Отговори на тема  [ 23 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Моторр 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Моторр
Някой ако се е занимавал сериозно с мотори, блъскам си главата над следния проблем - имам един диск, който трябва да го въртя бързо (8000+ оборота/мин), но също така трябва и да мога да го завъртам с прилична точност в няколко (вероятно 8 ) статични позиции.
Стъпков мотор изглежда няма да ми свърши работа заради скоростта, а с BLDC не съм си играл и не съм сигурен доколко е точен да стои в определен ъгъл.
Имам ли други варианти?

Пон Сеп 18, 2023 6:56 pm
Профил

Мнение Re: Моторр
Ако съм разбрал правилно искаш да промениш позицията на жироскоп. В зависимост от това, колко е голям/тежък диска "хурката" ще е по-малка или по-голяма. Успех :)

п.п.
Не се притеснявай за позицията, стига да го закараш до там няма да мръдне :)

Пон Сеп 18, 2023 7:02 pm
Профил

Н'бабане Гт'муан'га написа:
Някой ако се е занимавал сериозно с мотори, блъскам си главата над следния проблем - имам един диск, който трябва да го въртя бързо (8000+ оборота/мин), но също така трябва и да мога да го завъртам с прилична точност в няколко (вероятно 8 ) статични позиции.
Стъпков мотор изглежда няма да ми свърши работа заради скоростта, а с BLDC не съм си играл и не съм сигурен доколко е точен да стои в определен ъгъл.
Имам ли други варианти?

6 полюсен (няма грешка - шест полюсен) BLDC съм позиционирал с резолюция от 3600 стъпки на оборот. Има една техника, не знам как се нарича на български - dither, при нея PWM осцилира около желаната позиция със самопроизволна (random) стъпка в определени граници за да se избегне мотор stiction. Ако позиционираш BLDC че и стъпков във фиксирана позиция с точно определен PWM Duty Cycle, то за да го помръднеш до съседната позиция трябва да приложиш по-голям duty cycle от необходимия за да го изкараш от покой, при което моторът ще подмине съседната стъпка, след което трябва да го връщаш обратно с предваряване на контрола, особенно ако работиш с микростъпки при стъпковите. Имам богат опит с контрол при моторите, мога да ти помогна.

Пон Сеп 18, 2023 7:24 pm
Профил
Аватар

Bai Ui написа:
Имам богат опит с контрол при моторите, мога да ти помогна.

Ааа, супер!
По принцип не ми трябва голяма резолюция. Вероятно 8 фиксирани позиции на всеки 45 градуса ще ми свършат идеална работа. Проблемът е, че гугълвам ама нищо не намирам по въпроса как точно се прави това. Излизат ми само неща за въртене и промяна на посока и скорост. Тоест, трябват ми някакви практически съвети в тая посока. Примерче може би?
Интересно също че след часове търсене, не виждам чипове дето да поддържат такива функции. Всичките безчеткови контролери изглежда се фокусират само върху въртенете

Пон Сеп 18, 2023 8:30 pm
Профил
Аватар

https://docs.simplefoc.com/supported_hardware Виж дали няма да може да вземеш идеи от тук

Пон Сеп 18, 2023 9:07 pm
Профил
Аватар

Nikola Kirov написа:
https://docs.simplefoc.com/supported_hardware Виж дали няма да може да вземеш идеи от тук

Интересно! Ще го разгледам подробно утре. Мерси

Пон Сеп 18, 2023 10:05 pm
Профил

Ами управлението на BLDC не е по различно от това на стъпковият, ако не променяш напрежението на полюсите ще го фиксираш в една позиция. Обикновенно този тип двигатели имат вградени датчици на Хол които дават информация за позицията на ротора, ако моторът е 6 полюсен (3 фазен) датчиците са 3, ето тази картинка от нета показва долу горе как се управлява BLDC мотора.
Прикачени файлове:
energies-14-02248-g001.png
energies-14-02248-g001.png [ 929.39 KiB | Прегледано 3002 пъти ]

Ако замениш трапецоидните импулси със синусоиди може да имаш по добър контрол на позицията на ротора, датчиците на Хол ще ти дават грубо информация под какъв ъгъл се намира ротора но фазите ще определят точният ъгъл, може да комбинираш синусоиди за позициониране ако искаш да спреш мотора под точно определен ъгъл или трпецоидни или правоъгълни импулси ако искаш да въртиш ротора бързо или да го позиционираш под ъглите, показани на картинката, не забравяй че токът движи ротора а не напрежението, ще се налага да коригираш амплитудата в зависимост от това дали въртиш ротора и с каква скорост или го задържаш на място.
Специализирани схеми не съм ползвал, знам че има такива за управление на мотори без използване на датчиците на хол но всеки специализиран чип има своите ограничения и лесно може да изчезне от пазара.

Пон Сеп 18, 2023 10:39 pm
Профил
Аватар

Нещата започват да ми се изясняват по малко...
Харесал съм си едно чипче: https://www.ti.com/product/MCF8315A
Ще ми свърши ли работа за целта?
Обаче все още не мога да разбера как да накарам мотора да отиде от текущата си позиция до позиция Х

Вто Сеп 19, 2023 1:01 pm
Профил
Аватар

Позиция е определена ъглова позиция или например 12345 оборота CW + Х градуса?

Вто Сеп 19, 2023 1:42 pm
Профил

за чипа първо ми дай основните параметри на мотора, чипът, който си посочил управлява мотори от 12В до 24В, ако моторът ти е на по-ниско напрежение няма да ти върши работа, после ще изясним допълнителните параметри.
Ако искаш да закараш мотора от позиция 1 до позиция 2 - да речем че моторът ти е на 30 градуса и искаш да го закараш на 150 и го управляваш по най-елементарният начин с правоъгълни импулси - при този начин на управление трябва да разкачиш напълно фазата, която се намира в зоната на плавния преход между 1 и 0 (или обратно) т.к. независимо към кой потенциал ще я свържеш тя ще противодейства на завъртането на ротора, тази фаза ще означа с 'х', фазите са съответно АВС.
Та от картинката горе при 30 градуса фазите ще бъдат съответно 1 0 1 - т.е. ако управляваш мотора с 12В то на фаза А ще имаш 12В, на фаза В - 0В а фаза С - 12В. Следващата ти фиксирана позиция е 60 градуса но първо фаза С трябва да премине през плавен преход, т.е. преди да я превключиш трябва да я разкачиш (отворена верига) или от 30 до 60 градуса трябва да превключиш фазите в следната последователност - 1 0 1, 1 0 х, 1 0 0. Съответно от 30 до 150 последователността ще бъде 1 0 1, 1 0 х, 1 0 0, 1 х 0, 1 1 0. Това с откачането на фазите трябва да го имаш предвид когато проектираш управлението, ако използваш полумостове като на картината трябва да може да управляваш независимо горната и долната половина на полумоста за да може да ги поставяш едновременно в изключено положение. Вече ти споменах че моторът се движи с ток а не напрежение, това трябва да го имаш предвид също, моторът е индуктивно устройство и токът се формира с известно закъснение след прилагане на напрежението, т.е. токът ти няма да е един и същ ако въртиш мотора и ако го задържаш на място. Ако задържаш мотора в едно положение ще трябва с PWM да намалиш ефективното напрежение на фазите за да намалиш съответно тока, иначе моторът ще прегрее.

Последна промяна Bai Ui на Вто Сеп 19, 2023 2:13 pm, променена общо 1 път

Вто Сеп 19, 2023 2:06 pm
Профил
Аватар

itso.t написа:
Позиция е определена ъглова позиция или например 12345 оборота CW + Х градуса?

Имах предвид първото

Вто Сеп 19, 2023 2:10 pm
Профил
Аватар

Bai Ui написа:
за чипа първо ми дай основните параметри на мотора

Не съм избрал мотор още. Знам че ще е на 24 волта понеже цялата машинария е на толкова. Знам също и какво ще върти - диск около 10см и 60-70 грама. Ще избера някакъв мотор, но въпросът ми е по-скоро принципно как става номера понеже за тоя чип пише "no code FOC" ама аз не успявам да разбера как точно без кодене може да се постигне това само с входните сигнали. Другия вариант който разглеждам е TMC4671 обаче той ми се струва безумно сложен. Може и да не е, ама пак опира до осъзнаване на принципа на контрол. Аз го разглеждам от позиция на контрол на TMC5160 примерно, дето слагам къде искам да отида в един регистър и после следя дали е стигнал там. Явно тук не е така обаче

Вто Сеп 19, 2023 2:13 pm
Профил

Лично аз не бих се хванал с тоя чип, прекалено е сложен, не мога да кажа дали ще ти върши работа или не - даташита е 200 страници, трябват ми няколко часа да го прочета и още няколко пъти по толкова за да го осмисля. Моят съвет е - забрави за специализирани схеми, минал съм по този път и знам с какви трудности ще се сблъскаш. Използвай директно управление от микроконтролера - ще ти трябват 6 извода за контрол на фазите и три входа за датчиците на хол, евентуално един вход за компаратор да следи тока за опасни нива и това е. Ако искаш някакъв интерфейс си направи сам с FPGA, знам че не са ти любимите устройства но това е висшият пилотаж в електрониката, специално за управлението на мотора мога да ти помогна там.

Вто Сеп 19, 2023 3:13 pm
Профил
Аватар

Н'бабане Гт'муан'га написа:
Bai Ui написа:
за чипа първо ми дай основните параметри на мотора

Не съм избрал мотор още. Знам че ще е на 24 волта понеже цялата машинария е на толкова. Знам също и какво ще върти - диск около 10см и 60-70 грама. Ще избера някакъв мотор, но въпросът ми е по-скоро принципно как става номера понеже за тоя чип пише "no code FOC" ама аз не успявам да разбера как точно без кодене може да се постигне това само с входните сигнали. Другия вариант който разглеждам е TMC4671 обаче той ми се струва безумно сложен. Може и да не е, ама пак опира до осъзнаване на принципа на контрол. Аз го разглеждам от позиция на контрол на TMC5160 примерно, дето слагам къде искам да отида в един регистър и после следя дали е стигнал там. Явно тук не е така обаче

Според мен не става за тая работа (MCF8315A). Скоро си поръчах мостра точно от него, ама не съм готов с платката. Но моето приложение е съвсем друго - аз целя постоянна скорост, независеща от товара и възможно най-плавно движение (без промяна на моментната ъглова скорост в рамките на 1 оборот). Като цяло става за въртене с някаква скорост, но не и за поддържане на позиция.
За поддържане на позиция разгледай gimbal servo моторите и контролерите към тях. Те правят точно това, че и дори с по-голяма от необходимата ти точност.
Предполагам че контролерите са готови решения, не просто чип. Но до колкото виждам има и ардуино базирани решения...
Повечето решения изискват някакъв вид обратна връзка. Хол сензорите обикновено не са достатъчни. Или оптичен енкодер или нещо друго. Някакъв ютубър го беше направил с магнитче на остта на двигателя и магниторезистивен датчик (360 градусов).
https://www.youtube.com/watch?v=uUrcpAUttt8
https://www.youtube.com/watch?v=vJXnunhm1c4

Също виж и това (TMC4671):
https://www.youtube.com/watch?v=g2BHEdvW9bU

Вто Сеп 19, 2023 6:51 pm
Профил
Аватар

След цял ден четене нещата почнаха да ми стават доста ясни. По някое време зарязах тексаския чип понеже след няколко прегледа на даташита му все още не ми се беше изяснил. Обаче пък TMC4671 дето го бях споменал по-рано след като го прегледах по-подробно ми хареса много, особено предвид че имам опит с техния 5160. Тоя е в някаква степен подобен. Сега съм си поръчат тестовия му кит за да си поиграя понеже имам друг проект дето наближава и там задължително ще ми трябва много по-голяма прецизност.
Иначе директен контрол също ми се вижда атрактивна опция в конкретния случай понеже там е основно въртене и съвсем малка част позициониране. Ще го премисля...

Вто Сеп 19, 2023 9:08 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 23 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща