|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 3:23 pm
| Автор |
Съобщение |
|
relsys
Ранг: Форумен бог
|
 IR Thermo Sensor
Попаднах на инфрачервен термо сензор на Мелексис - MLX90632: https://www.melexis.com/en/product/MLX90632/Miniature-SMD-Infrared-Thermometer-ICИзглежда хубав сензор, някой друг прави ли такива?
|
| Вто Мар 19, 2019 5:43 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
 Re: IR Thermo Sensor
Има на Панасоник(grid eye 8x8), има и на FLIR. И за едни немски съм чувал, но са доста скъпи. Erisys не знам дали продават. Какво точно искаш да правиш? Тези са относително евтини, но са с ниска резолюция. Ако ти трябва резолюция може да пробваш с обикновена камера с германиева леща. Има едни телефони на Катарпилар, които са така... Поздрави!
_________________www.elkran.com
|
| Вто Мар 19, 2019 7:38 pm |
|
 |
|
relsys
|
Искам просто да меря температурата на тялото без влияние от останалите елементи...
|
| Чет Мар 21, 2019 11:57 pm |
|
 |
|
fred
|
FLIR определено са добри в термалните камери. Сложил съм ги в линковете макар че интересът ми е в hyperspectral. https://www.overloadsrl.it/easyUp/file/ebola%201.pdf
_________________ Остап Бендер: Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се. Стендал: Овчарят винаги се стреми да убеди овцете, че неговите и техните интереси съвпадат.
|
| Пет Мар 22, 2019 12:50 am |
|
 |
|
relsys
|
Явно се изразих грешно. Не камера, а термометър.... гривна/пръстен термометър.
|
| Пет Мар 22, 2019 1:22 am |
|
 |
|
bobihot
|
А за силова електроника 200-300гр целзий термо визионна камера каква ще препоръчате - за сега ценово ефективна, нататък и качествена?
|
| Пет Мар 22, 2019 4:24 am |
|
 |
|
ig_ivanov
Ранг: Професионалист
Регистриран на: Съб Май 21, 2016 9:47 pm Мнения: 582 Местоположение: Бургас
|
За температура на тялото Milexix си имат специален сензор - MLX90614ESF- DCI, само че не е евтин. Тези с голям FOV (ъгъл на "виждане") няма да ти свършат работа, пробвал съм.
|
| Пет Мар 22, 2019 10:47 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Имам два монтирани на платчица с всичката карантия. Така и не съм стигнал до тях да си поиграя. Едни познати бяха ходили в Стара Загора на годишния битак и някакъв ги продавал по 5 лв. платчицата - имал 100-тина. Те взели 10 и ми подариха два.
|
| Пет Мар 22, 2019 11:25 am |
|
 |
|
relsys
|
Cekins, как мога да се сдобия с 1-2 бройки и аз? И за кой точно сензор става въпрос?
|
| Пет Мар 22, 2019 2:17 pm |
|
 |
|
fred
|
Не знам, както казах интересите ми са в Hyperspectral. Имат огромна гама, гарантирано нещо ще се намери. Впрочем от китайците си купих ето това, меря си температурата на радиатора  Но то е точково, не е термокамера. https://www.aliexpress.com/item/GM-560- ... 56322.htmlИмат и камери но те са доста по скъпи, от $100 и доста нагоре в зависимост от разрешаващата способност. За любителите на DIY има сензори за камери, основно цената зависи от разрешаващата способност. https://www.aliexpress.com/item/HT-175- ... 31585.htmlhttps://www.aliexpress.com/item/AMG8833 ... 11522.html
_________________ Остап Бендер: Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се. Стендал: Овчарят винаги се стреми да убеди овцете, че неговите и техните интереси съвпадат.
|
| Пет Мар 22, 2019 7:29 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30754 Местоположение: София
|
Абе и аз да питам .... мисля тук една вакум формовъчна машина да спретна, всичко друго вече е измислено, чудя се някакъв надежден начин да меря температурата на материала и то в много точки. Но не аз да меря и да мисля, нещо което да може да се автоматизира. Сега не знам до колко е смислено, гледам почти всички САЩ машини са без, ама тук ще с еоперира от май мексиканец, и не ми с еиска да му обеснявам трябва да провисне еди колко си, като го пипнеш да е еди какво си ... много субективно. Има едни формтеч и за техните машини продавта някави пирометри, ие съм виждал на живо и не намирма писание какво точнопредставлява. та се чудя как да меря безконтактно. Ендото за което си мисля е IR безконтактни, опредлено в момента на мерене ще трбява д аспирам реотаните, иначе нищо няма да измеря ама това е лесната част. та ак онякой се е борил с нещо подобно ще съм благодарен за инфо. материала е пластмаса, основно ABS, но мож еда има и акрил, поликарбонат, лъскав е ... общо взето това.
|
| Пет Мар 22, 2019 7:39 pm |
|
 |
|
ToHu
|
п.с. за термовизията, не знам какво разбираш по ценово, на флир малките са ОК, и могта да се хакнат до пълната резолюция на сензора. Ак оискаш по евтино, пускат флир брандирано като extech .. въпреки че ей сега погледнах и не ги вижам .... Аз имам някой от предшествениците на сегашната Е серия, за термография на електрооборудване става, но и зависи какво, става за табла да погледнеш д аняма кофти връзки, клеми, особенно ножови съединители или шалтери. Става да гледаш и колко грее оборудването, лагери на мотори, самите мотори и др. подобни. Ак оимаш обаче голямо табло резолюцията и не е много висока, дори и след хака е ниска, за по-големи неща си трбяват 640х480 и с добра чувствителност, там вече става скъпичко.
|
| Пет Мар 22, 2019 7:46 pm |
|
 |
|
fred
|
Камера с изкуствен интелект, определено там е бъдещето. Откога ви агитирам ама вие не та не, искате да пее и да рисува...  Пускаш едно търсене в Google за "smart thermal camera", вече ги има. Дори и DIY ако на някой му се играе. Малък пример за такова приложение. https://www.workswell-thermal-camera.co ... f-plastic/
|
| Пет Мар 22, 2019 7:55 pm |
|
 |
|
ToHu
|
абе .... то акое въпроса https://www.tycoemea.com/pdf13/datasht/ ... F223ZT.pdf на бюрото ми е, прави чудеса в тая сфера, и е нещо подобно, няма изкуствен интеелкт пон ене в асекта който ти визираш, но има доста процесинг и е мнго полезно. Дори се змаислих дали мога да го изкормя, ама мнгоо развой за нищо, трбява ми нещо по-бързо и просто, иначе бих го бастисал на секундата, нищо че е няколко хилки 
|
| Пет Мар 22, 2019 8:04 pm |
|
 |
|
ToHu
|
То сега има и нещо друго, аз може би малко се филмирам. площа не е много голяма, може би няма нужда да меря в повече от една точка. Първо мислех да меря в няколко точки за да може да се регулират отделните секции на нагревателя, но почвам да си мисля че може би е безмислено. Ако меря може би в средата това ще е достатъчно. От една страна там се предполага да е по-топло тъй каот няма загуба на енергия, все пак наревателя е отворен и по краищата естествената конвекция оказват влияние. Обаче от друга страна средта провисва, т.е. с еотдалечава от нагревателя, като при това от долната и страна би трбявлао да получи течение от ниската част към високата на въздух, който ще пренася от по-топлата среда към по студената периферия, като цяло може би трмпературата ще е сравнително еднаква. Отделно че от края винаги остава една зона от 5-10 см която не влиза въс формованият детайл. и ако е за мерене в една точка, може би стандартен индустриален пирометър ще е ОК, то и тия формтеч може точно ткаъв да слагат,а само моето развинено въображение да си предтсавя нещо твърде сложно 
|
| Пет Мар 22, 2019 8:11 pm |
|
|