Отговори на тема  [ 47 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Захранване на PCB в индустриална среда 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Захранване на PCB в индустриална среда
Здравейте! Имам интересен дефект, с който не знам как да се справя. На индустриалните у-ва си правя захранване по учебник - траф, филтър, X кондензатори, варистори, предпазители. Проблемът е, че в цеховете има много машини и съответно двигатели. При спиране те генерират яки смущения към мрежата. Съответно ако поставя презпазители по предписание(обикновено 0,2-0,3А бавни) тези заряди ги горят доста често. Което не е приятно. Ако сложа по-големи отново има проблем - при късо някъде из цеха(понеже предпазителите, както се сещате са пирони, арматура, гаечни ключове) пада захранващото напрежение, трафът компенсира като вдигне тока и съответно гори. Питах вече и не могат да ми направят значително по-дебела първична, за да понесе по-яки предпазители.
Някакви идеи?! Не е критично, случва се рядко. Обаче при нас е кофти, защото трябва да отидеш до обекта, достъпът е кофти и т. н.
Принципно се блазня от идеята да сложа импулсно, защото работят и при 90-100V, но индустриално у-во с импулсно... Най-много други ядове да бера там...
Благодаря!

Вто Мар 19, 2019 4:48 pm
Профил

Мнение Re: Захранване на PCB в индустриална среда
Така както те слушам, най-вероятно проблемът ти е в захранването след трафа. Предполагам, че нямаш детектор "Мрежа"- ако мрежата отпадне за повече от примерно 50мс, да изключваш самозадръжката на пусковото реле.

Вто Мар 19, 2019 4:54 pm
Профил

stoyanoff написа:
но индустриално у-во с импулсно... Най-много други ядове да бера там...Благодаря!

0.2 ампера на 230/400В ще да са няколко десетки вата - как изобщо слагаш линейни захранвания? Ако е за някакви вентили, контактори и прочие - добре. Ама за електроника си слагай импулсно и забрави за проблемите.
Един от ефектите в цеховете е че мотори в спирачен режим връщат енергия и вдигат входното нагоре. Ако разгледаш някой приличен инвертор примерно ще забележиш че филтриращите кондезатори на DC шината са >800V. Та ако 400-те волта станат 500 и нагоре на трафа ще му се разкаже играта. Е, освен ако е оразмерен не за 230/400 а за по-високо - примерно за 280В. Ама и 280 си ги изсмуках от пръстите, може и 350 да са, знам ли ви цеховете. Предполагам че след трафа имаш някакъв линеен стабилизатор - поне там може да сложиш импулсно за да "обереш" динамиката на входното/вторичното.
Т.е. за такава среда си трябва индустриално захранване (24V, 48V) с широк входен диапазон. Дори meanwell имат такива серии. Ако търсиш дълъг живот на машината ще трябват сериозни (надеждни) захранвания - може би логиката ти за трафа е била след 10 години да не изпукат електролитите в импулсното?

Вто Мар 19, 2019 5:01 pm
Профил

Гичо, мисля че бъркаш нещата. Това, което описваш е съвсем друга работа. Дължи се обратната електродвижеща сила (BEMF), която взима превес при забавяне на двигателя и започва генерация под напрежение. При голям мотор напрежението на линият може да се повиши над пробивното на моста и за това имаш не само кондери с голямо напрежение, но и защита от пренапрежение, която да затвори моста ако зададеш по-стръмна крива на спиране... И това не отива към мрежата заради изправителния мост и входния филтър(ако го има).
При мен се получава друго. Заради смущенията, които контактори, командоконторлери и др. вкарват при превключване съм принуден да слагам големи предпазители. Обаче при това положение нямам максималнотокова на входа на трафа. Когато някъде направят късо(скъсат кабел, двигател пробие и др.), понеже в старите цехове нямат добри предпазители(ако изобщо имат) фазата се затваря към земя, токът се вдига и се срива напрежението. Моят траф, както си работи и си вади едни 0,3А на 6V, му се срива входното и той компенсира като вдига тока през първичната примерно 2 пъти. И като съм сложил големи предпазители първичната на трафа гори. Същият ефект се наблюдава и при трафове от 400VA...
Ако примерно в такива ситуации започна да се захранвам през траф дали няма да е по-добре. Да се захраня през трафа за оперативното и да гори той. Да не е моя device. Не знам дали се получава!
Малко ми е плашещо с импулсното захранване. Ако може някой, който е правил нещо такова да сподели. Индустриално у-во с импулсно захранване. Аз съм останал с впечатление, че в такива ситуации трафът си е траф...
Благодаря!

Вто Мар 19, 2019 7:49 pm
Профил

Термозащита на трансформатора - то нямаш голям избор. Когато температурата мине някаква граница за повече от определено време изключваш.

Вто Мар 19, 2019 7:55 pm
Профил

верно ли при понижено напрежение на входа трафа си вдига тока?!?

Вто Мар 19, 2019 8:54 pm
Профил
Аватар

Ако има някакво DC/DC след него само така може да се обясни нещо такова. Ако няма, няма как да стане :)

Вто Мар 19, 2019 9:32 pm
Профил

ам той крие... не казва... друг вариант и аз не можах да се сетя, и тва дц-дц не заспива ли при понижено входно? ще се мъчи?
иначе с индустриална среда много нямам опит ама щом трафчето е малко може да се ползват филтри с по-големи индуктивности, така и за кондензаторите няма да има нужда от много големи
ако толкова държиш на големите кондери, ми хрумва някаква идея с голям предпазител за филтрите, а за трафа малък предпазител, малко бабешката ама ще понесе по-големи филтрови кондензатори
2А->филтри->0.3А->траф

Вто Мар 19, 2019 11:12 pm
Профил

Nikola Kirov написа:
Ако има някакво DC/DC след него само така може да се обясни нещо такова. Ако няма, няма как да стане :)

Има! Но постановката е малко по-сложна. Преди него имам много корав кондер, от който храня един колям светодиод и при нужда релета. DC/DC е отделено с диод от големия кондензатор. Т. е. дори да има понижаване след трафа DC/DC ще усети доста по-късно.

Вто Мар 19, 2019 11:44 pm
Профил

Един приятел казваше така: Преди да хванеш поялника , хвани молива... Та нарисувай схм. на постановката и я дай на гадателите...

Сря Мар 20, 2019 12:30 am
Профил ICQ

Абе като цяло не трябва даимаш подобни проблеми, ама така по преразказ малк оне ми става ясно какво имаш, що не драснещ една схема. Иначе импулсното си е за предпочитане в такива случаи, в смисъл AC/DC .

Сря Мар 20, 2019 2:27 am
Профил

Дайте да разделим нещата:
- Повишаването на напрежението в мрежата се бори или централно (със достатъчно мощен консуматор и бърз комутатор ) или с напреженова защита на входа на захранването. Аз бих заложил на първото.
- Претоварването при ниска мрежа се бори както ти писах по-горе.

Сря Мар 20, 2019 8:42 am
Профил
Аватар

в такава ситуация един мрежов логер, или скоп с повечко памет и токова сонда
биха сътворили обесняваща картинка

Сря Мар 20, 2019 9:44 am
Профил

Grubi написа:
в такава ситуация един мрежов логер, или скоп с повечко памет и токова сонда
биха сътворили обесняваща картинка

Едва ли. Бил съм в такива цехове - всичко бие ток поради отсъствие на заземяване а машините работят точно защото няма електроника по тях. Съмнява ме да успее да нарисува и схема на инсталацията.

Сря Мар 20, 2019 11:06 am
Профил

Той няма проблем в определен цех а по принцип, и иска принципно решение. Не може да повлияе на това което е в цетаха, някой си купува неговото оборудване и иска то да работи.
Първо трябва да разбереш какъв ти е проблема, за целта един анализатор в някой проблемен обект ще ти даде обща представа, напрежения, хармоници и т.н. Ако мислиш че това го знаеш отиваш на втората част, как да решиш проблема. За там трябва схема на каквото правиш за да ни се изясни малко.
Ако казваш че достатъчно дълго време имаш свръх напрежение и това гори трафа, нямаш друг избор освен да сложиш траф за по-високо напрежение или да минеш на съответното импулсно.
Ако имаш да речем 450 В, слагаш такъв траф който да дава примерно 48 В, при 240, грубо ще имаш 28 в, след тях имаш DC-DC което ти прави нужните 24 и каквото там още ти трябва. Вторичната я смяташ за натоварването при 28 в.
С траф друг вариант нямаш, е имаш ама е несериозен за такива мощности, превключващи първични.
Най-лесно би било с импулсно което работи при това входно.

Сря Мар 20, 2019 12:48 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 47 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща