|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:24 pm
Малка литиева батерия и зареждачка/степ-ъп
| Автор |
Съобщение |
|
Grubi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
 Малка литиева батерия и зареждачка/степ-ъп
Темата е започвана и преди, но намерих някои нови неща Това на Fuman Electronics https://datasheetspdf.com/pdf-file/8234 ... FM6316FE/1или http://www.thebackshed.com/forum/upload ... M9833e.pdfНякой използвал ли го и знае ли ги тия Fuman продават ли нормално, освен по DX, Alibaba, Amаzon и не цели модули, а само чипове? има ли еквивалент в TI или при-другите. Намерих това, но е само до напрежението на клетката, а на мен ми трябват 5V изходно http://www.ti.com/lit/ds/symlink/bq25015.pdfВсъщност всяка или почти всяка резервна USB батерия с една клетка има нещо подобно. Другото, минимални батерии с една или две клетки, до 1000mAh или малко повече или малко-по малко. Ако имат някакви защити - от късо, разреждане и т.н. още по-добре. Максимален ток на разряд - не повече от 300mA, в повечет случаи ще е 1/10 от това. Ето някои примери https://hobbyking.com/en_us/turnigy-120 ... ector.htmlhttps://hobbyking.com/en_us/turnigy-100 ... -cell.htmlhttps://hobbyking.com/en_us/turnigy-nan ... 120sr.htmlhttps://hobbyking.com/en_us/zippy-850ma ... -cell.html
|
| Пон Яну 28, 2019 2:22 pm |
|
 |
|
fred
|
 Re: Малка литиева батерия и зареждачка/степ-ъп
След време и на мен ще ми потрябва за едно устройство което ще е с ограничени габарити. Не предполагах, че е толкова сложно и затова не съм обръщал внимание. Знам, че литиевите акумулатори искат грижливо отношение и лесно гърмят но чак път толкова без инфо? Все пак във всеки смартфон има Li-Ion батерия и съответното зареждащо устройство, би трябвало да е стандартно решение.
_________________ Остап Бендер: Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се. Стендал: Овчарят винаги се стреми да убеди овцете, че неговите и техните интереси съвпадат.
|
| Вто Яну 29, 2019 12:41 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
Стандартно е във контролера и софтуера. Защитата на батерията също е стандартна, от късо, от разреждане, темп.сензор.
Но се оказва за някои ситуации, че минималистични решения като тези на китайците няма. Или не съм се ровил достатъчно.
|
| Вто Яну 29, 2019 1:30 am |
|
 |
|
nik
|
не знам дали има други, но китайците наводниха с подобни чипове, с най различни разновидности от много производители някои имат и детектор за товар - да речем над 20ма се задейства степ ъп-а zs6599r tp4303
преди години съм купувал няколко пауър банки от китай - всичките различни, от много добри до съмнително зле не че ми трябваха, ам ей така да видя кво има вътре, имах и добри попадения - един tp4303 май беше, харчеше 5 микро ампера на празен ход но имаше и един бъглив - не знам платка ли беше или чип, опичаше се в момент на слагане на батерията, 1 от 5 пъти изпада в някакво състояние и замирисва на печено, ама нищо му няма, още е жив някъде из кашоните
|
| Вто Яну 29, 2019 3:26 am |
|
 |
|
fred
|
https://www.mouser.bg/new/adafruit/adaf ... o-charger/Adafruit Micro Lipo USB LiIon/LiPoly Charger При китайците е пълно със зареждачки при цени под долар.
_________________ Остап Бендер: Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се. Стендал: Овчарят винаги се стреми да убеди овцете, че неговите и техните интереси съвпадат.
|
| Вто Яну 29, 2019 4:09 am |
|
 |
|
Grubi
|
четете дребния текст... доста от тия чипове са САМО зареждачки ИЛИ само boost-ове да не говорим, че тоя 6316 излиза че не поддържа едновременно charging and boost https://www.dx.com/p/3-7v-lithium-batte ... omeReviews
|
| Вто Яну 29, 2019 11:23 am |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Ами вероятно е предназначен за power bank controller... Дори да намериш комбинация от зарядно + бууст, то вероятно ще е някаква антика, предназначена за захранване на 5V логика. Що не си спретнеш същото от няколко отделни чипа: зарядно - power path controller - boost with bypass?
|
| Вто Яну 29, 2019 11:58 am |
|
 |
|
Grubi
|
Ами уж се стремим към по-висока интеграция...иначе в изделието има разни недомислици, като регулатор с голям пад и заради него са тия 5V и т.н. Уф, ще го мисля. Както винаги каши някакви.
А инaче точно такава антика ми е нужна - на входа 5V и на изхода 5V, a помежду единична клетка 4.2 със зареждане. Ако клетката не е заредна, или я няма, захранването идва от входните 5V.
|
| Вто Яну 29, 2019 1:22 pm |
|
 |
|
nik
|
не забелязах че питаш за едновременно зареждане и бууст до колкото знам тия китайските, или поне част от тях, по време на заряд пропускат входните 5 волта към изхода но без бууст не си спомням да съм виждал такъв с двете едновременно, може и да има толкова ли ти е кът мястото че да не можеш да сложиш отделен бууст? или има друга причина? edit 1: сега тествах набързо един тп4303 обаче не пропуска нищо, нито с батерия нито без батерия, явно някой друг е бил който пропуска edit 2: zs6599r работи и без батерия, в даташита си му дават транзистор за това пропускане М1, по време на работа му откачам/закачам батерията, 5В си излизат постоянно на изхода
|
| Вто Яну 29, 2019 1:27 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Хм... LTC4040 интересна екзотика...
|
| Вто Яну 29, 2019 2:18 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Тия дето пропускат им викат "power path", руснаците му викат нещо от сорта на "сквозний" режим. В селекторите на дигикей, маузер и сие си го има като чекбокс. TP-тата са си откровени китайщини, има и TP5000 примерно. Тия за power bank често имат неприятното свойство да искат минимална консумация (50-70мА) и съответно да имат автоизключване след време. Често има и друго неприятно свойство - да спират тока на изхода за малко (десети от секундата) докато преминават от и към зареждане (т.е. не стават за UPS към някакво устройство). По-сериозните power bank всъщност са с отделни чипове за зареждане и буст - например ZMI/Xiaomi ползват на TI. Разбира се и контролерче да ги мисли режимите и екстрите.
|
| Вто Яну 29, 2019 3:45 pm |
|
 |
|
ig_ivanov
Ранг: Професионалист
Регистриран на: Съб Май 21, 2016 9:47 pm Мнения: 577 Местоположение: Бургас
|
Аз ползвам това от китайците. На входа имам включен соларен 6В панел. Имам и този вариант, но не съм го тествал как работи.
|
| Вто Яну 29, 2019 5:01 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Е това последното е 6316, всъщност като си помисля че boos-та спира при подадено захранване, всъщност не е никак лошо, при добре организиран power path.
Както и да - цялото нещо е доста недомислено, и на всичкото отгоре трябва да малко и евтино... както винаги.
|
| Вто Яну 29, 2019 6:17 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Кое е това 6316? Някой от платките ли е с нещо такова? Доколкото видях и двете са с TP4056 за заряд и отделен неизвестен буст - той ли е 6316?
|
| Вто Яну 29, 2019 11:06 pm |
|
 |
|
Grubi
|
гледай първите линкове, fuman незнам какво си ще се опитам да говоря с тях, мисля че напълно ме урежда като решение
чарджър и бустер отделно добавят куп ненужни елементи
fm6316, тоя в DX е такъв
|
| Сря Яну 30, 2019 2:15 am |
|
|