| Автор |
Съобщение |
|
joro
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Нед Авг 14, 2005 12:43 pm Мнения: 94 Местоположение: Пловдив
|
 Елементарно зареждане на литиево-йонен пакет
Трябва да сглобя "в движение" едно зарядно устройство за литиево-йонен пакет от 4 елемента - 16,8V / 6,6Ah. Ще го зареждам с адаптер от лаптоп 19V/3.5A. Зарядният ток ще е ~3А. Пакета е самоделен, тоест няма протектор, така че някакси трябва да се справя и със защитата на елементите. Идеята е да се направи непретенциозно зарядно достатъчно елементарно и бързо с елементи от магазина, а не да поръчвам някакви екзотични елементи и да ги чакам месец. Реших да опростя нещата максимално, като направя един импулсен генератор на ток, който ще поддържа константният ток за заряд 3А. До тук добре , но елементите са 4 - тоест ако следя напрежението само на цялата батерия има опастност да я презаредя. За това реших да следя напрежението на елементите 2x2. Когато напрежението на едната двойка батерии стигне например 8,4V , да спра заряда. Така ще отпадне нужда от използване на шунтове. Въпросът, който ме гложди е мога ли след като спра заряда , да оставя накакъв минимален ток да тече през елементите , за да ги оравновеси , и това да не предизвика дефект на някой от напълно заредените елементи?
|
| Нед Окт 09, 2011 11:32 am |
|
 |
|
plameniv
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Елементарно зареждане на литиево-йонен пакет
Така както смяташ може да следиш 2х2 само ако имаш успоредно свързани, но в твоя случай ще трябва да ги следиш и на 4-те поотделно иначе ...! Виж ако не са литиеви не е толква фатално макар че пак понякога съм имал случай един елемент да се прецаква!
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Нед Окт 09, 2011 11:54 am |
|
 |
|
syscop
|
"Елементарно" зарядно за Li-Ion няма  . Можеш да го събереш с части от "книжарницата", ама пак няма да е "елементарно".
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Нед Окт 09, 2011 12:27 pm |
|
 |
|
joro
|
OK. Ще следя и 4-те елемента. И ако някой превиши 4.15 , ще спра заряда на всичките. Но пак остава въпроса като спра заряда , да оставя накакъв минимален ток да тече през елементите , за да ги оравновеси. Това може ли да доведе до дефект на елемент.
|
| Нед Окт 09, 2011 1:27 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
Никак не е желателно презареждане, независимо дали ще го правиш с малък или голям ток. Ако клетката ти е 4.2V това ти е максималното напрежение до което е разумно да я зареждаш. Трябва да предвидиш, че твоята схема ще има някаква точност. Ако примерно имаш +/- 5% то трябва да си настроиш стабилизатора на 4.00V +/-5%, което на практика означава от 3.8 до 4.2V. Това е максимума, който ти гарантира че няма да презаредиш. Но ако се случи да е в долния диапазон означава че ще оставиш батерията незаредена. С други думи трябва ти поне 1% точност и тогава може да настроиш напрежението на 4.15 +/-1%. Но в никакъв случай не бива да подминаваш 4.2V. Тъй че ако искаш да зареждаш до максимума не ти трябва дозаряд, а по-висока точност 
|
| Нед Окт 09, 2011 2:10 pm |
|
 |
|
kasparov
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Сря Апр 05, 2006 9:52 pm Мнения: 877 Местоположение: Разград
|
ако спазиш условието за поддържане на максимално допустимото напрежение, няма как да оставиш да тече ток. Токът ще спада и ще клони към нула. Можеш само да го измерваш и при нула ток да изключиш заряда. Казаното за точността на поддържаното напрежение остава в сила. За баланс трябва допълнителен хардуер.
|
| Нед Окт 09, 2011 3:22 pm |
|
 |
|
joro
|
Добре, а може ли да мина и без баланс? Тоест както описах по-горе зареждам докато един от елементите достигне 4.15 и после спирам напълно заряда на всичките. Елементите много ли се разбалансирват? Ако от това ше загубя до 15-20% от капацитета на цялата батерия - това не проблем. Въпроса е зареждането да не е проблем и разбалансирането да не стане лавинообразен процес - тоест след 20 заряда всички елементи да са разбалансирани. Практиката какво показва?
|
| Нед Окт 09, 2011 4:19 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Не че нещо ама все пак http://www.youtube.com/watch?v=SMy2_qNO2Y0 ако не си ги гледал ...
|
| Нед Окт 09, 2011 5:11 pm |
|
 |
|
klez
Ранг: Професионалист
|
Поръчай си за 15лв от китай едно зарядно с балансьор.... литиево полимерните са опасни.... аз сега се глася да правя зарядно за една такава но само 1 клетка и ще ползвам готов контролер за заряд на батерии от Microchip http://www.youtube.com/watch?v=jjAtBiTS ... re=relatedУжаст... Поръчах си сега LiPo Bag да зареждам в нея
|
| Чет Окт 13, 2011 8:21 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Не се ебавайте с литии - йон акумулатор. Не случайно хората (изключваме китайците) ги продават в пакет със защитата вътре.
Виждал съм изгорял автомобил от самоделна аларма с такава батерия. Човека сложил от тия конрандските елементи, направил там някакво самоделка зарядно и изгори кола за 15к лева.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Окт 14, 2011 9:27 am |
|
 |
|
klez
|
И мен доста ме притесняват ама пустите... като Размери, цена, достъпност са най доброто което може да се намери
|
| Пет Окт 14, 2011 11:14 am |
|
 |
|
npelov
|
Дайте някаква схема на балансьор за 3 клетки. Или поне някаква идея как да стане. Колкото до китайските: http://www.dealextreme.com/p/mystery-ba ... ries-20025вижте тази снимка от клиент: http://www.dealextreme.com/feedbacks/br ... 5~id.38130(PCB of charger, arrows show some components legs that was not soldered (must be more) ) Edit: Ако разбира се някой предложи евтин, надежден балансьор за ток около 1А на 3 или 4 клетки до около 20 лв бих предпочел наготово
|
| Нед Окт 16, 2011 2:19 pm |
|
 |
|
joro
|
Благодаря на всички за полезното инфо. Това с гърмящата батерия ме накара да преосмисля нещата. Тъй като реших да не откривам топлата вода взех готов модул от ибей. 
|
| Нед Окт 16, 2011 5:35 pm |
|
 |
|
klez
|
npelov, имам едно такова зарядно вкъщи за 3 клетки ама не го знам къде точно е забутано... ако ти трябва да си свършиш работа за няколко дни мога да ти услужа.
Със схема не мога да ти услужа, но аз си го представям така:
3те клетки си ги зареждаш като съвсем отделни батерии, в общия случай ако са серийно вързани би трябвало да има изваден + от всяка от клетките по отделно.
Аз ползвам контролер на Микрочип - MCP73831T-2ACI/OT. Той уви зарежда само до 500мА.
Просто правиш зарядното като за 3 отделни батерии с 3 отделни контролера на заряд. Слагаш филтриращи кондензатори преди и след контролера, избираш резистор за настройка на тока на зареждане (това в случая с гореописания микроконтролер) и закачаш към 3те клетки по отделно. Към STATUS на контролера връзваш двуцветен светодиод който да свети червено като зарежда и зелено като е заредило и имаш точно като китайските зарядни, те точно това правят доколкото знам. Има 3 диода и си зарежда отделните клетки по отделно, като зареди дадена клетка до необходимото ниво просто светва зелената лампичка и така докато светнат 3те зелени. Евтините китайски мисля, че точно така действат. По-скъпите вече не знам.
|
| Нед Окт 16, 2011 7:44 pm |
|
 |
|
npelov
|
За един път една по една ще ги заредя. Проблема е като са в пакет, в устройство докато работи. Представи си 3 последователно свързани батерии. За да ги заредиш по нормалния начин трябва да откачиш (-) на горните две и да го закачиш на маса. Това най-чисто става с релета с превключващ контакт. Обаче в случай на прекъсване на захранването трябва да имаш як кондензатор който да захранва устройството (ток 2А в моя случай) за 20-40 ms докато релетата се върнат и се превключи на батерия. Мислех за вариант на boost (3.2-4.2в към 5В), но по спецификация максималния ток е 3А, което вдига тока до към 4-5 А за батерията. Няма такава литиево йонна батерия. Ако ги вържа в паралел - ще се разреждат една друга. Ако ползвам LiFePO4 батерия много намалява капацитета. Пък и при всички случаи когато харчиш по-голям ток батерията свършва по-бързо. В нета разгледах - правят го с MOSFET шунтове. Когато някоя от батериите стигне до граничното напрежение (4.15В например) почват да цъкат с PWM мосфет-те. Има такива контролери но са по $10 парчето. С контролер не знам как да стане ... пък и щракането на мосфетите доста ще накъдри напреженията и ще е трудно да се измерват. След един ден ровене из нета стигнах до идеята да ползвам биполярни транзистори + 4 канален цап, обаче ако се случи една батерия да се зареди много преди другите и транзистора да трябва да шунтира да речем 70% от зарядния ток (да речем 1А) ще трябва да разсейва 4.2В по 0.7А = 3 вата... Това по 3 батерии е 9 вата топлина за целия пакет. А мислех да ползвам 2 пакета за да се сменят без да се рискува спиране на устройството. Е, като се замислиш максимално може 2 батерии да се заредят преди третата - т.е. общо 5-6 вата максимум на пакет, но пак е много. Какво мислите за: Вариант 1: с релета им връзвам минуса на маса и ги зареждам като едноклетъчни литиево йонни батерии. Вариант 2: Биполярни печки за шунт. Вариант 3: MOSFET шунтове - как? Пак казвам - предпочитам готов вариант, но трябва да е надежден. Става въпрос за аларми, в половината случаи - противопожарни. Ще е тъпо вместо да алармирам за пожар да го предизвикам 
|
| Нед Окт 16, 2011 9:26 pm |
|
|