| Автор |
Съобщение |
|
Roumen
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Нед Фев 05, 2012 7:31 am Мнения: 209 Местоположение: гр.София
|
 Как зачиствате проводник с тефлонова изолация?
Как зачиствате проводници с тефлонова изолация? Такива като за корекции на печатна платка.
Тънък едножичен? Тънък многожичен? Има и един руски многожичен с навита розова/бяла тефлонова лента?
|
| Чет Авг 02, 2018 12:24 pm |
|
 |
|
bobihot
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Как зачиствате проводник с тефлонова изолация?
На който имаме, едножилен- като се стисне края с плоски клещи и се сцепва изолацията
|
| Чет Авг 02, 2018 12:41 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
от 30 години ползвам това не съм купувал нов и нямам наблюдения как е стоманата на сегашния модел, но стария си е заслужил всеки цент (по спомен беше по-скъп) тефлона се реже много добре (пробива, стругова и т.н.) затова препоръчвам уред, с който да се отреже само изолацията. горните клещи след малко настройка и практика са достатъчни.
|
| Чет Авг 02, 2018 12:46 pm |
|
 |
|
Roumen
|
интересно...опитах на проводник с Ф 0.5 с изолацията и 0.25 без нея, сцепва се, но как да махам сцепените парченца? 
|
| Чет Авг 02, 2018 1:23 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Ако имаш секачки които режат "на 0" (нямат скосение от заточване от долната страна), с тях. Ако не, с макетно ножче, но е досадно за повечко кабеляк.
|
| Чет Авг 02, 2018 1:29 pm |
|
 |
|
Roumen
|
...имам и такива секачки и ножче, но голям зор е така... Имам бледи спомени за зачистване на "руския с навита лента"...с някаъв инструмент с реотанче...правен от майстор научна апаратура в ИТКР... Правеше много кабели за спътника "България 1300". Може би руснаците са му "светнали как"...кабелите и куплунгите си бяха съветски, но инструмента беше "правен".
|
| Чет Авг 02, 2018 2:02 pm |
|
 |
|
bobihot
|
Свободните сцепени краища понякога и с нокти  Идеята е да не се прецаква проводника, че са ни посребрени. Иначе и това е добре
|
| Чет Авг 02, 2018 2:07 pm |
|
 |
|
ilkor
|
|
| Чет Авг 02, 2018 3:09 pm |
|
 |
|
movx2000
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Пон Авг 20, 2018 12:27 pm Мнения: 103 Местоположение: София
|
@ilkor - много интересно, винаги съм срещал трудност да намеря подходящ монтажен проводник за корекции по платки, особено когато се налага да е съвсем тънък, за smd елементи и т.н. Това като няма нужда от заголване изолирано ли е? Изглежда като емайлиран проводник с различни цветове. Ако правилно те разбирам, от загряването на поялника се премахва изолацията, така ли е?
В някои случаи ми трябва да е с нормална изолация, не чак толкова тънък, но все пак тънък гъвкав и непречупващ се и не прекъсващ от две три огъвания монтажен проводник с добра изолация, лесно зачистваща се и да не се стапя и свива от нагряването на поялника, че става мазало. Може ли някой да препоръча откъде? Имах доскоро такъв, купуван някога много отдавна, не помня откъде вече, вече почти свърши.
|
| Вто Авг 21, 2018 2:03 pm |
|
 |
|
ilkor
|
Естествено че проводника е лаково изолиран: Insulation Breakdown: 1500 V RMS При докосване с поялник лакът в точката на контакт изгаря и проводника може да се калайдиса и спои. С такъв проводник съм правил сложни прототипи, става и за ремонт на прекъснати пътеки по платки. Ето линк за поръчка: https://store.comet.bg/CatalogueFarnell/Product/893347/
|
| Пет Авг 24, 2018 12:39 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
То да направиш прототип с такъв проводник понякога е по-лесно то колкото да му направиш платка  И аз доста изпозлвах преди лакови проводници, не от тия точно но ... иначе тефлоновите са хубави, ама ако говорим за тия руските с лентовата изолация, малко трудно се белят ако нямаш подходящ инструмент, особено ако искаш да зачистиш съвсем малко.
|
| Пет Авг 24, 2018 1:16 am |
|
|