Отговори на тема  [ 21 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Смятане на ватове 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Смятане на ватове
Значи, имам дюза, която е със съпротивление 3 ома и работи на 3 волта, т.е. е 1А. Източника ми е ~12В, за това ми трябва ограничаващ резистор за дюзата. Въпроса е как да сметна колко вата трябва да разсейва резистора?

Пет Окт 01, 2004 8:47 pm
Профил
Ранг: Минаващ

Мнение Закон на Ом
По закона на Ом:

Ures = Usupply - Uout = Usupply - 3V
Ires = 1A
R = Ures / Ires = Ures
Pres = Ires * Ures = Ures

Единствената неизвестна е входното захранващо напрежение Usupply.

Пет Окт 01, 2004 9:30 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Реконструкторе, кви са тия смешни въпроси? Или нещо не разбирам, или въпроса ти е елементарен. Все едно да питаш как да си сметна ограничаващия резистор за светодиод. 8)

Съб Окт 02, 2004 11:22 am
Профил ICQ
Мнение 
Öåöêî, ìíîãî ñè êðèòè÷åí êúì ôîðóìöèòå. Ìíîãî èíæåíåðè íå çíàÿò êàê äà ñè ñìåòíàò îãðàíè÷èòåëíèÿ ðåç. íà ñâåòîäèîäà. Çà òÿõ å òàçè ôîðìóëà:
Rîãð. = (Uçàõð. - 1.5V) / 0.005A

Съб Окт 02, 2004 12:35 pm
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение 
Пак забравих да се логна. Горната формула е моя, само че един плагиат на име Ом разправя че била негова. Лъже келеша не му вярвайте :D

Съб Окт 02, 2004 12:41 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: Закон на Ом
Boris написа:
По закона на Ом:

Ures = Usupply - Uout = Usupply - 3V
Ires = 1A
R = Ures / Ires = Ures
Pres = Ires * Ures = Ures

Единствената неизвестна е входното захранващо напрежение Usupply.

Usupply = 12, да речем.
Това значи, че резисторите трябва да са 9 вата, така ли?

Съб Окт 02, 2004 1:23 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цецо написа:
Реконструкторе, кви са тия смешни въпроси? Или нещо не разбирам, или въпроса ти е елементарен. Все едно да питаш как да си сметна ограничаващия резистор за светодиод. 8)

Елементарен е. :) Аз съм зле с тоците. Все пак съм програмист. :roll:

Съб Окт 02, 2004 1:24 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ето един малко по-сложен въпрос. :) Понеже захранването може да варира от 12 до към 14В, как да се справя със ситуацията? :)

Съб Окт 02, 2004 1:29 pm
Профил

Мнение За светодиодите - ТЕСТ!
Ами тематиката за светодиодите не ми е безразлична :) Истина е, че повечето "инженери" реагират така - казват - ами нали падът върху един червен светодиод е 2V, аз като зема три и ги свържа последователно и ги захраня с източник 5V и си свееетят... и нищо им нема... даже не ми е нужен ограничителен резистор!!"
Ами аз си имам мнение по темата но ми е интересно да чуя мненията на господата тук, след което и сам ще се изкажа , в случай, че мнението ми не съвпадне с никой от отговорите :)))
Ами имаме червени светодиоди, средно Uf=2,2V (при If=20mA). Ufmax=2,7V. Искам да си направя изделие дето да се захранва с 5V източник на напрежение и да има 100светодиода... И ето че се двуомя, а кой според вас и защо е верният отговор:
а) ще свържа по два светодиода последователно и последователно на тях баластен (ограничителен) резистор. Така ще имам само 50 резистора!
б) ще свържа баластен резистор към всеки светодиод. Резисторите са 100, но пък така е коректно...
в) абе за какво са ми ограничителни резистори - ще свържа два последователно свързани диода към захранване 5V и върху всеки диод ще има 2,5V и диодите ми няма да изгорят!!
г) ще използувам специализирана интегрална схема за да захраня светодиодите. Ще я използувам според препоръките на производителя..

Пон Окт 04, 2004 11:29 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
1. Падът върху червен светодиод не 2.2, а около 1.6 волта. Стойността, която ти си написал е за жълт светодиод, или червен от кофти производител, или захранват с големи импулсни токове.
2. Та мощността, която ще разсейват тези светодиоди ще е 3 - 3.3 вата, което си е число. В този случай номерът със съпротивленията би се харесал само на експертите от НЕК.
3. Решението, което ти предлагам е следното - 100 броя светодиоди, вързани последователно, един Step-Up конвертор до 160 волта, на който му регулираш не изходното напрежение, а тока през товара. Елементарно, нали. И е по-евтино за монтаж от 100 резистора ( или 50 )

Пон Окт 04, 2004 11:44 am
Профил ICQ

Мнение уточнение
1. "Падът върху червен светодиод не 2.2, а около 1.6 волта" - за това може да се поспори, т.е наистина типичен пад за червен светодиод е 1,6волта, но с тенденция да клони към 2 волта при 20mA, без да е задължително производителят да е кофти.. А и зависи от конкретния тип диод все пак! Тук е цитиран диод с точно определени показатели. Ако ти харесва диодът да е жълт - нека е жълт - идеята е за тест-а :)
2. Друг е въпроса за разсейваната мощност - там си е точно така..
3. Значи за степ-ъп конвертора съм съгласен ;) Ами ако не можеш да ползваш степ -ъп конвертор, т.е г) отпадне като отговор?

Пон Окт 04, 2004 12:19 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
"Специализирана интегрална схема" ?
Step-Up се прави с LM339, малко резистори и кондензатори и един IRF630. И бобина и диод, естествено.
Ако условието е да се направи само с релета - губя служебно.

Пон Окт 04, 2004 12:30 pm
Профил ICQ

Мнение уточнение
имам усещането че не ме разбра напълно:
""Специализирана интегрална схема" - имам пред вид че да, има степ-ъп конвертори, които обаче са направени с идеята да захранват именно и само светодиоди и да стабилизират тока през тях! Не че не можеш да ползваш, този който ти казваш или че онези не можеш да ги използваш за друго :)))
А относно въпроса ми - тест:
Значи хубаво е че спомена "стабилизираш тока през товара" - именно натам бия, ама въпросът ми е принципен, а не конкретен..Значи ето, сам ще си отговоря а поне за обосновката да дебатиаме :) казавам:
ако не се сложи баластен резистор, или стабилизираща тока схема, ако се включи диод (диоди) директно към източник НА НАПРЕЖЕНИЕ - ако напрежението е такова, че диодите не изгорят , то никой няма да може да каже какъв е тока през тях, та явно този вид свързване и да му харесва на някой е некоректно.. Сега питам:
Ако източника на напрежение е 5V и не можем да избираме друг или да ползваме степ-ъп конвевртор и светодиода е с Uf=2,1-2,7V,
кой е коретният - и кой некоректният начин на свързване: два последователно свързани диода с баластен резистор, или един с баластен резистор?

Пон Окт 04, 2004 12:44 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Ами ти не задаваш въпрос, ти задаваш отговор :wink:

Пон Окт 04, 2004 1:08 pm
Профил ICQ

Мнение 
ахмммм..май си прав...отговор ама за теб :) дали и за останалите?:) а дали да не измисля нещо по - сложно да питам :lol:

Пон Окт 04, 2004 1:26 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 21 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща