Отговори на тема  [ 25 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Ваничка за калайдисване 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Ваничка за калайдисване
То може и за пазар да е, трбява да купувам ваничка за калайдисване на кабели, не много голяма, примерно по 1200-1500 кабелчета на ден, не съм го смятал колко припой ще отиде. Въпроса ми е някой има ли опит с модел, да препоръча нещо. Ще го вземам онлайн от САЩ така че ако го има в ебей или амазон ме устройва перфектно. Ама препоръчайте нещо пък аз ще го мисля.

Нед Юни 10, 2018 8:11 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: Ваничка за калайдисване
Weller имат, че и другите, но никогане съм имал удоволствието.

Нед Юни 10, 2018 11:58 pm
Профил
Аватар

Периодично използвам някакъв подобен китайски чарк.
https://www.google.bg/search?q=SOLDER+P ... B94Q_AUIBQ
Върши работа, ама си е китайски чарк. Има регулиране на температурата, но не я поддържа. Управлението е някакъв ШИМ, и каквото успее да стопли при зададения с врътката ШИМ, това е.

Пон Юни 11, 2018 12:15 am
Профил

Тия китайските и аз ги видях, ама не пише температура и реших че не поддържат. Велера го видях, но той иска станция, а аз нямам велерска. Видях едно хако, което си е с вграден контрол, май ще взема нещо такова. Това китайското като не си регулира температурата ще започне да прегрява припоя като понамалее, а тъй като тук са мехиканоси варианта с обясненията не върви, трябва нещо дето се вика плъг и фък .. на хакотата съм има взел ключовете да не могат да бутат температури, бяха ги сетнали горе долу на мах, и като ги питам защо не могат да ми отговорят ..

Пон Юни 11, 2018 1:59 am
Профил

При това количество на припоя, а и като се има предвид времето за разтапяне 5-15мин, едва ли може да се направи точно поддържане на температурата. Вероятно едно течение на въздуха в помещението е достатъчно да охлади бързо припоя във ваничката. От друга страна пък това не кара влака. Просто при тази мощност 150W не може да се направи добро регулиране. Има си инертност. То ако ти е за 1 брой едва ли ще го мислиш. Ама за повече, може да вземеш пробно.
ToHu написа:
бяха ги сетнали горе долу на мах, и като ги питам защо не могат да ми отговорят ..

Е как, да се рАботи по бързо.
Между другото в запоечното което ти ползваш от време на време, имаха такива ванинички. Не помня точно какво пишеше, но изглеждаха по същият начин, и се загряваха пак поне толкова време. Е на вид същите, ама не помня дали пишеше Велер. Иначе поялниците им бяха Велер с цифрова индикация на температурата.
В радиотехникума имаха някакви български, съвсем друга конструкция, отдолу нагревател от 100W поялник.

Пон Юни 11, 2018 3:17 am
Профил

При тоя обем на припоя течение не му влияе, по скоро да не вземе да прегрява като намалее. Гледам Нако имат един 260W който стига работна за около 15 Мин и се регулира.ще разгледам и други.

Пон Юни 11, 2018 7:19 am
Профил
Аватар

slav4o.com написа:
При това количество на припоя, а и като се има предвид времето за разтапяне 5-15мин, едва ли може да се направи точно поддържане на температурата. Вероятно едно течение на въздуха в помещението е достатъчно да охлади бързо припоя във ваничката. От друга страна пък това не кара влака. Просто при тази мощност 150W не може да се направи добро регулиране. Има си инертност. То ако ти е за 1 брой едва ли ще го мислиш. Ама за повече, може да вземеш пробно...

Под няма поддържане на температурата, имам предвид че няма поддържане на температурата. Системата е "open loop" - няма термодатчик.
Навиваш врътката и джаджата достига някаква температура. Ако топлоотнемането или захранващото напрежение се променят, се променя и температурата.
При първоначално пускане ако врътката за регулиране на температурата е на номиналната позиция - някъде около 1/3, загрява бавно. Ако навия кранчето, загрява бързо.
И прочие китайщини...

Пон Юни 11, 2018 11:06 am
Профил

Ползвам от почти година подобна китайщина като на Ицо:
https://www.tme.eu/en/details/pot-zb38d ... baths/mcp/
За сега нямам оплаквания - работи прекрасно, течение не му влияе изобщо на Т - издухвам с вентилатор парите, които се вдигат от нея да не ги дишам. При мене я ползвам за поене на банани към кабели - става прекрасно.

Пон Юни 11, 2018 11:36 am
Профил ICQ

itso, мисълта ми беше, че не е направено регулиране, защото няма да работи добре.
kole, за течението, ако е константно няма да влияе променя температурата, ти си го компенсирал влиянието му с врътката.

Пон Юни 11, 2018 12:21 pm
Профил
Аватар

Не е направено регулиране, защото датчик и съпровождащата го кинкаления струва пари, а китаеца хич не ги обича тия работи.
Възможно е и причината да е по-прозаична де - моделът от който са копирали, не е имал датчик, съответно и копието няма. :D

Пон Юни 11, 2018 12:49 pm
Профил

Регулирането работи добре всякак, просто са икономисали.
Варианта да го загряват на мах и после да намаляеат не съществува, ще си го държат на макс, все пак това са мехиканци.

Пон Юни 11, 2018 5:43 pm
Профил

Ами тогава преработка с вътрешен тример или резистори.

Пон Юни 11, 2018 5:46 pm
Профил

Е то ако е да се занимавам аз и котлонче мога да преработя, хем ще топи по-бързо, но въпроса е нещо готово. По добре да дам повече пари за нещо читаво.

Вто Юни 12, 2018 2:30 am
Профил

То котлончета вече масово са с обратна връзка :) - например индукционните, но и "керамичните" - не е много прецизна, но по-притеснителното е че битова техника не е мислена да работи нон-стоп в цеха. Иначе някой индукционни имат подаващ се пружиниращ чеп по средата на кръгчето и вътре е термодатчик.
Например това:
https://www.youtube.com/watch?v=81G2nfiwe6U
Даже могат и боб да си варят в обедните почивки :-)

Вто Юни 12, 2018 9:25 am
Профил

Хакото ще е, това по мощното. Не знам защо обаще разликата межди 301 и, 301В е доста сериозна, второто на много места удря хилядарка, намерих го в амазона за 7хх ама ако не се наканя да го купя може и да го изтърва, всичко им е същото, 60W повече е В-то

Сря Юни 13, 2018 12:57 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 25 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща