|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 2:41 am
Как се запояват SMD компоненти с пинове под тях?!
| Автор |
Съобщение |
|
stoyanoff
Ранг: Форумен бог
|
 Как се запояват SMD компоненти с пинове под тях?!
Здравейте! От известно време използвам компоненти с копуси, при които пиновете са разположени само отдолу. Използвам паста и духалка, но нещо техниката ми не е много добра, защото виждам много зор при запояването. В случая става дума за GSM модул. Гледах ето това видео: ЦъкПрави ми впечатление, че на падовете по средата не сложиха тинол, нито сложиха някаква паста на платката. Правилна ли е техниката от видеото? Аз поставях паста и под чипа, но не уцелвам точно колко време трябва да загрявам и на няколко пъти беше останала неразтопена. Малко обяснения ще ми дойдат добре! Разбирам, че ще трябва малко упражнения, докато докарам техниката, но поне подходът ми да е правилен... Благодаря!
_________________www.elkran.com
|
| Съб Май 05, 2018 4:28 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
 Re: Как се запояват SMD компоненти с пинове под тях?!
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Съб Май 05, 2018 4:36 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
Правиш достатъчно големи виаси в падовете, лепиш чипа с каптонова лента и запояваш от задната страна  Когато нямаш печка и духалка...
|
| Съб Май 05, 2018 4:55 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Модул с духалка си е бая духане, според мен трудно ще стане качествено. Сег видях видеото, нищо не направи тоя, масата под модула остана незапоена, това би трябвало да си е проблем, едва ли са само за красота там. Фурничка по добре, или нещо друго предназначено за Такива големи корпуси, и според мен си иска и подгрев на платката.
|
| Съб Май 05, 2018 4:58 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Предполагам масата там е за охлаждане и трябва да се запои! Идеята за отвори ми харесва. Мисля, че мога да поставя 0.8 via на всеки пин. И като ги сложа на ръба ще се вижда дали съм напълнил добре вията. За падовете отдолу, каквото стане, но там така и така няма гаранция.
|
| Съб Май 05, 2018 5:50 pm |
|
 |
|
ToHu
|
отвора ще свършу може би работа, трбява да е достатъчно голям, и преди това трябва да калайдисаш площадкатана модула, защото няма да се калайдиса пре виата. Съмнява ме че тия площадки не са само за охлаждане, навсякъде където имаш високи честоти масата е важна, без значение дали е цифрово или аналогово, а там имаш и антени, наличието на добра маса е критично според мен. То масата е важна при всяка една схема, точно в тоя случай ми се струва още по-важна. Не съм чел спек на този модул, там трбва ясно да пише какви са тия плошадки.
|
| Съб Май 05, 2018 8:51 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
А във фурна предполагам се получава 100%? Ако се наложи серийно трябва всичко да е наред? Или да търся друг модул от сега? Защото ако и там 1 стане, друг не, не ми е много ок...
|
| Съб Май 05, 2018 10:21 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
филмчето трябва да се казва 'как НЕ трябва да се запоява LGA модул'
време е да си направиш една печка - проекти с домашни фурни за по 50лв има достатъчно в нета, просто се разходи по магазините за бяла техника и си избери някаква.
фатка: тоя тип модули се поят по-добре, като се греят отдолу. но въобще не го препоръчвам.
|
| Съб Май 05, 2018 11:40 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Дедо, приготвил съм, каквото трябва(ssr-и, изолация, термодвойка и т. н.). Не остава ред да я сглобя и да я настроя. Аз и малък cnc диспенсър ще си направя, да заспи работата.
|
| Нед Май 06, 2018 6:28 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
Като не се получава с правенето, има и по-лесен вариант - харесваш си модел в ибей или али баба, кликаш на бай нау, и си готов. Има всякакви - дисплеи, тъчове, топлинни профили...
|
| Нед Май 06, 2018 11:07 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Парти грил 800 вата. Едва ли ще свърши работа за тоя модул. Досега над 500 устройства са минали през моя и няма нито едно повредено заради прегряване.
Е профила малко на око - по време - засякъл съм за колко време става.
|
| Пон Май 07, 2018 12:30 pm |
|
 |
|
stom1
Ранг: Новодошъл
|
Тъй като темата вече е пусната и за да не я дублирам,бих искал да попитам да ли може да ми препоръчате начин за лепене на SMD компоненти с пиновете под тях. Изчетох всички коментари,но не видях нещо което бих могъл да ползувам. Тъй като става дума за лепене на 10-тина малки платки и вероятно никоя платкаджийница не би се наела, ми се налага да търся алтернатива. Става дума за DSP процесор за слухов апарат с 25 пина и размери: 5.59 x 3.18 x 1.52 mm Благодаря
|
| Чет Юни 07, 2018 5:21 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Духалка. Ако нямаш - питаш.
|
| Чет Юни 07, 2018 5:41 pm |
|
 |
|
stom1
Ранг: Новодошъл
|
Нямам духалка,но ще купя щом трябва.Въпросът е,че няма къде да прочета или да видя как се прави.А самите процесори не са евтини за да ги съсипвам - по около 150 лева е единия.
|
| Чет Юни 07, 2018 5:51 pm |
|
 |
|
ToHu
|
кажи какъв му е корпуса, доста от тях стават и само с поялник, ако е BGA, QFN, или има площадка от долу ще трябва духалка, печка или .. другото много зависи 
|
| Чет Юни 07, 2018 6:34 pm |
|
|