Отговори на тема  [ 29 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Приемник и предавател 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Приемник и предавател
Здравейте,
Трябва ми някаква схема на маломощен предавател и съответно приемник на 434MHz. Говоря за възможно най-простата схема с колкото се може по-малко елементи. Без модулация и без всякакви други екстри. Дори обикновен генератор на бял шум или каквото и да е. Единственото изискване ми е сигналът да е синусоидален, но не е непременно задължително. Сещам се за една схема на автогенератор с 555 (правоъгълни импулси), която е много елементарна - с 1 кондензатор и 2 резистора, но никъде по дейташийтове не намерих каква е максималната честота на таймера. Схемата ми е нужна за домашен експеримент, в който просто ми трябва да излъчвам някакъв сигнал на тази честота и после да го приема без да е от значение какъв е сигнала. Ако някой може да помогне ще съм много благодарен.

Съб Фев 07, 2009 12:18 am
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Приемник и предавател
a21 написа:
Здравейте,
Трябва ми някаква схема на маломощен предавател и съответно приемник на 434MHz. Говоря за възможно най-простата схема с колкото се може по-малко елементи. Без модулация и без всякакви други екстри. Дори обикновен генератор на бял шум или каквото и да е. Единственото изискване ми е сигналът да е синусоидален, но не е непременно задължително. Сещам се за една схема на автогенератор с 555 (правоъгълни импулси), която е много елементарна - с 1 кондензатор и 2 резистора, но никъде по дейташийтове не намерих каква е максималната честота на таймера. Схемата ми е нужна за домашен експеримент, в който просто ми трябва да излъчвам някакъв сигнал на тази честота и после да го приема без да е от значение какъв е сигнала. Ако някой може да помогне ще съм много благодарен.

Може да си вземеш готови модули от комет по 10лв на модул са. Имат и предавател и применик.

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Съб Фев 07, 2009 4:08 am
Профил

Мнение 
Нещо не мога да ги намеря в каталога им. Къде точно ги видя?

Все пак не отпада нуждата от схеми, защото ако схемата ми излиза по-евтино да я направя, няма смисъл да купувам. Тъй като ще ми трябват няколко приемника, а нямам голям бюджет.

Съб Фев 07, 2009 11:11 am
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение 
Със сигорност сглобяването на подобно устройство няма да ти излезе по-евтино затова най добре готово. Дори имам съмнение, че може така просто да се сглоби в любителски условия.

Съб Фев 07, 2009 12:10 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Мнение 
Цитат:
Нещо не мога да ги намеря в каталога им. Къде точно ги видя?

Интегрални схеми / Специализирани ИС

Съб Фев 07, 2009 1:28 pm
Профил ICQ
Ранг: Почетен член

Мнение 
Приемника се прави по-трудно от предавателя. Добре е ако правиш такива за пръв път
да имаш готово поне едното, и да настройваш по него другото.
Схеми има бол
http://vrtp.ru/index.php?act=categories&cat=1171 приемници
http://vrtp.ru/index.php?act=categories&cat=987 предаватели

таймера 555 работи до 3 MHz max но там е друго, работи се с правоъгълни сигнали
докато при предавателите се гони синусоидален сигнал, за да излъчват
само на една честота.
Модулацията при предаването не е екстра, трябва да има някаква.

Съб Фев 07, 2009 3:30 pm
Профил

Мнение 
Наистина ще ми е за първи път да сглобявам подобно нещо. Ще разгледам схемите и готовите изделия. А за модулацията - винаги ли е задължителна. Аз не искам да изпращам определен сигнал и после да го чета. Това всичко ми трябва, защото искам от предавателя да изпратя каквото и да е и после да измеря колко е мощността на сигнала в точката на приемане. Всъщност това ми е експеримента, който искам да направя. И за това не се интересувам от информацията, която ще предавам и приемам. Ако може да не позлвавм модулация ще е най-добре, но ако въпреки всичко трябва - имам една книжка, която може би ще ми свърши работа. Всъщност, ако ползвам модулация ми трябва само един генератор на правоъгълни импулси например с 555 на ниска честота - да речем 10-20KHz, след което да я модулирам с 434MHz и да я изпратя. После в приемника дори не ми трябва демодулатор, тъй като не ме интересува каква е информация, а само силата на сигнала. Моля поправете ме, ако нещо съм объркал.

Благодаря!

Съб Фев 07, 2009 8:29 pm
Профил

Мнение 
Е, ако беше казал в първия си пост, че искаш да мериш силата
на сигнала и отговорите сигурно щяха да са други.

Силата на сигнала можеш да измериш и без приемник
http://vrtp.ru/index.php?act=categories ... rticle=134
Има обаче и приемници които имат изведен пин за RSSI където се
мери сигнала, напр. MICRF211, MAX1473, rfRXD0420 и др.
И в двата случая меренето е с голям динамичен обхват (>60 dB)
което се налага от естеството на сигнала.
В този случай може и без модулация.

Съб Фев 07, 2009 10:09 pm
Профил

Мнение 
Тъкмо прочетох дейташийта и почнах да чертая схемата и докато се ровех из гуугле за малко инфо се оказа, че тази постановка няма да ми свърши работа за експеримента. Всъщност само частта с меренето силата на сигнала не върши работа. Идеята ми беше да определя разстоянието от трансмитера до приемника (имам предвид само разстоянието, без посоката. Не става дума за RDF). Оказа се, че този метод е приложим всъщност, но е много неточен и дава големи отклонения. Единственото по въпроса, което успях да намеря е свързано именно с RDF то с подвижен приемник, а искам точно обратното - неподвижен приемник и подвижен трансмитер и пак подчертавам - интересува ме само и единствено разстоянието до трансмитера, а не посоката. Продължавам да се ровя по въпроса и отново ще съм благодарен, ако някой помогне. Аз малко го разкъсах поста, докато уточня за какво точно става въпрос, но отначало си мислех, че идеята е добра и не исках да пълня допълнително поста с излишна информация, но май се оказа неизбежно :)

Съб Фев 07, 2009 11:06 pm
Профил
Ранг: Ориентиран

Мнение 
Ай ай! За разстояние, преценено по силата на сигнала е трудно. Зависи от много неща и в крайна сметка няма да получиш това, което искаш ... Така например ще се влияе от това дали има препятствие по пъта на сигнала, отражение, интерференчна картина ... Също и от състоянието на батерията на предавателя (нали е подвижен). Влажността на въздуха, температурата, влияние от други сигнали ...
По-лесно може би ще е, ако измерваш време. Само че това усложнява задачката. Идеята е да се измерва времето от въпрос до отговор. Излъчваш импулс, изчакваш отговор, измерваш време, смяташ разстояние. Това е принципът. Така работи например Глобалната Навигационна Система.
Вече въпросът е ти какъв импулс ще си измислиш - дали ще е просто импулс или някаква кодирана дума. Също така и нещата тук се удвояват - на всяка страна трябва да има и предавател и приемник.
Най-простия вариант е подвижната част да е просто един приемник, който да има прагов детектор и когато улови сигнал, по-силен от прага, да задейства предавателя, който е настроен на друга честота. При това положение, от стационарната страна задействаш предавателя и слушаш на приемника. Засичаш времето от задействането на предавателя до получаването на сигнал в приемника. След това смяташ. Трябва да се вземат предвид закъсненията в оперативните вериги на предавателите и приемниците!
Имай предвид, че за разстояния от порядъка на метри, ще ти се наложи да засичаш времена от порядъка на микросекунди, така че това си е предизвикателство. Все пак ако успееш да го направиш, ще научиш доста неща.

Съб Фев 07, 2009 11:35 pm
Профил

Мнение 
За този тип вече четох, но не моят тип :) Идеята ми е да имам предавател, който си излъчва постоянно и се движи. То май малко като по филмите стана, но не мога да го обясня по-точно. Но не мога да намеря някаква зависимост, която да използвам. Четох за ефекта на доплер, но ставаше дума, когато се движи приемника и по-точно статийте бяха за RDF. Дали може по някакъв начин да се приложи за моя случай. Всъщност не търся точност до сантиметри, дори не и до метри, а по-скоро то 10-50 метра. Но това с комбинация приемник/предавател в двете точки не ми върши работа. Постановка се състои единствено от подвижен предавател и неподвижен приемник. Идеята ми по принцип е да намеря някаква математическа зависимост на разстояните, която после може да се обработи я от човек, я от компютър - това е без значение, стига да я намеря :)

Съб Фев 07, 2009 11:44 pm
Профил

Мнение 
В такъв случай се започва от някакво знайно разстояние и после чрез доплер се измерва отдалечаването и доближаването. Разстоянието ще гго получиш, като към вече знайното разстояние се добави отместването. Имай предвид, че при този метод, грешките се наслагват и след време е възможно да си съвсем далече от реалното разстояние.
Една малка издънка на твоя метод - с два приемника (може и повече) на известни позиции. Тогава с триангулация може да се пресметне нещо ...

Нед Фев 08, 2009 12:18 am
Профил

Мнение 
optron написа:
Излъчваш импулс, изчакваш отговор, измерваш време, смяташ разстояние. Това е принципът. Така работи например Глобалната Навигационна Система.

я не се излагай... ;-)
При GPS предават само сателитите, устройствата имат само приемници. Ако имаш абсолютно точен часовник 3 сигнала (времена) са достатъчни за триангулацията, но за да не се налага към приемниците да се прикряпат атомни часовници се правят поне 4 измервания.

Цитат:
Имай предвид, че за разстояния от порядъка на метри, ще ти се наложи да засичаш времена от порядъка на микросекунди, така че това си е предизвикателство.

10-50м са 30-150 наносекунди

Такава точност не би могла да се постигне с подръчни средства. Още повече че в случая трябва не един а ДВА точни и синхронизирани часовника. Абсурд ако се ползват радио сигнали. Евентуално при звуковите вълни времената ще са по-големи, но пак си трябват ДВА синхронизирани часовника.

Ако е толкова важно да се реализира едностранно предване -> слагай акселометър и предавай ускорение.
Другия вариант е с 2 приемник/предавателя. Подвижното устройство слухти на една честота и повтаря като папагал на другата (transporder). Възможно е да се ползва една честота + CDMA техники.
Ако наистина пък толкова се държи на идеята само едната страна да предава може да се направи, ама с два сигнала - радио и ултразвук. Приемната страна мери разликата между двата във времето.

Нед Фев 08, 2009 12:35 am
Профил

Мнение 
Мисля, че май не успях да обясня точно идеята на екперимента - нека приемем трансмитера за константна величини, която не можем да променяме (дори да да го направим по-интересно - единственото известно за трансмитера нека бъде неговата честота :). Обикновен трансмитер на 434MHz (честота е избрана просто за екперимента, защото искам да е в този банд), който излъчва постоянно. Ако ще е по-лесно може да приемем, че не се движи непрекъснато, а например спира за известно време на едно място (например 1-2-3 или 5 минути, това не е от такова значение). Въпросът е каква зависимост може да се използва в момента, когато трансмитерът е неподвижен (ако приемем този вариант), за да се определи разстоянието до него. И също така, ако приемем този вариант, това означава ли, че Доплер отпада?

След като успея да измисля нещо по този въпрос може да помисля и за триангулация. Изглежда интересен експеримен също.

P.S. От търсените мисля, че научих термина, който се използва за моя екперимент - радио пеленгация. Незнам дали това ще помогне :)

Нед Фев 08, 2009 12:47 am
Профил

Мнение 
Интересно, реших да се поровя за трингулация и навсякъде, където намерих пише, че се използва силата на сигнала за определяне на дистанцията до трансмитера. Но, както се вижда от горните мения, силата на сигнали зависи от прекалено много фактори и методът не е достатъчно точен

Нед Фев 08, 2009 1:47 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 29 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща