Отговори на тема  [ 8 мнения ] 
LISN за DC .. 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение LISN за DC ..
На някой д аму се намира нещо като за DC 12 V, нямам нищо под ръка, преди години бях събирал някакви но не мога да ги открия, не помня и с какви индуктивности ги правих а и по спомен имаше някакво разминаване между това което мерих аз и това което измериха в лаборатория. Реално не ми трябва за да меря за лаборатория, искам да видя какво връща едно DC/DC но все пак да е близо .. CISPR или ANSI ми е ОК. То ако се наложи пак ще навия някоя друга индуктивност колкото да видя горе долу какво но все пак.

п.с. ток до 15 А, диапазон 0.15-30 Мхц или 0.15-108 Мхц

Пон Ное 27, 2017 2:18 am
Профил
Аватар

Мнение Re: LISN за DC ..
не съм виждал таквоз чудо?
как се стабилизира импеданс на DC? :roll:

шварцовете разпродаваха някакви демо уреди, имаш 2 LISN за по ~800 афро, видя ли ги?
знам че са 5 бобини на кръст, ама китайците са ги мотали за шварца, а индийците са пръснали прахово тенекията и те ти 800 афро

Пон Ное 27, 2017 10:52 am
Профил

Ба мама му, той импеданс е за гадовете над 10кхц, имах в предвид че на да ще е при мен товара. Видях на няколко места, но няма шанс да го получа тоя век, може да ги поръчам за мехико. Явно трябва да по това, попадна ми нещо, трябва да намотам няколко индуктивности, едва ли ще получа импеданс като на родена ама... предния път макар с разминаване бях близо, както казах искам да видя за ориентир какво лъча, едни конкретни монитори на VGA като са им се появяват едвам забележими вълнички, трябва да филтрирам но искам да го сваля достатъчно под това което монитора лови, иначе може да го финална на тоя но да съм някъде на ръба.

Пон Ное 27, 2017 12:33 pm
Профил
Аватар

нещо не ти влияе добре престоя в мехико...

най-добре да го измериш в реални условия - с захранването, което ще ползваш и същите жици, които ще слагаш в изделието.
връзваш спектралния анализатор през преселектор на самия това и мериш
може и без преселктор, нямам идея какво се вижда нормално в твоя случай, но може да запушиш входния усилвател по ниво и да не видиш нещо.
пък и трябва да куплираш някак си по АС, че и да го опазиш спектралния по вход.

Пон Ное 27, 2017 2:12 pm
Профил

иии тъй де, мислех си нещо такова, ама взех много да се зачитам как се мери по устав и навсякъде методиката е такава, верно това е за случай че изделието е DC/DC, в моя случай то просто е част от по-голям захранващ блок. И да има нещо е малко, скопа не го хваща, и не само цифроия, гледах и с лекроя и там нищо с ене види, или нищо сеиозно да го кажем не ч еняма хич нищо, вече не помня какво измерих, то беше преди година кажи речи. Реално аз вълничките ги оправих още тоава, обаче сега има нещо странно с якои тъчове, и се присетих за това и реших да измеря да видя какво ходи по жиците аджеба.
Отделно че това влиза в едно изделие което си няма негово захранване, аксесоар да го наречем, и реално си е баш DC/DC в този случай, някой може да реши да го мери, нищо че то е изделие но не смаостоятелно а в окомплектовка с други където е и папото, та затова исках да видя дали съм близо до стандарта или съм много шумен, .. дет се вика с два крушума ни един заек ...

Пон Ное 27, 2017 2:26 pm
Профил
Аватар

чисто DC се мери само, ако се храниш с акумулатор. за всичко друго трябва да се мери цялата система - AC/DC - кабели - DC/DC - товар. иначе мериш круши и ги сравняваш с краствавици.

по принцип трябва да мериш със спектрален. скоповете са глухи и шумни и бог знае какво махат цифровите филтри 'за твое добро'
и колкото е по-нов/бърз/шарен скопа, толкова по-малко ще виждаш.

може би ще се вижда нещо интересно с токова сонда. ама за 15А и аз нямам

Пон Ное 27, 2017 2:54 pm
Профил

Е аз със спектрален ще меря, просто казвам че със скопа се не види, т.е. няма нищо голямо.
Аз искам да измеря нещо конкретно, не ме интересува дали лъча по АC, а и знам че там не лъча защото съм минал лаборатория.
Проблема е вътрешен. Имам AC/DC захранване, конкретно 12 V, от тези 12 V правя 5V/20 A за ледовете. От тези 12 V храня и мониторите. Един специфичен модел монитор, с една специфична платформа имаше проблем когато включа 12>5. Проблемите не са радио тъй като с външно 12 V проблем няма, т.е. не го излъчвам от никъде, най-вероятно влиза по маса, за това говори и факта че дори само като обединя масата на двете захранвания проблем аотново излиза, той си е типичен проблем на смущение по маса.
Аз си имам теория защо става точно с този монитор и тази платформа, но нищо не мога да направя за тях. Проблема го бях решил с добавяне на входен филтър на 12/5, но в този момент гледах само със скоп, цифровите филтри ментят но лекроя няма такива. Както и да е, филтъра реши пролема, обаче онзи ден получих оплакване че в определан конфигурация тъча се губел. Тъча, особенно капацитивния е махнато животно, и ми стана интересно дали не ходи още някой по жиците който не успява да се види като вълнички на монитора но омотва тъча.
Та ако е тов аи има нещо то се появява в изхода на AC/DC-то и е предизвикано от това или някое друго импулсно, те и други се появиха които не са наши. Та целта ми е да видя какво ходи по DC шината. Навремето по таква схема точно ми мериха едно аутомотив кеото имаше DC/DC, мериха смущения внасяни в 12-те на автомобило, та първото което ми хрумна беше да меря по същата постановка, това което си е от AC-то си е там, верно че то самото може да зависи и от товара, но това може да се види.

Пон Ное 27, 2017 11:12 pm
Профил

За да не си рисуваме с думи, ето какво е положението.
На входа AC проблеми няма, там съм мерен не в една а в две лаборатории. Електромагнитни извън норма също няма, и там имам лаборатория.
Тези LOADS са различни модули, процесорната платка, монитори, друга периферия. На същата шина се мъдри и това DC/DC към 5 V.
Със старата платформа, с един от мониторите, включен на VGA се забелязваше проблем, проблема се изразява в съвсем леки вълнообразни линии, в момента не намирам снимка от този ефект, но предполагам е ясно, типичен ground loop но в случая не 50 Hz а доста нагоре.
Дали има граунд луп, да има, дали може да се избегне, не не може, защо не може е дълга и широка, приемаме че има дадености които не можем да ги заобиколим. Към онзи момент гледах и със скоп и със спектрален, наиситна имаше шум от това DC/DC, попреработих входният филтър при което се реши проблема с вълничките, не го гледах след това на спектралния да видя с колко съм го намалил, беше преди изложба и логично нямах много време, а и след това не осатана да се върна на това.
Този пробелм е решен и не се дискутира повече.
Да но преди няколко дни разбрах, че има някакъв проблем с тъчове, може би няма нищо общо с това, тъй като се появяви при 20-на изделия от произведени може би около 1000, и то не при нас а се е появил на място на инсталацията. Мен обаче ме загложди възможно ли е да има още гадове, точе има има, въпроса е какво им е нивото, които в определена ситуация, да се оказват достатъчно големи за да прецакат USB-то. USB-то също е податливо на граунд луп.
Затова искам да проведа едно по-задълбочено измерване, но реших да го направя малко по "официално" да го наречем. Та така, затова и си припомних какво съм мерил навремето и се присетих за тия LISN.

Прикачени файлове:
ps.jpg
ps.jpg [ 25.96 KiB | Прегледано 3272 пъти ]
Вто Ное 28, 2017 12:19 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 8 мнения ]