|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 1:06 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Реконструктор
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8397 Местоположение: София
|
 Лампов усилвател
Дайте няква схема за такова нещо.  Да е с лесно намираеми части и да не е много сложна за изпълнение 
|
| Вто Окт 12, 2004 6:33 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Лампшовият усилвател е 15% електроника и 85% механика. По-добре си потърси хубаво шаси и си помисли как ще го захранваш, а схемата е най-последната ти грижа.
Все пак, ако искаш нещо качествено, виж т.н. PPP схеми. Не го прави с Push-Pull. Но ако правиш такава чукачка за сефте, нямаш избор - само Push-Pull. за останалото трябва доста да си навътре в нещата.
|
| Сря Окт 13, 2004 10:52 am |
|
 |
|
Реконструктор
|
Ами окей, дай да тръгнем от простите неща. Какви са изискванията към захранването?
|
| Сря Окт 13, 2004 11:12 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Захранването - много просто - гооооооооооооляяяяяяяяяямо. Много яяяяяяяяяяяко. С големи кондензатори. С голем Траф. За предпочитане - тороид. За импулсно не знам, не съм наясно дали е добро за меломани.
|
| Сря Окт 13, 2004 11:15 am |
|
 |
|
Реконструктор
|
А някакви характеристики? Прав или променлив ток? Ампери, волтове?
|
| Сря Окт 13, 2004 11:22 am |
|
 |
|
bateAz
|
 Ловец на маймуни, работя с трици.
Първо : каква е схемата?
Най-простият вариант е Push-Pull. Какво ти трябва ( и какво НЕ ТИ ТРЯБВА ):
- захранване 0 - 6.3V ( 12.6V за някои типове лампи ). При включване започва от 0 и за около 100 - 120 сек достига до 100%.
Това захранване трябва да е DC, въпреки че лаиците казват, че можело и с AC 50 Hz. Единственото предимство да AC отоплението е, че имаш звукова индикация че го има ( рядко е под -70 dB ).
- захранвания за анодите - обикновено са 2 - 3 броя. След като отоплението достигне 100%, тези напрежения се подават плавно за около 3-5 секунди.
- в някои схеми е необходимо да има и отрицателни напрежения за решетките - подават се БАВНО преди подаване на анодните.
При изключване тези процедури се повтарят в обратен ред.
Всички тези захранвания трябва да са импулсни, синхронни и на честота > 100 kHz, най-добре на 176.4 kHz. Целият захранващ модул, естествено, трябва да се екранира. Голям 50 Hz траф е абсолютно забранен.
Пълната мощност на заранването обикновено е 3 - 4 пъти по-голяма от изходната.
Няма да коментирам входните филтри, не те там трябва да са нещо, дето никъде другъде го няма.
Ако някой попита, дали не е малко сложно, ще му отговоря така: много по-просто става с комплементарни JFET. Ако ти трябва качество (а то за друго не е оправдано да се прави лампов усилвател) - ще правиш свирки на хардуера.
|
| Сря Окт 13, 2004 2:33 pm |
|
 |
|
Цецо
|
А да моя коментар беше за случай с транзистори. С лампи както си писал е мнооооого по сложно. Абе що не го правиш с MOSFET транзистори? Некакси по лесно е.
|
| Сря Окт 13, 2004 4:56 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Тука има доста схемки за лампови услилватели. Не ми се виждат много сложни.  Недостатък на ламповите устройства ми се струва ниската мощност - имам колони 100 вата, неефективно е да ги връзвам за 10-20 вата усилвател.
А какви варианти има за полупроводникови усилватели с максимално качество?
|
| Сря Окт 13, 2004 6:33 pm |
|
 |
|
bateAz
|
Ей, аз имах предвид захранване за лампов усилвател, а не лампово захранване. Естествено, че захранването ще е с транзистори. Лампите се слагат само там, откъдето минава нискочестотния сигнал.
Дали да е с MOSFET ? Имам особено мнение по въпроса ( "некои съображения" - Т.Ж ) MOSFET са много по-лесни за работа, но правят много гадни фронтове на импулсите. Аз бих сложил NPN.
|
| Сря Окт 13, 2004 6:38 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Абе незнам, аз преди години се бях запалил, бях налепил някаква разновидност на QUAD, с 2N3055. Получи се много прилично стъпало с ако се не лъжа 100тина вата. На скопа изглеждаше много прилично, а и на звук беше добре. После взех да му правя захранване и слезе на 2х30Вата, щото в ония години за феритни трафове пари нямаше (един ми излизаше колкото заплатата за месец), а с ламели 200+ вата траф става майка си и баща си. И си свири още много добре. Тогава (преди повече от 6-7 години)модата беше MOSFET транзистори, които струваха по 20-30 долара парчето. Твърдеше се че се получавал по добър клир фактор, и нямало метален звук. Ама не съм пробвал. Сега понеже са евтини си мислех.... ама откъде време. Та аз си мислех че с МОС ставало по добре от биполярни, ама незнам, не съм тесен специалист. А с IGBTне може ли. Имам няколко бройки , те са яки вати ще носят колкото им кажем. 
|
| Сря Окт 13, 2004 7:27 pm |
|
 |
|
Mozfet
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 4:33 pm Мнения: 273 Местоположение: София
|
Не се мъчете. Усилвателите са си цяло изкуство. За ламповите още повече. Тук е нужен опит и то не малък.
Може да се сглоби разбира се нещо, но то ще е точно това - НеЩо 
_________________ Adios
Mozfet
|
| Сря Окт 13, 2004 7:53 pm |
|
 |
|
Demon
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Сря Окт 20, 2004 6:22 pm Мнения: 5 Местоположение: София
|
Здравейте всички!
Явно и на вас ви е писнало да пишете по ДИР-а
И ние ентусиастите от клуб Хи-Фи си направихме сайт с форуми www.bgaudio.org
Та в горе споменатия сайт има на първата страница в момента статийка за бюджетен лампов усилвател с широкоразпространени лампи ( руски ) и наколко препратки към страници по темата. Във въпросната статия има описание и на захранването.
Успех
|
| Сря Окт 20, 2004 6:28 pm |
|
 |
|
Predator_MF
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
Мда, определено с лампи е доста качествено, ма не си струват такива усилия за такава мощност. QUAD - тва дето го водят най-акия измежду биполярните определено е истинска боза. Не усетих никаква разлика, като го сравних с един български респром За MOSFET - честно, има няква особена разлика в мекотата на звука, определено е по-приятно за слушане, а пък и е доста по евтино.
Според мен тва са категориите:
1. (Провесионален) Концертен усилвател - Прави се възможно най-елементарното стъпало, за което се сещаш, само слагаш по-мъжки транзистори (задължително биполярни) .
2. Домашен - тука особени изисквания няма, освен ако не си решил да чушиш джамовете (като колегата ми) . Ако искаш обикновен до 50W качествен усилвател, направи го с STK (напоследък поевтиняха, ма малко се понапълни с боклуци). Ако искаш повече, вземи сглоби някоя с MOSFET, щото лесно се подкарват и рядко горят.
3. ЛАМПОВ - без коментар
Само не се хвърляй на QUAD, че големи главоболия (елементите ти трябва да са абсолютно точни по стойности) . Доста усилватели сглобих преди време, ама ако питате мене, по добре да събера пари и да си купя някоя YAMAHA, ще ми спести главоболията за търсене на трафове, дупчене на кутии, реотана във водата докат не запуши отнякъде и пр.
|
| Сря Окт 20, 2004 6:53 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Aми аз съм правил и с това :http://www.national.com/pf/LM/LM3886.html, трябва да ти кажа че изкара доста добър звук. 68 вата ще ги разсее само с охладаждане на Паломино, ама 2*50 бях направил с прилично голям радиатор си работят още. А и тогава беше скъп, сега като гледам каква цена на едро са му сложили...
|
| Сря Окт 20, 2004 7:06 pm |
|
 |
|
ludiq
|
vij v www.shema.ru
ili v www.sxema.ru
tam s1s sigurnost ima.
|
| Съб Ное 13, 2004 4:51 pm |