|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 9:27 pm
Интересно дърво с конектор
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
 Интересно дърво с конектор
По скоро е споделяне, не питане. Появи ми се странен проблем, може странен не е точната дума, неприятно странен От едно известно време прословутите ми адресируеми подсветки мигат, ама мигта само с кабелни форми които ни ги правят във Враца. Съвсем логично проблема най-вероятно е в перата, специфицирали сме молекси, и техни парт номера, но сега дали това с екримпва е малко по-друг въпрос. Визуално има разлика с моите на молекс, но може да са просто друга серия. Най-лошото че едното се кримпи в БГ другото в Чехия. Утре мисля да сваля осцилограми и да видя какво точно става, въпреки че мие почти ясно, като ги стисна с пръсти и проблема изчезва  Та .. да си имате едно на ум, ще пиша по-късно дали проблема е в перата от Враца, дали в тези от Чехия, или съм улучил глуха акула и свирка без топче, т.е. и двете са си молекс но са нацелили различни серии на молекс, естетсвено извън мойта спецификация. п.с. абе как се мери таквоз перо .... цял живот меря какво ли не но тия перца ме озадачават, имам усещането че микрометъра ги деформира, или моите пръсти са изгубили всякаква чуствителност.
|
| Вто Юли 25, 2017 6:58 pm |
|
 |
|
stefan63
|
 Re: Интересно дърво с конектор
или вкарваш капацитет, или подобряваш контакт от "кримпването" ; Друго предположение имаш ли?
|
| Вто Юли 25, 2017 9:52 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Не е капацитет, драйвам го с мосфет драйвер, няма кабел с такъв капацитет дето да го преебе. Оглеждах ги доста добре, не ми изглеждат зле кримпнати но не мога да гарантирам. Ще ги меря утре, само някои размери ме притесняват да не ги деформирам докато меря. Със сигурнос тима контакти които не са съвместими, ял съм такова дърво с Tyco и Moleх, то направо конекторите бих казал че бяха несъвместими, та ако са два различни потребителя не е странно. Интересното е че уж са тези които цме дали като парт номера, ама зане ли човек. Някой знае ли дали Молекс имат филд инженер у нашенско, или някой който може да разпознае перата и да каже техни ли са не са ли, и ако са техни дали са съвместими.
|
| Вто Юли 25, 2017 9:58 pm |
|
 |
|
TheHungry
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Сеп 03, 2005 11:31 am Мнения: 766 Местоположение: Пловдив
|
+1 за капацитет и всичко друго каквото се сетиш свързано с магическият пръст ( и ефекта на сондата на осцилоскопа , свързваш сондата да мериш и всичко си работи  ) .
_________________ "I really do like SOLDERING as my programming language." Bob Pease
|
| Сря Юли 26, 2017 12:29 am |
|
 |
|
ToHu
|
Не не, няма нищо общо нито с капацитети нито със сонди, смяната на кабела с наш такъв решава проблмеа, при нас обаче перата са гарантирано молекс. Проблема е само в конектора, проблема е чисто механичен, въпросът е дали е калпави пера, дали е несъвместимост в пера, дали някой не е спазил изискванията които са му дадени .. иначе смаото кримпване е ОК, поне с моите очи не виждам дефекти, преходното съпротивление кабел - перо е сравнително ниско, перото не изглежда деформирано, силата на откъсване е над минимално допустимата. Сега ен съм правил разрез, нямам и с какво да направя такъв фин разрез, но отвън изглежда ОК, а и както казах преходното съпротивление е ниско, за 4 пера /кабела минава последователно през тях / е 5 mOhm, вчера го мерих, както и съпротивление на кабела. Та между нашия и техния ралзиката в съпротивлението на кабела е 6 mOhm, а самите пера добавят още 5 mOhm, нашит ене знам колко добавят, кримпваме ръчно та може и да е по-зле при нашия, но с нашият работи. А и както казах очевидно е чисто механично, ако притиснеш двата кабела еидн към друг през конекторите си рбаоти, разклатиш ли ги се прецаква. Пиша най-вече защото знам, че някои колеги от форума използват същият провайдер във Враца.
|
| Сря Юли 26, 2017 12:18 pm |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
Ако е от капацитет може да се запои някой пикофараден кондензатор в началото на лентата за проба... Другото което се сещам е то това нещо май на бая високи честоти работи, тука и за съгласуване почнах да си мисля, но може би се вживявам...
|
| Сря Юли 26, 2017 3:35 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Абе това работи със всякакви кабели и всякакви конектори, включително кабелчета навряни в женските перца, това докато съм го разработвал и тествал. След това доста време нямахме проблмеи, ние все още нямаме със старите подсветки и кабели, появиха се с новите. Днес забелязах и нещо другу, може би пада е много близо до критичния за да започне да измества твърде много нивото, с калпавия кабел, ми се получва май и от дължина, т.е. пад, с нашите кабели проблеми няма, капацитета им и на двата е сходен, нашият е около 40 pF, другият е 50 pF . Разликата в съпротивлението между нашия и този с който имаме проблем е 10%, не би трябвало да е много но ако е някъде около граничното нищо чудно да става и от тов акато допълнение на проблема с конектора. Пуснал съм две пера за маса, но незнайно защо са направили кабелите само с едно ...
|
| Сря Юли 26, 2017 9:21 pm |
|
 |
|
stefan63
|
рекламация?
|
| Сря Юли 26, 2017 9:40 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Това с кабела е дошло от нашия отдел техническа документация, така са го начертали, защо е малко по-друг въпрос. Това за конектора обаче си е чист проблем, ще го борим да видим какво точно става. Днес мерих едни перца, 70 uM разлика във височина, обаче тия пера уж контактуват на широчина. Другото което е възможно е когато го стисна с пръсти да намалям контактонто съпротивление тъй като силата която прилагм е голяма, и да с еокаже че наиситна е от тия 10% разлика в съпротивлението.
|
| Сря Юли 26, 2017 10:00 pm |
|
 |
|
stefan63
|
70 микрона едва ли е над допуска на перцата. По-скоро са окислени , ама и един ом да е контакта - сигналът ще минава. Може и захранващите пинове да са проблем.
|
| Сря Юли 26, 2017 10:29 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Убу де, не го ли разтърси маа му и конектор? Евтинджос мултицетите веднага биха хванали лабавото, че се ошашарват, аз пък имам специален уред - пищялка на 9В батерийка.
|
| Сря Юли 26, 2017 11:03 pm |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
А като има пад, има ли проблем сигнала да е с малко по-високо ниво от Vcc ? И като каза маса, да не би сигналната маса и захранващата да една и тя да подскача от тока на диодите ?
|
| Сря Юли 26, 2017 11:36 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ако е 1 ом изобщо няма да работи, защото пада ще е много голям. Проблема не е в сигналния пин а в пина на масата. Пада в масата измества нивото на сигнашите. Отделно възможно е захранването да пада под допустимото за лентата, аз и без това го свалих малко под 5. Първоначално бях склонен да обвинявам само конектора защото забелязах че става при разклащане, но може да е било на границата и няколко мОм да са били критични. Днес закачам скопа да гледам.
|
| Чет Юли 27, 2017 6:55 am |
|
 |
|
Tisho
Регистриран на: Пон Ное 22, 2004 11:24 pm Мнения: 1923 Местоположение: Габрово
|
Нещо в целия дизайн работи на "ръба". Като това не са конекторите. Не би трябвало промяна от 10% в контактното съпротивление на буксите да довежда до такива драми.
|
| Чет Юли 27, 2017 9:02 am |
|
 |
|
ToHu
|
Може да се окажат кабелите като цяло, това че са скипнали втората маса. Друго няма на ръба, както казах това вече се произвежда и работи в друг продукт над година, тук единствената разлика са кабелите, и това че на един кабел има повече лента, ще го гледам днес в детайли ако остане време. Иначе за самия конектор, трябва да постна едно видео, много е подозрително, просто го фиксираш с пръсти и се оправя, оставяш го да виси и проблема се появява, слагам нашия кабел с нашите конектори проблем няма. Естествено първото подозрение падна на конектора, след като измерих че и двата кабела са със сходно съпротивление. Вчера обаче докато гледах други неща забелязах че на един и същ "лош" кабел, има различно поведение в зависимост от количеството лента, т.е. напълно възможно е пада в масата да е твърде голям, и просто малката разлика от 10% в полза на нашият кабел да си казва думата. В този случай явно кабелите са твърде тънки, то тия ледове са много идиотски между другото, имат големи пикове в консумацията, затова съм и предвидил повече кабели но колегите са ги спестили  Но най-вероятно проблема е някъде по средата, защото онзи ден когато набедих конектора имах само 10 см лента, там токът е много малък. Не ми остава време да се фокусирам на тази глупост, ама ако съм късметлия днес ще закача един скоп да видя къде какво става, че за момента само кабелите съм гледал. п.с. аз в предходното изделие бях предвидил и едни кондензатори на входа на лентата да поемат пиковете но тук конструкцията е много дървена и практически не знам къде мога да ги навра, така е като се оутсорсват механични дизайни ....
|
| Чет Юли 27, 2017 9:36 am |
|
|