|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 10:18 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Grubi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12119 Местоположение: Гьотеборг
|
 Серийни проблеми
Да поплача малко (защото не съм го правил отдавна) Windows XP SP3 / PC със само един сериен порт
LabView управлява две захранвания Е3646А, през сериен порт (кода не е мой...) Едното закачено на COM1 (физически сериен порт), другото на COM5 (USB to serial).
Aко COM1 e закачен работи, ако COM5 e закачен - другото работи, закача ли и двете - работи само COM1. С баене, понякога става така, че само COM5 работи, но никога и двата.
Пробвах два USB to serial (FTDI или Prolific) - все тая. Работи само единия порт, другия не зацепва. Хвърлях боб (намалявах, увеличавах буфери, латентности и прочие) / все тая.
Май накрая ще намеря друго старо PC с два серийни, или лаптоп с докинг и ще се пробвам да инсталирам софтуера там...щото май и инсталацията му е проблемна. Незнам дали и новите драйвери на FTDI не са омазали нещо...
И така, рев и неволя...съжалявам за спама.
|
| Сря Май 17, 2017 3:54 pm |
|
 |
|
ig_ivanov
Ранг: Професионалист
Регистриран на: Съб Май 21, 2016 9:47 pm Мнения: 582 Местоположение: Бургас
|
 Re: Серийни проблеми
PCMCIA слот няма ли лаптопа- да се бучне един сериен там?
|
| Сря Май 17, 2017 4:15 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Щото Grubi изрично спомена PC + WinXP, т.е. дърто: мии нЕма начин по дънната да няма извод за втори COM! Провери пак.
|
| Сря Май 17, 2017 4:42 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4916 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
 |  |  |  | Grubi написа: Да поплача малко (защото не съм го правил отдавна) Windows XP SP3 / PC със само един сериен порт
LabView управлява две захранвания Е3646А, през сериен порт (кода не е мой...) Едното закачено на COM1 (физически сериен порт), другото на COM5 (USB to serial).
Aко COM1 e закачен работи, ако COM5 e закачен - другото работи, закача ли и двете - работи само COM1. С баене, понякога става така, че само COM5 работи, но никога и двата.
Пробвах два USB to serial (FTDI или Prolific) - все тая. Работи само единия порт, другия не зацепва. Хвърлях боб (намалявах, увеличавах буфери, латентности и прочие) / все тая.
Май накрая ще намеря друго старо PC с два серийни, или лаптоп с докинг и ще се пробвам да инсталирам софтуера там...щото май и инсталацията му е проблемна. Незнам дали и новите драйвери на FTDI не са омазали нещо...
И така, рев и неволя...съжалявам за спама. |  |  |  |  |
имаш ли Vi-те? най-редовно , без да ми е работа, дебугвам идиотщини на колеги разни дето ръчкат лабвю. Най-вероватно според мен - имат във некой Vi loop дето проверява за наличен ком порт - ама не правят списък с всички налични компортове а дава success като намери първият такъв. и затова имаш ефекта - каквото и да ръгнеш тръгва първото намерено 
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Сря Май 17, 2017 4:48 pm |
|
 |
|
DanielDimov
Ранг: Почетен член
|
По-вероятно е да сканират по ред и когато има дупка - сканирането спира.
Демек ако двата порта са 1 и 2 или пък са 4 и 5 - ще си работи.
|
| Сря Май 17, 2017 5:00 pm |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
Интересно COM1 не фигурира в регистрите, е поне не по същия начин който виртуалните. Но явно, че си е от програмата. Може с тая да провериш наличните CDC. По принцип за друго съм я правил...
|
| Сря Май 17, 2017 5:36 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12119 Местоположение: Гьотеборг
|
благодаря, ще пробвам утре с този който го е писал... то май ще излезе C# с некви лабвю елементи, манджа с грозде...
|
| Сря Май 17, 2017 6:22 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Доста програми започват от 1 и стигат до 5 или 7, и някои от тях ако има дупка наистина спират до там. Направи ги 1 и 2 от дивайс мениджъра.
|
| Чет Май 18, 2017 5:10 am |
|
 |
|
Grubi
|
Ами в този случай не е точно така, но след обед днеска ще ходя при писача. Направил го е той, от регедита да може да се пипа серийния драйвер/енумератор или каквото е там на ЛабВю, който се казва ASRL та ASRL1 може да е COM1, но може и да е COM10
Пример ASRL1 e COM1 (вижда се в един VISA viewer, има си и дравер viewer, където виждам какъв чип, сетинги и тн.) ASRL20 (az го променям така) е на COM20
Ако само COM20 e закачен, работи. Ако само COM1 e закачен, работи. Ако закача COM1 и COM20, само COM1 работи. При хвърляне на боб е възможно COM20 да работи, а COM1 не.
Идеята на Бонго е много добра, но тва са някакви мид сайз HPта и серийния не е през кабел, а направо на конектор към дъното. Няма и COM2 инсталиран, вероятно е забранен.
Ще пробваме...
|
| Чет Май 18, 2017 11:39 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
а ако забраниш серийни на дъното (всички класически COM-портове) и разботиш с 2 USB-та? ако ги барнеш да се появяват като COM1 и COM2, може и да запали, знам ли.
то самото LabView е лайна-върху-лайна, някой са толкова стари, че приличат на въглища вече. и съвсем не е ясно в днешно време как се куплира парен влак с газ-турбинен генератор.
тоя писач, защо въобще му е трябвало лабвю?
|
| Чет Май 18, 2017 11:56 am |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4916 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
заради visa драйверите на инструментите, пък и някой-друг килограм налседен код  тука на юнаците в емц лаба половината неща се управляват от лабвю програми(някой доста архаични ама уредите си ги искат си го искат), другата половина с питоснки скриптове(дето пак викат виза драйветите), и веселбата почва като трябва да се навържат и с интерфейса на сътветното "нещо" дето ще се мери 
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Чет Май 18, 2017 2:40 pm |
|
 |
|
Grubi
|
да опитах с две USB-та, едното на COM1 (при забранен физически), но май никога не съм пробвал COM1 и COM2 на USB
Но... насипах му целия сетъп във тях (живее наблизо и не можел да дойде до офиса, че имал куче вкъщи...), иначе го раздава Apple i Cocoa девелопър, и да се оправя. Само да не гръмне нещо от хардуера
Щв видим
|
| Чет Май 18, 2017 3:16 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Аз обратното имах предвид: дъртите дънни ако имат COM на дупето (тя коя ли няма), почти на 100% имат някъде вътре букса за втори COM който се изкарва през жица. Обикновено е на ламаринка отзад където са всички допълнителни карти. А BIOS-ът какво казва за портовете...? Пък в manual-а нема начин да не пише колко COM-а има.
|
| Чет Май 18, 2017 11:01 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Проблема се разреши - трябвало да се стартира приложението два пъти (логично... но не за мен). VISA-та била щото HP захранването искало някакъв по-специалне хендшейк или незнам какво
После дойдоха и старите проблеми с конфигурационния флаш на Virtex4-ката, борим някакви духове които не сме създавали ние.
С един и същи bit файл, като напълниш Virtex-a през Импакта (само като RAM), работи. Заредиш ли го това чудо през приложението, което са писали - минава през Bluetooth и някакъв контролер, не ще / т.е. флаша не се записва коректно. А той няма отделен интерфейс както са го направили (Атмел/Майкрочип си иммат некъв донгъл за програмиране AT17F080). Вероятно някъде тоя файл го има не в bit формат, а нещо друго за паметта. Бях си забравил тия неща, а тия пак искат да ме вкарат в психиатрията с техните логики от 2004
Хайде лека вечер
|
| Вто Май 23, 2017 7:45 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
ми щото имаш 2 уреда. или 2 серийни порта. или 2 крака... знам ли. нищо му няма на хендчейка.
|
| Вто Май 23, 2017 8:46 pm |
|
|