|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 9:27 pm
| Автор |
Съобщение |
|
bongo_x2
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
 Климатик за дома
Мисля, че във форума ще се намерят разбирачи, пък и не намерих скоро да е мелено по темата. Аз тези дни съм толкова слънчасал, че пипе не ми остана.
Моят случай: апартаментът е топъл през зимата и проветрив през лятото. Имам печка на твърдо гориво в коридора с парно и бойлер, но искам да я ползвам само при неизбежност. Интересуват ме детската и холът, кухнята е друга бира. На практика с конвекторни радиатори на около 700Вт и 1200Вт може да се изкара почти цялата зима. Освен икономията основното ми изискване към климатиците е добрата филтрация, защото лятото е много прашно а зимата мирише на пушеци. В този смисъл йонизаторът помага ли с нещо и на какво викат "плазмен филтър"? И към какви BTU или киловати трябва да се насоча, че парното се оказа адски над-оразмерено по кубатурата.
Днес ровичках в сайта на техническия полис и пак се оказа, че цената не може да е критерий за хубост. - Марка "Panasonic" със сигурност ли е по-качествена от "Sang" да речем? - Какво значат и как да се гледа на разните COP и EER коефициенти? - До колко може да се има доверие на клас A+ примерно за различни производители? - Защо децибелите на известните марки са в пъти над тези на по-неизвестните? и т.н. Горните въпроси може да изглеждат риторични, но ги задавам сериозно защото става дума за магазин когото що-годе познавам.
|
| Съб Юли 16, 2016 1:08 pm |
|
 |
|
milenjs
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 2:12 pm Мнения: 2017 Местоположение: Котел
|
 Re: Климатик за дома
A най-важния параметър забрави - колко парички ти се дават  - Хубавите клими както повечето от технкиката са японски, виж за Sang не знам но ако вместо Panasonic си вземеш Nattional няма да сгрешиш. Пък бил той и втора употреба. - Това COP, EFR (коефицент на преобразуване, годишно незнам какво си потребление) не им вярвай много. Всички лъжат, VW най-много! - Тук пак както по-горе, ако си вземеш Toshiba би трябвало да си доволен. Макар че всяка марка си има добри и калпави модели, виж в setcom-а. - За децибелите кой както те излъже, реномираните производители дават що годе реални параметри, санг, нео и компания ясно - колкото иска търговеца да напишат. Ако имаш парички за даване виж за клима с аспирация и филтриране на въздуха, това плазма, йонизатор хубаво. Виж ако има и контрол на влажноста ще е супер. Макар че като те знам какъв си ще почнеш да търсиш и такъв който прави и свирки  Аз лично съм си поставил 2 Mitsubishi, пускам септември да ме топлят, спирам май месец, чат пат лятото пускам да ме хладят, тук в Котел ако се напиеш 2-3 дена и отърваш лятото. Единия за Европа, другия оригинал самурай. Никакви проблем, просто си бачкат и съм забравил че даже ги има. При мен 3.5кв. номинал ми стигат зимата за 90 кубика. Това след изолацията, преди това полвината от обема нямаше стопляне с печка на дърва и 10 кубика на сезон. Сега не се занимавам с глупости - дърва - цепене, прибиране, носене, пепел, дим, мръсотия. Пък иказах на жената - 21-ви век няма да паля огън по средата на къщата, паля го на двора и хвърлям нещо отгоре да църка 
|
| Съб Юли 16, 2016 2:11 pm |
|
 |
|
DanielDimov
Ранг: Почетен член
|
Аз бих си взел модел от висок клас от марка която се опитва да пробие на пазара.
|
| Съб Юли 16, 2016 2:17 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Парите: психически съм се настроил за максимум два бона и половина общо, но ще гледам да мина доста по-тънко. Все пак търся заместители на 1700Вт реотани, пък и разумно време за избиване на инвестицията.
|
| Съб Юли 16, 2016 2:37 pm |
|
 |
|
milenjs
|
С две думи да си им тест-пилот. Аз бих си взел пък клима от фирма която прави само това от 100 години  За 2 климатика, ако са нови отпада аспирацията за да се вместиш в тези пари които си заделил, погледни за някоя тошиба по евтиничка, или пък ако изпаднат от някъде Mitsubishi GE-25 добри отзиви има за тях - тихи, икономични и топлят. Е нямат плазма, млазма. За мощност - ако 1700 вата ти стигат с радиатор 2.5кв клима ще ти е достатъчна.
|
| Съб Юли 16, 2016 2:52 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
Ама става дума за две клими и два радиатора: 700+1200=1900Вт - грешка!
|
| Съб Юли 16, 2016 3:03 pm |
|
 |
|
milenjs
|
Я нарисувай че пак не се разбва, имаш в всяка стая 2 радиатора или 2 стаи с по един радиатор?
|
| Съб Юли 16, 2016 3:11 pm |
|
 |
|
DanielDimov
Ранг: Почетен член
|
Със сигурност няма да си "тест пилот" щом си го купуваш от Технополис. Логиката в това което аз бих направил е следната: в правенето на климатици няма тайни от много години - принципите са ясни и остава само да се направи качествено. Големите фирми, които са на пазара от много години, вече са минали през няколкото етапа на развитие и са стигнали до етапа в който минимизират разходи за да максимизират печалбата. На този етап всичко по техниката е известно - никъде не се слага повече материал от колкото е необходимо, всичко се прави така че да издържи колкото е гаранционния период и в крайна сметка ти си даваш парите повече за реклама и бранд от колкото за развойна дейност и материали. При новия бранд нещата са коренно различни - те са откраднали каквото може да се открадне като know-how от по-старите в бизнеса и сега влагат усилия да си наложат марката. Всичко се презапасява (за по-сигурно), дават се по-големи гаранции, набляга се на качеството на по-скъпите стоки. Всички знаем, че печалбата идва от продажбата на масовите стоки, а те обикновено са ниския ценови клас. Като си купуваш висок клас от нереномирана марка получаваш най-много за парите си. 
|
| Съб Юли 16, 2016 3:21 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Ако ще разчиташ климатикът да се използва и за отопление, вземи някакъв инверторен. Не че и от не инверторните няма такива които топлят добре, но са рядко срещани. Досега съм виждал само един такъв. Като производители - Панасоник, Дайкин, Дженерал, Фуджитсу, някое от двете подразделения на Мицубиши - Илектрик И Хеви индъстри. За последните (Мицубуши хеви метъл) имам смесен чувства. Имам такъв. Бачка прилично, което не му попречи на четвъртия месец да "обърне очите". Имай предвид, че има разлика между евтините и скъпите модели на един и същ производител. Не са само рекламни глупости. Чисто потребителски - не се презапасявай с "мощността" на климатика. Ако все пак решиш да има някакъв резерв, да не е голям. Общо казано, по-мощните, са с по-голям дебит на въздуха преминаващ през вътрешното тяло, което се отразява на шума. В негативен аспект. Отразява се и на "течението" създавано от климатика. Ако в помещенията ще се спи, задължително обърни внимание на шума на вътрешното тяло. Хубаво е да има и функция "тих режим". Има разлика спрямо най-ниската степен на вентилатора. Не залитай по приказките на консултантите. Твоите и техните цели са различни. Твоята би трябвало да е - възможно най-добрата покупка, за дадена стойност. Тяхната - да се продаде това което е залежало или това за което получават най-голяма отстъпка. Правя това уточнение, тъй като преди години се опитаха да ми обяснят как Хайер били много по-хубави от Панасоник. 
|
| Съб Юли 16, 2016 4:51 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
Значи: две стаи с по един реотан, съответно 700 и 1200Вт и искам да сложа по един климатик, т.е. общо два. Не ми се рисува, че аутокада не съм го инсталирал още  Става дума за евтинджос конвекторни радиатори с две копчета за реотаните (уж 750 и 1250Вт, но по-малко) и терморегулатор. Аз ползвам и двата реотана и терморегулатора, но това е ядрена физика за жената и тя дава терморегулатора на мах и включва единия от реотаните. П.С. за itso.t: то неинверторните вече са рядкост. Покупката ще е от техническия полис май, ама не е задължително, напр. до нас има магазин, но той е с по-профи ориентираност. В технополиса не за пръв път се натъквам на явлението по-нови и с по-добри параметри модели да са значително по-евтини от по-стари и по-калпави (на хартия) дори в рамките на една марка. Промоциите са друга бира. Иначе, мерси за куража срещу презапасяването, защото ми писна от него. Последно не смея да си запаля печката заради него.
|
| Съб Юли 16, 2016 5:13 pm |
|
 |
|
timt
|
Бил съм в бранша но вече не съм, тук таме от спортна злоба се впускам на приятели или по точно не мога да им откажа. Вземай най евтиният с най голямата гаранция и не се презапасявай много, по ред причини.Мога да те насоча към скъпи и хубави но и те се чупят. Сервиза който ти го монтира ти поема гаранцията така че гледай да ги познаваш и да са сериозни. Не ти трябва йонизатори понеже често създават проблем ако искаш по нататъка купи си Озонатор, по добър е и върши по голяма работа. На пръв поглед е едно и също но има разлика. Там колегата Цецо ще каже. И от кайсиевата да пазиш .... 
|
| Съб Юли 16, 2016 7:07 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
Мии за кайсиевата трябва да побързаш, че сърдце юнашко не трае, пък тя е само няколко литра  Иначе и аз си мислех да постъпя както ме съветваш. Притеснението ми по-скоро беше да не се окаже, че термометърът като падне под нулата климатик за хилядарка ще почне да топли по-малко от реотан за двайсе лева, а пак толкова да харчи. И на филтрацията държа - антибактериалният филтър ще да е някакво кече вероятно. Йонизатор - само ако косвено помага на филтрирането. Ама тази плазма?
|
| Съб Юли 16, 2016 8:44 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11278 Местоположение: Добрич
|
Бонго, проблемът не са отрицателните температури, даже смотаната ми Осака си бачкаше на шест при -27Ц. Проблемът е обледяването, за което е желателно да се монтира някъде където се огрява. Много е важно и самият климатик да е с Ентелегентно размразяване, в това отношение не харесвам Дайкини, които през 5 мин уж се размразяват а пък пукат пити като за световно... Това с технополис не ми звучи като добра идея. По-добре си го вземи от някой дето може да сервизира и най-вече да ти го монтира добре. В малко село като вашето няма начин да не се знае кой как работи и кой ще ти свърши работата...
|
| Съб Юли 16, 2016 9:19 pm |
|
 |
|
timt
|
Точно! Зависи и на кой етаж си, ако си на ниските етажи се заледява но на високите е по-проветриво. Миро добре те съветва, купи го от майстори не от пишман... Не е добре и монтажа на външното тяло да е дълга магистрала или на течение понеже при първият сняг се наблусква и почват проблемите а вие сте речен град.
|
| Съб Юли 16, 2016 9:28 pm |
|
 |
|
petko_sz
Ранг: Напреднал
|
... и аз да пусна моите 5 стотинки по темата :
1 Н-И-К-О-ГА не купувай климатик втора употреба ! 2 Лично аз съм много приятно изненадан от Хюндай - чудесен баланс "цена-качество" 3 Не се подлъгвай по екстри - машините трябва да ни служат , а ние да им робуваме .
_________________ Първата жертва на войната пада ... Истината !
|
| Съб Юли 16, 2016 10:58 pm |
|
|