|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 10:18 pm
Проверка за микро пукнатини ...
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
 Проверка за микро пукнатини ...
от печене без сушене ... някакви идеи различни от чисто железарските ? Има тук един производител, не видях да има сушилня а ми се кълне че ги суши. Ще му пратя една партида престоели чипове за пробата, но шанса да се напукат видимо и безвъзвратно не е толкова голям, все пак не съм ги киснал във вода. Та се чудих с какво да гледам за микро пукнатини. Първото което ми хрумна е да ги залея с флоресциращ разтвор и после да ги светна с UV-то, така проверявам механични детайли, ама .... дори не знам какво има в тоя разтвор, ако пък се укажат сушени да взема да накисна 100-на платки малко разхищение ми се вижда ако се окаже че е агресивно.
|
| Сря Мар 29, 2017 3:37 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
 Re: Проверка за микро пукнатини ...
Голяма мотика 
|
| Сря Мар 29, 2017 6:14 am |
|
 |
|
ToHu
|
мдаааааа викаш да разчитам на честната дума .... от друга страна видях че всяка кабелна форма мериха усилие на пиновете на една хитра машинка, точно таква не бях виждал, виждал съм обикновенни със скала като на микрометър, дърпаш и ако влезе в зелената зона преди да ти е останало в ръцете значи е добре. Тази беше хай тек, камера, екранче, свети зелено червено, пише нещо на хиспански ... та като е дал пари за такава машинка може пък и наистина да има печка скрита някъде, бая се озъртах но то това може да го мушнеш навсякъде та ...
п.с. но все пак ще му пробутам застоелите чипове и поне няколко ще накисна с флуорисциращ разтвор, тъкмо ще видя после какво ще им се случи.
|
| Сря Мар 29, 2017 7:04 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12119 Местоположение: Гьотеборг
|
чипове ли са това, керамичен или пластмасов корпус?
|
| Сря Мар 29, 2017 9:55 am |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
Ултразвуков дефектоскоп ?
|
| Сря Мар 29, 2017 2:00 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Чипове, имам на платката доста SMT чипчета, малки SOT, QFP-та различни, и няколко транзисторчета в TSDSON8, който ме притеснява най-много. Имам само 2 такива на едната, и 6 на другата платка, предполагам ще купуват хиляди за да докарат цена, а ще изпозлват по не повече от 1000 на една партида, другите ще отстояват. Тия ме притесняват защото са ми в захранването, ако изпука непраивлния може да ми убие доста светодиодна лента. То там ни тук ни тъй, ще сложа един як ценер в новите на 5.1 само дето трбява и предпазител бърз поне 30 А ... или да разчитам на защитата на захранването отпред. Тоя корпус специално съм брал грижи с него, не точно с този но с друг със същата конструкция и според мен точно от несушене на чиповете, иначе не мога да си обесня как се бяха отворили някои, а там и тоците бяха малки. За ултразвук не знам, много малки ми се чинят за ултразвук за тръби и заварки да, ама за чип 3х3 мм ... абе ... имаме един ренген, той е охранителен, ама не го изпозлваме, дали може да види микропукнатини, то тия са с много софт за разпознаване на материали и не знам дали няма да омаже и да не се виждат, иначе досега не се бях сещал, че може да влезе в употреба.
|
| Сря Мар 29, 2017 2:11 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12119 Местоположение: Гьотеборг
|
Мотика си е, ако търсиш дефект на една платка и един компонент е едно, ако искаш да правиш качествен контрол на серийно производство съвсем друго.
|
| Сря Мар 29, 2017 2:56 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Не аз не говоря за псотоянен контрол, говоря да му пратя примерно 50 -100 чипа които са стояли дълго време, имам ткаива от почти всички, и да видим след това дали тези 50-100 платки няма да имат проблем. Ако нямат проблем явно ги суши някак си, абе ако трябва ще се вдигна и пак ще отида да искам да ми покаже сушилнята, ама трябва малко по заобиколно че тия мексиканци лесно се обиждат на тема доверие 
|
| Сря Мар 29, 2017 3:07 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Опечи си ги сам преди да му ги дадеш - слагаш ги във фурната на 125 градуса за 24 часа и си готов  .
|
| Сря Мар 29, 2017 4:35 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ааа майне ме разбра, не е целта аз да ги пека, искам да разбера дали ги пече, затова искам да му дам влажни. И да видим дали ще ги опука или не. Ако има напукани явно не ги суши съответно ще мога да го накарам да си купи фурна ако няма или да си ги суши ако има но ги мързи. Питах го два пъти има ли печка и двата пъти каза че има и ги суши, сега ако взема да го юркам я дай да ми я покажеш ще излезе че не му вярвам, а тия са обидчиви. От друга страна искам да знам дали има, ако няма ще го карам да си купува защото не искам да ми опукват платките. Сега в интере на истината насища на едни с които работим, и не са се оплакали, но те си имат количества, и реално има само едно QFP което е по критично. Не изключвам да има проблеми но да не ги забелязват, да им се появяват след време и да го отдават на захранването, тука каквото и да стане виновно е захранването щото много спирал тока. Та идеята ми е да го тествам, 50 чипа ще ги прежаля в името на експеримента, имам една тарелка чипове стоят сигурно вече 8-ма година, не помня кога последно произвеждах с тях, мога да ги жертвам.
|
| Сря Мар 29, 2017 5:05 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Опечи ги, монтирай ги (или твоя човек), намери си хубав микроскоп (да има различно осветление, може и IR) и те ще се видят. Има сума ти фирми, които предлагат такива услуги - още повече в Мексиканско или Щатско, а тия хора са си изградили усета, който е безценен. В България Сентилион биха направили инспекция, от другата страна на океана някой с IPC сертификация в областта 
|
| Сря Мар 29, 2017 5:46 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Тони, прати му твоя QA човек на инспекция и му кажи, че такива са ти процедурите и процесите и че идва като изискване от твоя клиент, т.е. казваш му - нищо лично, просто бизнес  .
|
| Сря Мар 29, 2017 6:55 pm |
|
 |
|
ToHu
|
И така може да стане да ... ще ги видим. Днес посетих няколко интересни фабрички ... не е лошо да с епонаминава по тоя край на света от време на време, а и е по лесно от колкото с такайците.
|
| Чет Мар 30, 2017 4:14 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
в мехико колко е една 'маняна'? в испания е около 20 дена...
|
| Чет Мар 30, 2017 9:35 am |
|
 |
|
Grubi
|
Ела в Швеция да видиш колкое е една fika - може и няколко месеца да отидат. А най ме кефи като ми кажат - няма грижи, а след 10 дни - ами оляхме се...не става (за едно бондиране става въпрос). А им го дадох, щото са уж професионалисти - а аз вече не виждам 25микрона жичка...
|
| Чет Мар 30, 2017 12:11 pm |
|
|