|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 4:57 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Grubi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12118 Местоположение: Гьотеборг
|
 Ниски температури
За тази мотика - имате ли платки без conformal coating, които да работят на -40 или още по-студено, и какво се случва там?
Ясно е, че не трябва да има никаква влага, иначе ще има пуканки. Други проблеми, със запоените елементи или т.н.
Оказа се, че имам под ръка хладилник на -81 градуса, ще се опитам да тествам в него. Иначе има и втечнен азот, но там става още по-зле.
|
| Пон Окт 29, 2018 6:02 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5678 Местоположение: София
|
 Re: Ниски температури
Нема проблеми... Ако имаш алуминиеви електролитни кондензатори, трябва да имаш запас по капацитет къде 2 и половина пъти. Щом имаш хладилник, тествай ...
|
| Пон Окт 29, 2018 7:16 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12118 Местоположение: Гьотеборг
|
Няма, само керамика и може би някой тантал. Иначе е малка платка, има MCX конектор за радиото, ако е приемник мисля, че имаше фрактална печатна антена. Тва ще работи нейде по Канада, Аляска или нещо подобно. Няма механични претоварвания, иначе ще е в кутия под открито небе, с постоянно захранване (доколкото разбрах), няма да има батерии. Имам един колега, който е бил на експедиция на Южния полюс и разправя че най-важно е се маха влагата, по-всички кутии слагали пакетчета десикант по-много. Освен това разни схеми на цокъл се случвало да "скочат" сами от цокъла - моите са само запоени, надявам се радио конектора да не скочи...Аз имах някаква идея да ги печем и после да се покриват с някакъв conformal coating, докато още не са глътнали влага. Мислих си и за загряващ флекс лепенка (има такива), или да направя нова версия със загряващ слой и термоключе от тия на майкрочип, но става сложно при няколко платки. Т.е. по-лесно е да купя няколко готови лепенки https://www.allflexinc.com/wp-content/u ... Master.pdfИначе други неща - стандартни хедъри 2.54мм и индуктивности 0402...ще взема няколко и ще ги метна в хладилника да видим. Мисли, че климатичната камера ще може, но се оказа че май не точно...
|
| Пон Окт 29, 2018 7:46 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
На -81 очаква ли се после да излезе цяла платка, или ще трябва метла да събереш изпопадалите елементи? Какъв припой се ползва за такива условия? Иначе един от начините е да не се допуска вътре в кутията да падне толкова ниско - ако има постоянно захранване можеш да подгряваш, но ако спре тока за едни 24 часа пак ще имаш колекция елементи на дъното. Ама ти си ги знаеш тия неща.
|
| Пон Окт 29, 2018 10:35 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Мисля си да го сложа със тънки проводници (да не влиза топло  ), и да си е пуснато, но да е в кутийка - не искам да събирам елементи по дъното на хладилника с антракса, хахаха. А може самата платка да е завия с нещо в кутийката, та да не се охлади наистина до -81, то и няма при положение че е включена. Но според това, което чувам припоя сам по себе си може би няма да е проблем - самите корпуси може би ще се пукнат от насъбраната в тях влага.
|
| Пон Окт 29, 2018 10:42 pm |
|
 |
|
bobihot
|
Мисля калаят ако е с повече калай- ще се прашаса от студа. Хубаво е да им се види до колко може да слезе.
|
| Пон Окт 29, 2018 11:08 pm |
|
 |
|
Grubi
|
уж всичко е без калай, да видим
|
| Пон Окт 29, 2018 11:54 pm |
|
 |
|
bobihot
|
Имам изолиращ спрей- може да помогне  -влага с последващ студ- не е мн добре.
|
| Вто Окт 30, 2018 12:48 am |
|
 |
|
Grubi
|
да, това е идеята, само че да се направи като метод, като се праща на такива места за 1-2 пъти е ясно, но трябва да се изпита и да се наложи някаква система. и аз се усетих че имам някакъв спрей наблизо
|
| Вто Окт 30, 2018 12:53 am |
|
 |
|
jig.tak
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Чет Яну 20, 2005 1:44 am Мнения: 616 Местоположение: Варна
|
предползгам че става дума за единични бройки и най лесния и евтин вариант е дву компонентен мек силикон като този по актомобилната електроника
-40 е кажи речи ширпотреба и не изисква конкот нито хайтек припой, стига кутията е ок. Става дума за ОЕМ модули живеещи в херметична метална кутия с куп друга електроника която няма как да се покрие с лак. Има си тънкости по железарията и платката ако целта е голям МТБФ. За по екстремни температури и/или надморска височина нещото се корпусира в метален корпус с азот и се проверява дали издиша с хелий. Бавна и трудна процедура оправдана за сещаш се кои приложения само
|
| Вто Окт 30, 2018 1:05 am |
|
 |
|
Desert Leo
|
Има ли някой от пишещите тук, който да е изпитвал електроника на минусови температури, по каква методикаи какви резултати е регистрирал? Защото като чета мненията ми се стрева, че сме в раздела "Хумор".  Няма лошо, но не помагате на питащия... Груби, направи следното: 1. Покрий платката с няколко (до 3) слоя с Plastik 70. Пробвал съм го за пръв път преди 20-тина години и го използвам и до днес. Така ще защитиш спойките и компонентите. 2. Ако не сигурен дали кутията гарантира херметичност, залей платката в кутията с този силикон.
|
| Вто Окт 30, 2018 11:38 am |
|
 |
|
Grubi
|
Благодаря, негорим и специфициран както трябва е тоя силикон. Добра идея ли е да ги препека преди това, защото стоят в склада известно време (другия вариант е да ги взема пресни и топли след фурната...), за да няма натрупана влага в тях Иначе предполагам има разни стандртни методи за тестване, другото е конкретен опит и сладки приказки. Метод 502.5 може би https://www.desolutions.com/testing-ser ... l-std-810/Или направо да чета тая класика от 1962... и последващите изменения https://en.wikipedia.org/wiki/MIL-STD-810
|
| Вто Окт 30, 2018 12:32 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Grubi, що не казваш, че си колега, бре!  От кога се занимаваш с милитъри джаджи?  Сега... Този силикон има добри параметри, но най-доброто е, че двата компоненто се смесват в отношение 1:1 (става и "на око"). Сместа е доста рядка (да речем като олио) и запълва всички кухини. Предлага се в три цвята - прозрачен, черен и бял. Аз съм работил с прозрачния и черния. Първият е напълно прозрачен (използват го за херметизация на LED осветление) и е удобен ако трябва да се изчопли платката от него, защото всичко се вижда и трудно ще повредиш нещо при чопленето, но е по трошлив - среза дори с остро макетно ножче е грапав. Черния стои по-близо до гума, но пак се троши. Иска си кутия, която да защити силикона, а той осигурява херметизацията. Другото добро качество на този силикон е, че лесно се отделя от компонентите. Недостатъци са относително високата цена и това, че му трябва околна температура поне 25 градуса, иначе не се втвърдява. Не знам дали печенето ще ти помогне, но едва ли ще навреди. Ако го използваш - пръскай с лак след това и си спокоен. Теста трябва да гарантира, че дивайса е достигнал зададената температура в камерата, т.е. включваш хладилника, изчакваш да достигне зададената температура, след което вкарваш дивайса и изчакваш и той да достигне същата температура - да речем 3 часа. Ако имаш температурен сензор, може да се ускори теста. След това правиш функционалните тестове. От температурните тестове най-страшни са термичните цикли: от -50 в +50 и така 3 пъти. В тази връзка, ако имаш температурни цикли (рязка промяна) печенето може да помогне, но само с лакиране след него. Едва ли това е актуално при теб - въпросните термични цикли имитират превоз на джепането в транспортен самолет и кацане на екватора. Ако имаш тежки компоненти на платката, помисли за възможността от изпускане на кутията на земята. Имах проблеми с тежки ГПС приемници с вградена антена, та се наложи лепене за по-голяма дуракоустойчивост.
|
| Вто Окт 30, 2018 3:59 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Напълно цивилни са нещата, но мястото и метео условията ще са като за военни. А и с "компетентни" елтехници - нещата стават прекрасни.
A всъщност мойта климатична камера Vötsch 7010 не била толкова зле - -70 до +180, но ако я ползваш само за темп. тестове, като включиш и влажността става +10 до +95 само
Така, че мога да им спретна един цикъл - и то всъщност е въпроса колко бързо аз искам да цикли. и колко бързо искам да цикли камерата. Защото термичния шок си е нещо друго, но там и машинката е друга.
Всъщност - излизане от стая, в която е плюс 20 и излагане на -40 си е термичен шок. Ако кутията е затворена и платката покрита със силикона, ще му е по-добре.
Последна промяна Grubi на Вто Окт 30, 2018 4:45 pm, променена общо 1 път
|
| Вто Окт 30, 2018 4:34 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Химатех предлагаха няколко вида силикони за заливане на платки. Ако не се лъжа, имаха и един който не засъхва. Стои като желе. Като цяло продуктите им не са лоши, но е малко тегаво с документацията към тях. Цените им също бяха прилични по спомен. Понякога различните партиди имат различен вискозитет, което е гадно ако алхимията се нанася автоматизирано.
|
| Вто Окт 30, 2018 4:37 pm |
|
|