|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:48 am
Следене на CO /въглероден оксид/
| Автор |
Съобщение |
|
netbull
Ранг: Минаващ
|
 Следене на CO /въглероден оксид/
Здравейте,
идеята ми е да направя елементарен детектор за СО. Идеята е да вържа MQ-7 към ардуино уно и при достигане на определено ниво /на ppm/ да индикира RGB LED /зелено, жълто или червено/. Според дейташийта обгарянето съм го направил, както и тези 60-90 секундни интервали.
Проблем 1: неможах да намеря информация как да се преобразуват стойностите от сензора в ppm.. Проблем 2: дори и да стане преобразуването според тези интервали означава, че отчитането може да стане на всеки 150 сек., което ми се вижда бавно.
Ще съм благодарен, ако някой може да хрърли повече яснота по измерването.. или евентуално ако има друг сензор, който може да се ползва за целта.
|
| Чет Сеп 15, 2016 9:41 am |
|
 |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
 Re: Следене на CO /въглероден оксид/
Кажи първо какъв сензор мислиш да изпозлваш.
|
| Чет Сеп 15, 2016 4:25 pm |
|
 |
|
netbull
|
Написал съм MQ-7 
|
| Чет Сеп 15, 2016 6:07 pm |
|
 |
|
stefan63
|
В даташийта пише да калибрираш при ясна (измерена с друг уред) концентрация. Оттука някак си определяш Ro. После измерваш съпротивлението при неизвестна концентрация и по фиг.3 смяташ колко ти е отровата , като ползваш записаното при калибрирането Ro. Тоест сензора идва без измерени данни, трябва сам да си го измериш/калибрираш. Дали са ти тези времена , работиш с тях. Или сам си снемаш характеристики при други времена, ако изобщо работи .
|
| Чет Сеп 15, 2016 6:15 pm |
|
 |
|
netbull
|
Това звучи като нищо работа  Като се калибрира и другите подкара гадината, пак ще отчита бавно на всеки 150 сек според дейташита. Има ли други сензори за CO които може да се ползват, че общо взето или гуугъл ми предлага само този сензор по неизвестни причини или не търся правилно...
|
| Чет Сеп 15, 2016 6:36 pm |
|
 |
|
stefan63
|
|
| Чет Сеп 15, 2016 9:38 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
Това е готово, прецизно и не харчи ток - но е скъпо, NDIR принцип. Директен сериен изход, има и допънителна калибрация, че и температура. Използвал съм го преди години, и може и да имам в шкафа. Руснаците май имаха някакви. http://www.co2meter.com/products/cozir-0-2-co2-sensorАко искаш просто качество на въздуха в стаята, това може би е по-добре, iAQ флашка, има си и прост логер. Точно с три севтодиода както си го намислил. Но трябва да има въздушен поток, иначе според мен се насича. Също се въргалят едно-две при мен, ако си го харесаш може да ти го подаря. Нагрвател и метален оксид. http://ams.com/eng/Products/Environment ... iAQ-core-CТия сензори, за които е писал Стефан, също стават. Аз работя с подобен за NO2. Аутомотив са. Нагреватл и метален оксид. https://sgx.cdistore.com/ProductDetail/ ... ed/487499/Има и скъпи на Алфасенз(електрохимична клетка, май) и Фигаро(нагревател и метален оксид), но калибровката си е сериозно нещо. Виж горните могат да ти кажат добре или зле е положението. А иначе просто си вземи едно такова, вероятно е с MICS сензора http://www.ebay.com/itm/Carbon-Dioxide- ... Swv0tVd7IuИма и други интересни методи http://www.wikihow.com/Test-for-CO2Лека.
|
| Пет Сеп 16, 2016 12:56 am |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Grubi има разлика между CO2 и CO, второто е по-коварно.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Пет Сеп 16, 2016 9:07 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
Извинявам се, не съм видял че само оксид, а аз си мисля за двуокис. Слоя металния окис като сензор винаги усеща и другите газове, така че част от горното е валидно, а и фирмите са същите. Другия вариант е, че има такива гранични сензори по закритите гаражи, така че вероятно не са безбожно скъпи.
|
| Пет Сеп 16, 2016 9:23 am |
|
 |
|
netbull
|
Благодаря и на двама Ви! Grubi тези предложения са супер, но наистина са малко по-скъпички. Мисля да пробвам с Spec, който предложи Стефан понеже е малък на размер, почти никаква консумация и това само за $20 
|
| Пет Сеп 16, 2016 9:47 am |
|
 |
|
netbull
|
И аз се зачудих защо в спецификациите на някой отчитането е от 400 ppm, което в случая на CO си е направо смъртоносно... 
|
| Пет Сеп 16, 2016 9:49 am |
|
 |
|
hrpankov
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Вто Ное 04, 2014 3:12 pm Мнения: 114 Местоположение: Станке Лисичково
|
_________________А бе много я обичам Наталия Кобилкина, бе !! .. 
|
| Пет Сеп 16, 2016 11:41 am |
|
 |
|
ToHu
|
Първия на Стефан си е екстра, дадено ти е всичко, единствено трябва калибрация, за СО не е толкова трудна.
|
| Съб Сеп 17, 2016 3:01 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Той си е калибриран - в края на надписа пише индивидуалната чувствителност. Проблемът е, че иска платка и струва $20. В али баба и дядо е пълно с готови модулчета за ардуино с MQ-7 за по долар и малко. Освен това подгряването може да се окаже полезно нещо. Всичко зависи каква е целта на задачата. hrpankov, гуглосах "mq-7 carbon monoxide sensor" и ми излязоха камара описания за ардуино, заедно с програмите.
|
| Съб Сеп 17, 2016 10:35 am |
|
 |
|
ToHu
|
Подгряването яде ток, не съм видял да пише че е калибриран, възможно е, така или иначе не е лошо да те тества всяко изделие на фиксирана концентрация.
|
| Съб Сеп 17, 2016 3:11 pm |
|
|