|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:21 am
ОБУЧЕНИЕ - SMD & PTH Запояване
| Автор |
Съобщение |
|
Tsvetan
Ранг: Минаващ
|
 ОБУЧЕНИЕ - SMD & PTH Запояване
Здравейте,
бихте ли ми препоръчали обучение/огранизация, която може да направи обучение за SMD & PTH запояване?
|
| Сря Авг 10, 2016 2:39 pm |
|
 |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
 Re: ОБУЧЕНИЕ - SMD & PTH Запояване
В BG или извън BG?
|
| Сря Авг 10, 2016 2:45 pm |
|
 |
|
Tsvetan
|
В България (на български).
|
| Сря Авг 10, 2016 2:48 pm |
|
 |
|
radolin
|
В смисъл, че ще организираш производство, в което ще назначиш хора да запояват хиляди платки или ти самият искаш да се научиш да запояваш?
Ако е второто, попрочети малко, поразгледай в youtube и грабвай един поялник.
|
| Сря Авг 10, 2016 2:55 pm |
|
 |
|
Tsvetan
|
Привет,
не е второто. Не говорим за хиляди платки, но говорим за производство, в тези знания и умения ще са нужни за завършването на един проект.
|
| Сря Авг 10, 2016 2:58 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Тогава по добре просто изпозлвай услугите на някоя от многото фирми. Аз не знам да има подобни курсове в БГ, от тук пишещите сигурно никой или малко са ходили на подобен курс, всички сме се учили в движение и със сигурност тов акоето сме научили и усвоили не се преподава никъде. Знам за такива курсове извън БГ, знам няколко центъра в САЩ, и в европа сигурно има добри. Обикновенно изпращаш 1-2, 3 човека, те с еобучават и след тов аобучават твоите кадри. най-лесно е да си намериш готов обучен човек.
|
| Сря Авг 10, 2016 3:01 pm |
|
 |
|
Tsvetan
|
Разбирам, въпроса е, че не мога да открия нито една фирма в БГ, която да ми предостави обучението. Към момента да изпратя човек извън БГ е лукс, не от към финанси, а от към време.
|
| Сря Авг 10, 2016 3:07 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
Прати си човека или хората директно в Англия, най-евтино ще излезе според мен - полетите са евтини, а курсовете не са дълги повече от седмица. Може би да имат и някакви по-близки клонове. Хем ще се учи от хора, които наистина се занимават с това, хем ще има сертификат. http://www.technicaltrainingsolutions.c ... ourse.htmlhttp://www.eytraining.org.uk/t/services ... ining.aspxhttp://www.asta-technology.co.uk/courses/ipc-courses/IPC курсове има много, но теб вероятно ти трябва нещо практично (защото има много специализирани като вакуумно запояване и т.н.) Аз лично не съм минавал на такова нещо, но проучвах възможности по някое време. Успех и пиши, ако си намерил правилното място.
|
| Сря Авг 10, 2016 3:23 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Въпроса беше защо не възложиш запояването на външна фирма? Да се обучи човек отнема време. При мен обучавам нашите кадри но за съвсем елементарни операции аналогични на РТН, иска си време практика и сръчност. П.с.и оборудване, особенно за смт
|
| Сря Авг 10, 2016 3:26 pm |
|
 |
|
Tsvetan
|
Привет,
няма такава възможност към момента и за това. Зная, отнема време, но сме по-склонни с вътрешен ресурс за момента.
|
| Сря Авг 10, 2016 3:43 pm |
|
 |
|
radolin
|
Какво ще се запоява, ръчно или автоматично, какви ще са най-малките/калпави корпуси, които смятате да ползвате? Този човек/хора са такива, които не знаят от коя страна се хваща поялника или такива, които искат да научат как да намалят с 1% брака на SMD линията? Сега с наличната инфромация не се знае дали търсиш място, където обучават как се изстрелват совалки или може би ще ти свърши работа и някоя сръчна лелка, или младеж от близкия сервиз за GSM-и. Ако кажеш малко по-подробно за какво става въпрос най-вероятно ще получиш и по-смислени отговори. За дребно производство, както каза Тони, най-добре ги дай в някоя фирма да ти ги наситят.
|
| Сря Авг 10, 2016 3:52 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
Не съм толкова сигурен... Само за кратките може да са кратки курсове, обаче цени, спане, транспорт и т.н. ме съмнява. Но най-вече точно за платки от там имам много лоши спомени. Верно беше преди много години, но както казах спомените ми са такива че няма да ги забравя. Иначе за layout-a ползвахме англичани и бяха перфектни и за други неща също, но за производство просто не ги търси.
|
| Сря Авг 10, 2016 6:51 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Аз се чудя, що за "производство" ще е това, което разчита на току-що "обучени" запойчици... 
|
| Сря Авг 10, 2016 6:52 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Абе мен ако питаш ...за да се завърши проект ... започваш проект без да имаш ресурса да го изпълниш .. както и да е, лично мое мнение опитай с външна фирма, няма да ти излезе по скъпо гаранция. Човек ще обучиш, но ако при теб няма кой да го обучи това значи че ням аи кой след това да открие проблема с хардуера причинен от калпави спойки ....
|
| Сря Авг 10, 2016 7:07 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
Извинявам се, че не съм прочел - горе е написано - в България, и на български. Ако искаш да обучиш студент, или някой с малка-никаква квалификация - може да пробваш и в Комет, имат монтажен отдел, може да им е интересна такава идея.
Ако човека има интерес, и някой има умението и търпението да го научи... защо не. Не е кой знае каква философия, но се иска сръчност, постоянство и добро зрение. Иначе каките които едно време се занимаваха с това, сигурно вече са се пенсионирали или са изчезнали нанякъде - и май нежният пол е за предпочитане в тоя занаят. Въпреки че тукашния IPC шампион е мъж, македонец.
Оставете човека, ако така е намислил - може пък и да е за добро. Иначе фирми за монтаж има немалко. Има градски легенди за хора почнали от нула квалификация, и стигнали далеч. Понякога се получава.
|
| Сря Авг 10, 2016 9:14 pm |
|
|