Отговори на тема  [ 7 мнения ] 
Мембранна клавиатура 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Мембранна клавиатура
Трябва да издялкам една мембранна клавиатура върху фолио. Без платка. Фолиото ще се залепи върху твърд гръб.
Засега не успявам да открия какви са изискванията за дебелина на пистите и отстоянията между тях. Предполагам че технологията е по-грубичка от платкаджийските. Съответно и отстоянията. Въпросът е, какви би трябвало да са минималните?

Съб Сеп 03, 2016 4:19 pm
Профил

Мнение Re: Мембранна клавиатура
0.5mm ще е добре , ако някъде се сгъстяват - слизаш на 0.3 отстояние.
Защо не питаш производителя? Къде ще ги правиш?

По ръба на фолиото - 5 милиметра , да не влезе влага , патил съм я.

Съб Сеп 03, 2016 7:13 pm
Профил
Аватар

stefan63 написа:
0.5mm ще е добре , ако някъде се сгъстяват - слизаш на 0.3 отстояние.
Защо не питаш производителя? Къде ще ги правиш?

По ръба на фолиото - 5 милиметра , да не влезе влага , патил съм я.

Така или иначе няма да се мине без допитване до "фабриката", но се опитвам да получа предварителна информация. Също така, може да се допусне че някои производители да са по-прецизни от други.
Засега нямам предвид конкретен производител. Ако си останал доволен от някой, можеш да препоръчаш.

Това което би затруднило изработката е опроводяването. Почти е изключено да мине само в един слой.

Нед Сеп 04, 2016 1:47 pm
Профил

Ако са малко бутони - можеш да правиш всичко в един слой и отгоре - "затварящ" слой - може да е наистина ецван слой, може да са единични метални пружинни кръгчета, които дават тактилност. Когато са ти много бутоните- сигурно зависи от технологията на майстора- например с печат на някаква графитна паста могат да ти направят прехвърляне на шините, тая технология я има и по дистанционните управления с еднослойна платка. По вероятно е да попаднеш на хора , дето ще ти направят два слоя ецвано фолио с разделител между тях . Ние работим с някакви китайци, дето от ел.схеми не разбират - дадохме им ел.схема за матрица- в проекта им всичко беше накъсо , та трябваше ние да съчиняваме двата слоя. С едни турци работехме- те пък само на Корел (май и китайците) приемаха файлове.
Двата слоя могат да излязат на 2 отделни конектора, но може и на един - има някакви кримпващи конектори, които защипват всяка пътечка - независиомо откоя страна е - тоест двете ленти излизат на един конектор. Ако искаш да ползваш съединители като за печатни кабели - явно трябва да слагаш два съединителя. Или пък - двата слоя да са напечатани на едно фолио и после се сгъват един срещу друг. Във всеки случай ти трябва консултация с производителя,който обикновено няма сайт , не знае добре английски, не знае и български.
След празниците ще пусна линк към китайците, ако не си намерил вече.

Нед Сеп 04, 2016 2:16 pm
Профил

В БГ има една фирма която прави гъвкави клавиатури това е Филикс М в Пловдив (ЛТМ тук в софия не съм сигурен, при тях съм правил такива с подложка платка).
Та ако пуснеш във Филикс, те си правят платката.
На тях им даваш:
- ел. схема
- чертеж кое къде да се намира (светодиоди, бутони и т.н. цветове на светодиодите)
- рисунката отгоре на клавиатурата
- както и чертеж на контура по който да отрежат
- ел схема на куплунга на лентовия кабел и дължината му която ти трябва

Те си рисуват вътре платката (опроводяването) ти не се занимаваш с това.

Нед Сеп 04, 2016 3:02 pm
Профил WWW
Аватар

Подобна информация получих и от друго място - да не се занимавам с дизайн, а само да дам изходните данни.
Уви, не съм сигурен че това ме устройва, тъй като клавиатурата има доста специфични изисквания, като разположение на бутоните и формата им. В някои области опроводяването също е проблемно. Не ми се иска да оставя тая работа на външен подизпълнител. Предпочитам аз да си свърша черната работа, и ако нещо не се получи, да не си прехвърляме топката, а да има яснота кой е виновен... :D

Нед Сеп 04, 2016 4:21 pm
Профил

Дай им дизайна, дай им изисквания каквито имаш и ги остави да се оправят, иначе ще стане точно обратното, те ще ти кажат това ти си го дизайнвал затова не работи, а ти няма какво да им кажеш.

Нед Сеп 04, 2016 4:47 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 7 мнения ]