|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:51 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 15 мнения ] |
|
Елементарна защита от обратно напрежение
| Автор |
Съобщение |
|
stoyanoff
Ранг: Форумен бог
|
 Елементарна защита от обратно напрежение
Здравейте! От известно време си правя собствена платка за cnc, като мисля да вградя и драйверите. За сега идеята ми е да разделя захранването като се подава за всеки драйвер отделно. Така няма да има нужда от дебели писти по цялата платка. НО драйверите, които използвам, са много чувствителни от към поляритет. Ако реализирам проста защита само с PFET, ценер и резистор, GND остава незащитен. Източник способен да извади 20-30А ако се свърже + към - през GND предполагам направо ще запали платката... Най-бруталният метод, за който се сетих, е да поставя по един мощен диод на всякъде. Притеснява ме, че в този случай GND ще бъде свързан към едно и също захранване(или различни) през няколко диода. Това не знам дали няма да ми докара главоболия с някакви паразитни токове и т. н. Та сеща ли се някой за някакъв прост и елегантен метод за защита? Може би нещо чисто механично - специална клема примерно?! Благодаря!
_________________www.elkran.com
|
| Нед Ное 06, 2016 2:16 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
 Re: Елементарна защита от обратно напрежение
Ако сложиш диод ще имаш големи загуби и пад в него при голям ток. Или слагаш MOSFET-ти с много ниско съпротивление, или бързи предпазители и мощни диоди в обратна посока между + и -, така че ако се обърне поляритета да окъсят и предпазителя да изгори. Няма да се запали нищо, това ще стане за милисекунди, и 500 А да минат ако пътечките ти са оразмерени за номиналния ток ще издържат и тока на късо докато изгори предпазителя. Него пък трябва добре да го прецениш, хем да не гори от пиковите токове, хем да изгори когато трябва и да не убие захранването. Тук вече е малко тънко, трябва да имаш някакв аидея колко ток максимално ще черпиш и да не с еокаже че изпозлваш захранване което не може да го даде. Ако го оразмерип 100А а захранването не може да даде 100А на късо всичко ще опре до защитата на захранването, и естествено до диодите.
|
| Нед Ное 06, 2016 2:59 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Е аз бързи предпазители за платка не съм виждал?! Само такива с жичка... Иначе си го мислех това, но за части от секундата, интегралата ще се окаже захранена с примерно 1,7V на обратно. Не знам това дали е достатъчно, за да се изпържи един чип, които работи с до 50V...
|
| Нед Ное 06, 2016 3:14 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами то това че са с жичка не значи че не са бързи, дори обратното  Има, въпроса е какъв ток и напрежение гониш, може би 20 мм не са най-подходящите. Нищо и няма на интегралата, ще оцелее, тя гори не от самото напрежение а най-вероятно защото като и обърнеш поляритета транзисторите провеждат в обратна посока, на 1-2 V нищо няма да им стане, освен това тоя предпазител ще изгори за милисекунди. ето ти няколко : http://www.mouser.com/ds/2/87/Bus_Ele_D ... 347435.pdfhttp://www.mouser.com/ds/2/87/Bus_Ele_D ... -35426.pdfhttp://www.mouser.com/ds/2/87/bus-elx-d ... 982171.pdf
|
| Нед Ное 06, 2016 3:24 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Трябва да си избереш такъв с подходяща крива и подходящ номинален ток.
|
| Нед Ное 06, 2016 3:30 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
А защо не сложиш NFET на масата?
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Нед Ное 06, 2016 3:47 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Искаш да защитиш схемата от обръщане на захранването или изходите на драйверите?
|
| Нед Ное 06, 2016 4:30 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
За основната схема не е голям проблем, защото черпи малко ток и мога просто да сложа или диоди или грец. Драйверите са проблем! Много са докачливи на тема обратно напрежение(пробвал съм)! Самите те не чепят много ток, но изходните мостове черпят. Мога да отделя самите драйвери от захранването на изходните мостове(от многото А), но ме притеснява, че ако има някаква разлика м/у захранването на драйвера и това на моста, това може да повлияе на отчитането на stall, ток и т. н.! Така че предпочитам да са заедно!
|
| Нед Ное 06, 2016 6:18 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ммм аз помислих че ти гори моста. Драйверите може да ги храниш разделено, зависи де дали имат отделен изход за помпата или помпата им е на захранването. п.с. що не дадеш една схема да не гадаем какви са драйверите и как се хранят ? п.с.2 никакъв грец, ако не искаш неприятности не бъзикай масите, това че не харчи много нищо не значи 
|
| Нед Ное 06, 2016 6:23 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Помпата е на отделни изходи! Ето схема Някой от стойностите не са точни! Относно грец-а аз точно за това започнах темата, но не се усетих какво пиша! Идеята с предпазителче и диод ми харесва. Като правя поръчка от маузер ще си взема малко от тези предпазители. 
|
| Нед Ное 06, 2016 9:15 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Аз ги хванах малко на случаен принцип, избери си го по прецизно. Виж първо какво ти трябва като параметър, после какво ти върши работа като корпус и размер, и подходящ цокъл, и чак тогава го избирай.
|
| Нед Ное 06, 2016 9:59 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Като вариант - захранването през реле. Захранваш бобината на релето през диод. При правилна полярност, работи. При обратна, не. Пад на напрежение в права посока - около нула волта. Напрежение към товара при обърнат поляритет, пак към нула. Е, недостатъка е че има механичен контакт...
|
| Пон Ное 07, 2016 12:46 am |
|
 |
|
ToHu
|
И с мосфет може така да стане така, но не в маса, а на +
|
| Пон Ное 07, 2016 1:26 am |
|
 |
|
stoyanoff
|
Ясно, че ще си избера някакви като за моя случай!  Струва ми се най-удачно! И така няма нужда диодът да е кой знае колко голям, защото ще работи само докато изгори жичката! Това с релето не ми допада! Иначе е вариант!
|
| Пон Ное 07, 2016 8:39 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Диода трябва д аиздържи тока на късо, т.е. няма да е много малък така или иначе, но все пак е диод, добър бърз импулсен ще свърши работа.
|
| Пон Ное 07, 2016 8:44 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 15 мнения ] |
|