Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
thermal grease 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение thermal grease
Имате ли по-професионални впечатления от пастите, достъпни в момента на БГ пазара - кое е най-читаво, и защо?
Също така и какво си струва да се търси отвън.

Конкретният ми случай е пренамазване на CPU-та. Там минималните температури са около 35C, максималните около 100C, и една средна работна може да е примерно 70-80C.
Чувал съм че фабричната паста, която изглежда доста суха (и сякаш нанесена със стенсил), си е предвидена на вискозитет като за контактните повърхности и налягането което създават, но не знам колко близо до истината е. Като минус доста бързо се изпича.

Та ако някой има опит и желание да сподели по-инженерни възгледи - ще е полезно.

Вто Юли 12, 2016 2:48 pm
Профил

Мнение Re: thermal grease
Ами вече като модели пасти и аз не знам какво е читаво, тези фабрично нанесените не са лоши но те са предвидени да стоят на радиатора докат не дойде време някой да го монтира, без да се разтичат, то не са и точно пасти.
По принцип имаше навремето някаква artic silver .. нещо такова, не бяха лоши, по принцип повечето вършат еднаква работа ако с наистина термо пастипасти, има и доста ментета. Това което изпозлват при нас в сервиза си няма име, може да е имало някога етикет но вече няма. Най-лесното което бих ти препоръчал е да отидеш до офиса на хардеур БГ, намират се на 5 мин от теб, срещу сладкарница Неделя / тази на Черни Връх / и им казваш да ти дадът добра паста за процесор, може да търсиш Кирил или Григор и да им кажеш че аз те пращам, там ще ти дадът нещо читаво :)

Вто Юли 12, 2016 3:01 pm
Профил

Arctic MX-2 Thermal Compound - това пише на спринцовката - това ми препоръчаха, това купих. Няма забележки засега :)

Вто Юли 12, 2016 7:39 pm
Профил
Аватар

То на етикета не пише ли нещо като характеристики?
Вярно, че от доста години не съм се занимавал и още не съм изразходвал гръчките запаси, но се моля да не опирам до "Продадено в БГ", освен ако вносителят не ми е баджанак.

Вто Юли 12, 2016 10:15 pm
Профил

На етикета не пише характеристики защото ще обърка купувачите и те ще си купят друг продукт със син етикет, защото синьото е по-студено.

Вто Юли 12, 2016 10:29 pm
Профил
Аватар

Брех, никой ли не е изследвал тая област малко по-навътре?

Намерих наскоро в шкафа някаква Арктик MX-нещоси, но на консистенция не изглеждаше добре, нито равномерна. Предполагам от възрастта.
Затова и питането ми - някакви А-Б-та, и най-вече изстрадал опит. Ама по-наУчно, по възможност. :)

EDIT: Да, иначе купуваме някакви етикетчета.

Вто Юли 12, 2016 10:47 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Това пристигна супер бързо и на добра цена. От януари до сега нямам проблеми -6600К отива до 4.4ГХз без проблеми. Като живак е, но по гъсто. Внимавай като го размазваш да не окъсиш нещо електрическо. Също така разяжда алуминий, но това едва ли ще те притеснява защото ако искаш добри показатели би трябвало да си се ориентирал към мед така или иначе

http://www.coollaboratory.com/product/c ... uid-ultra/

Вто Юли 12, 2016 11:33 pm
Профил

Ами целта на пастата е да запълни неравностите, по-скоро микрограпавините. С времето стареят и се образуват бучки съответно не могат така добре да запълват, но веднъж нанесени нямат проблем. Според мен почти всичко което се продава работи еднакво добре. Преди много години се занимавах с овърклок, не успях да открия разлика между паста за 2 и за 20 лв, има много субективизъм.
Има пасти които по принцип не са ок, най-вероятно пълнителя не е добър топлопроводник. Пастата не трябва да е течна, не трябва да изглежса мазна и не трябва да се разслоява с времето. Трябва да можеш са я нанесеш на тънък слой и в него да няма бучки, тестваш както се тества мастило.
Но за конкретен модел и производител нямам идея :-)

Сря Юли 13, 2016 8:48 am
Профил
Аватар

Тази, която намерих от незнайно колко години, беше се поразделила на видимо различни вискозитети, и се мажеше гадно. Май химията не е вечна, дори без температура.

@jig.tak: Далеч съм от овърклок, за пренамазване на сервитьори и лапнитопи иде реч. Та алуминият си е там най-вероятно.

Сря Юли 13, 2016 9:59 am
Профил

От известно време ползвам това:
http://www.tme.eu/en/Document/8ecf3e771 ... 0ang-7.pdf

При следваща поръчка на нещо от TME, пак ще си поръчам. Има доволно богат избор и PDF-и на всичко.

Имат и дебели падове на същата фирма, както и лепенки на 3М. Последните съм ги ползвал при насаждане на радиатор на един чип на дъртия ми Tektronix, и нямам оплаквания.

Сря Юли 13, 2016 10:21 am
Профил ICQ
Аватар

Мерси, Спарки, за нещо такова с известни параметри говорех.

Сря Юли 13, 2016 11:53 am
Профил
Аватар

Едно време, такава паста беше кът за простосмъртните, та си я набавяхме от транзистори SFT323. После се появи по магазините и единствения проблем, който съм имал беше с една проводяща.

Чет Юли 14, 2016 9:36 am
Профил

Desert Leo написа:
...транзистори SFT323...

Ех спомени :) . С SFT323 беше първото у-во (мултивибратор/мигалка с 2 ламБи) дето ми налепи Петър Балабанов (млад даскал тогава в МЕИ Варна) , бях 6-7 клас :)
(извинявка за спама)

Чет Юли 14, 2016 3:38 pm
Профил ICQ
Аватар

Една ретро красота...

Прикачени файлове:
KT315.jpg
KT315.jpg [ 59.47 KiB | Прегледано 2421 пъти ]

Чет Юли 14, 2016 5:02 pm
Профил
Аватар

mitko_el написа:
Desert Leo написа:
...транзистори SFT323...

Ех спомени :) . С SFT323 беше първото у-во (мултивибратор/мигалка с 2 ламБи) дето ми налепи Петър Балабанов (млад даскал тогава в МЕИ Варна) , бях 6-7 клас :)
(извинявка за спама)

С тези транзистори правехме лабораторното по импулсни схеми. Транзисторите бяха n-та употреба и често им се чупеха изводите до корпуса. Асистента ми подаряваше негодните транзистори до момента в който се наложи да обяснявам за какво ги използвам :wink:

Чет Юли 14, 2016 8:24 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща