Отговори на тема  [ 27 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Проблемче с инвертор SEATV212HD15N4 .. 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Проблемче с инвертор SEATV212HD15N4 ..
Имам проблем с няколко такива, да сме по-точно 9. И при 9-те едно и също, дават грешка за претоварване на мотора, управляват вентилатори. До 30% са ОК, работят, но вдигна ли оборотите над това след няколко минути дават съобщение за претоварване. Някои не могат и минута да изкарат, други карат по 5-6 мин на 100% преди да изключат.
Би трябвало да са програмирани правилно, т.е. зададените токове мощности и т.н. да са наред. Четейки инструкцията на производителя на вентилатора препоръчват THD филтри и екранирани кабели, нито кабели има нито филтри но това така или иначе не е в нашата част и нямам влияние. Някакви идеи различни от това да се шашкат от дългите кабели?

Нед Май 08, 2016 9:45 am
Профил
Аватар

Мнение Re: Проблемче с инвертор SEATV212HD15N4 ..
Ако имат възможност сами да си направят настройка - пусни им. Има някой мотори които не тръгват просто ей така. Едва не опуших така един много скъп шпиндел.

да довърша че писах от телефона преди малко.

Шпиндела беше 4,5 kW 24000 оборота, някъв италиански. Инвертора български Електроинвент 11kW. Трябваше само да го пробваме върти ли се моторчето - като го пуснах шпиндела едва се завъртя със 100-тина оборота и почна да пуши. Инвертора си беше настроен за 11kW 900 оборота стандартен асинхронен мотор. После каза че като си купувал инвертора отишъл с мотора (пак същата марка инвертор) и в сервиза му пуснали аутотунинг и тръгнал пирфектно.

Последна промяна Cekins на Нед Май 08, 2016 10:11 am, променена общо 1 път

Нед Май 08, 2016 9:51 am
Профил ICQ

Абе не видях такава функция но ще потърся пак. Мотора си е прост мотор и върти перка ..даже май не е турбина .. принципно е рейтван за 60 мин при 400 градуса, не знам това дали от това може да има някакви електрически различния. Тоя на пожарните помпи примерно просто изпозлват кабели с високо температурна изолация но няма никаква друга разлика.

Нед Май 08, 2016 10:06 am
Профил
Аватар

Бог го знае с какво съпротивление на намотките е - и аз си мислех че няма значение ама бая ми се беше дръпнала фъшкията с тоя шпиндел че струваше маса пари, а човека тъкмо си го беше купил и искаше само да го пробва дали се върти.

Нед Май 08, 2016 10:14 am
Профил ICQ

Мда, има ауто настройка, сега я намерих, шнайдерски нтерфейси ... ще ги пробвам така.

Нед Май 08, 2016 10:22 am
Профил
Аватар

Всъщност тия трябва да имат такава опция сами да си сканират мотора - мерят си някакви импеданси, само дето на първо търсене не ми излиза пълната им документация с настройките. Разгледай хубаво параметрите в книжката - не вярвам алтивар да няма - все пак не е някой долнопробен китаец, макар и да не са кой знае какво като цяло.

Нед Май 08, 2016 10:22 am
Профил ICQ

Намерих, функция 400 .. и малко по натам ... ще пробвам. Абе не са китайци ама .... не е много ясно, не бих им доставил такива ако не ми ги искаха .. то .. както винаги се опитват на някой д аму набутат всичко недомислено. Първо ми ги набутаха в спецификацията без да кажат изобщо за какво са им и какво ще правят. После "единодушно" решиха че след като са доставени трябва ние да ги монтираме, после се оказа ч епроект няма, та ако може и таблото ние да го изпроектираме. Сега се оказва че производителя на фентилатора си настоява за синусови филтри и екранирани кабели но нито сме пускали кабели нито см ги натискал да тия инвертори ... преди тов ане бяха врати, асансьори, дизели, дренажни помпи ....иначе инсталирам спринклер :D

Нед Май 08, 2016 10:32 am
Профил

Ако пак не стане, махни перката или турбината и виж какво се случва.

Нед Май 08, 2016 11:17 am
Профил

Няма как да стане, мислех евентуално да махна някоя секция, имаме рази съмнения. Има едни пожарни клапи които никой не знае дали работят, строителя така ги е омазал .. уж ги оправяха но ... обаче това става и на такъв който няма проблме с клапата .. та няма да е и това сигурно, най-обичам такива проекти. Трябваше да е готов преди година, само се моткат, вече съвсем взе да ми писва, за това време напрвих още няколко и то доста по сложни и големи проекта, аз затова мразя гражданското строителство, няма начин строителя да си спази срока, друго е при индустриалното.

Нед Май 08, 2016 12:01 pm
Профил

Като най-просто му кажи, че мотора ти е за по-ниско напрежение. Виж как е кос-Ф при различни обороти. Може да го пуснеш в режим на торк контрол и да задаваш ток а не честота.
Ако имаш с какво да мериш оборотите виж какво е хлъзгането. Ако мотора е с мека характеристика а контролера настроен за твърда или обратното ще имаш проблеми.
Виж дали контролера има някакви умни екстри или е прост волт/херц контролер.

Нед Май 08, 2016 12:49 pm
Профил

Не съм го гледал много, има 3-4 режима, V/Hz, const torque, float torque.... и още имаше .. за умен не знам колко е умен, ще го видя.

Нед Май 08, 2016 3:04 pm
Профил

Най-вероятно не ти е настроена термичната защита! Виж какви настройки има инвертора! Стандартната настройка включва ток, време и крива, обаче производителите правят разни шашми и може да е нещо съвсем елементарно! Тази настройка трябва да е съобразена с х-ките на двигателя, за да работи коректно!
Успех!

Нед Май 08, 2016 3:14 pm
Профил

какво имаш предвид под дълги кабели?
преди време бях попаднал на някакъв документ относно кабелите - над 30 (по спомен) метра започвало да се проявява ефект от индуктивност/капацитет на кабела, от стръмните фронтове на изхода на инвертора се пораждали големи пикове в напрежението ако няма филтри
филтрите изглаждат правоъгълните импулси до синусуида и кабела можело да е много по дълъг

Пон Май 09, 2016 5:21 pm
Профил

Не помня да съм гледал някъде до колко метра позволява но съм имал линия 1.5 мм2 на близо 200 метра без филтри директно към инвертора.

Пон Май 09, 2016 5:59 pm
Профил

Абе 200 м няма, говорим за не-повече от 50-60 ... предполагам, но там някъде трябва да е знаейки колко са дълги нашите кабели, но това става и при тези които са съвсем близо. Сеченията принципно са като за синусоида смятани, не че съм ги смятал аз но като ги гледам какви са така предполагам, но 6 кв ми е най-големия който е 15 kW, за такава мощност 3 фазно не би следвало да е грижа дори и несинусуидално.

Пон Май 09, 2016 8:05 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 27 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща