Отговори на тема  [ 11 мнения ] 
Относно поръчването на печатни платки, платкаджийници ..... 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Относно поръчването на печатни платки, платкаджийници .....
Здравейте,
досега не съм поръчвал да ми направят платки в платкаджийница, обаче сега май ще се наложи, а избощо не ми е ясно как става този номер.
Първоначално бих искал да Ви попитам дали имате координати на някоя платкаджийниза в град Пловдив?
Т.к. досега за проектирането на платките съм използвал семплата програмка Sprint-Layout, могат ли файловете които тя генериа (Gerber, Drill data, Milling files) да се използват в платкаджийницата или това си зависи от съответната фирма? И ако може то за едностранна платка без солдер маска и без бял печат кои от тези файлове ще ми трябва.
Извинявам се за глуповатите въпроси и предварително Ви благодаря.

Нед Дек 18, 2005 7:43 pm
Профил

Мнение 
Имаш късмет че си от Пловдив а не от друг град в провинцията...
http://www.olimex.com/
Виж раздела FAQ там има отговори на някои от въпросите ти. По принцип една платкаджийница дори да не поддържа нищо друго, то гербер файлове трябва да поддържа. Тези от Олимекс си правят труда да отварят и файлове на Eagle който по принцип се води екзотика (нищо че аз съм му фен ;) ). Питай ги няма ли да отворят и твоите но за всеки случай си приготви гербери. Дрил файл може да ти трябва или ако имаш допълнителни отвори (монтажни или др.) или ако някой от елементите ти е нестандартен и отворите за крачетата са включени в дрил файла. Абе прати им всичко за всеки случай.

Пон Дек 19, 2005 11:35 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Напоследък си правя платките тук: www.selectrapcb.dir.bg Обади им се по телефона и ще ти кажат какво да им занесеш.

Пон Дек 19, 2005 11:39 am
Профил WWW

Мнение 
Блгадоря Ви, оказа се че и Sprint-Layout поддържат. Само неможях да разбера какъв е този списък със "свредла".

Пон Дек 19, 2005 12:51 pm
Профил

Мнение 
jony++ написа:
Блгадоря Ви, оказа се че и Sprint-Layout поддържат. Само неможях да разбера какъв е този списък със "свредла".

Ами тя идеята е проста - ако искаш платка 2на 2 метра и дупка в средата една педя - няма как да стане дупката -
нямат такова свредло и ще ползват фреза - а там .......

Това бе за разсейване - е как какъв е тоя списък???
ами какво очакваш ?
свредло 2.31223435677789микрона???
има си нормални ползвани свредла
просто трябва да се съобразяваш с тях - иначе ти го правят със съседното
а има разлика -вервай ми

Пон Дек 19, 2005 6:47 pm
Профил ICQ

Мнение 
При едносттранна платка, при експортването на Дрил и Гербер файловете се избира bottom слоя (и за двата файла). Правилно или грешно? И в такъв случай като се даде тази платка за правене, по какво ще се ориентират хората там така че да не вземе да стане огледална?

Пет Яну 20, 2006 10:57 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение 
Най лесно по надпис

Съб Яну 21, 2006 1:17 am
Профил
Аватар

Мнение 
И аз винаги слагам някакьв текст, че после е годямо чудене. Пьрвата ми платка, която сьм си ецвал сам беше огледална, айде ще каже човек, като за начало може, ама и втората беше огледална :x ...резил, от тогава си ги надписвам.

Но трябва да има и друг, по-професионален начин. Понеже не вярвам големите платкажийници, кьдето и транспорта от една поточна линия до друга е автоматизиран, да стои някой и да тьрси надписите.

Съб Яну 21, 2006 1:38 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Добре е да се слагат надписи, но когато се вадят гербер файловете в тяхното име присъства името на слоя (в зависимост от програмата). Така, че ако ще се бърка - зависи само от тоя, дето ще прави шаблоните - а той може да ги обърне дори и надписи да има (случвало ми се е). Така, че няма 100% защита.

Съб Яну 21, 2006 4:08 am
Профил

Мнение 
Свали си някой viewer за гербер файлове (GerbTool, CAM350 и т.н.), - за малки неща вършат идеална работа. Направи си някаква тесттова платка, може само с 2,3 компонента и изгенерирай gerberi-те. Гледаш ги през viewer-а. Ако нещо не можеш да разбереш вероятността и платкажиите да не го раберат е голяма. За разположението на слоевете е добре да имаш нещо подобно:

Прикачени файлове:
sample.JPG
sample.JPG [ 15.18 KiB | Прегледано 3536 пъти ]
Нед Яну 22, 2006 12:10 am
Профил

Мнение 
Мерси за мненията, работата е там че преди два дена си получих първите порчани платки в платкаджийница и едия модел беше всичко както трябва, но другия беше огледално направен. И понеже и надписи имаше, а и двата файла по един и същи начин бяха генерирани исках да разбера аз ли бъркам някъде, защото за доста голямо количество става дума и ще ходя да се разправям.

Нед Яну 22, 2006 2:48 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 11 мнения ]