|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Авг 22, 2026 12:13 am
Кабелен тестер .... капацитет
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
 Кабелен тестер .... капацитет
Както стана въпрос в темата на Груби от време на време трябва да гоним призраци а една от възможните причини е повишен капацитет на кабелите. Мислех да взема някой преносим капацитет метър което ще го направя де, но така и така го зачекнахме някой може да има и по добри идеи. Кабелите обикновенно са или усукани двойки или просто двойки. Скоростта на комуникация е на ниска скорост, в най-лошият случай в kb диапазон.
|
| Пет Фев 19, 2016 11:40 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
 Re: Кабелен тестер .... капацитет
дай малко инфо за буферите. неусукана двока е лоша идея. от влагата ще ти мръдне капацитета с пикофаради, а за ниски скорости ти трябват нанофаради, че да се усети. има и нещо друго, не е само капацитета. но дори и да го мериш, това няма да ти помогне да решиш проблема. дай да потърсим решения за борба с ефекта - буфери, кодировка и т.н. все пак цяла България е омотана в САТ-3/5 кабели и нета си бичи безгрижно. разбира се, най-добре е да напъхате кабела в тръби 
|
| Съб Фев 20, 2016 12:01 am |
|
 |
|
ToHu
|
Абе айде да уточня, става въпрос за пожароизвестителни и охранителни системи, там нищо не мога да бутам, всичко е даденост. Кабелите понякога са kм. В момента имам такъв проблем и то доста интересен, трасето е предполагам около 1000 м, по принцип има комуникация но има и проблем, чат пат се губят у-ва, те се губят обаче защото има изолатори които отварят. Изолатор е точно това кеото значи, следи за късо и ако си помисли че има късо отваря линията, така зоната с късо се локализира м-у два изолатора а останалата част от контура работи макар и без резервираност вече. Та тия изолатори за толквоа години не са ми създавали проблеми освен ако няма реално късо или голяма утечка. Да но понякога, както в случая кабела се пуска и отстоява месеци, в случая почти годна без да се терминира правилно, а в конкрентият случай има и много висока влажност. Имам две три теории, едната е че много му се е вдигнал капацитета, втората е че заради влагата става голяма утечка, по скоро се натрупва утечката, а треатат която е най-малко вероятна е от влагата толкова да са се окислосли контактите че да са си вдигнали съпротивлението и от там да се ебава комуникацията. Контаките обаче видимо са ОК. Като с еходи другия път натам, тъй като сега с ебоядисва и всичко е спряно искам да се подготвя, имам уред за мерене на изолация така че ще проверя за утечки, вече сме свалили всички у-ва от въпросния контур та мога да меря и на 5000 V ако искам. Искам обаче да измеря и капацитета тъй като в повечето системи дължината на трасето се определя от два фактора, съпротивление заради пада, и капацитет заради буферите. .. въпроса е по скоро електричарски но гледма да си взема нещо с коеот да измеря надеждно. Имам няколко уредчета но .... гледма за нещо малко по сериозно което да може да му се вярва.
|
| Съб Фев 20, 2016 12:15 am |
|
 |
|
timt
|
Сложи съпротивление. Зависи и каква ти е комуникацията де. Така или иначе капацитет ще има.
|
| Съб Фев 20, 2016 1:28 am |
|
 |
|
ToHu
|
Така проблема не се решава. Ако капацитета превишава допустимото просто кабела се сменя, въпроса е дали това е причината, и какво е причинило повишеният капацитет.
|
| Съб Фев 20, 2016 1:33 am |
|
 |
|
timt
|
Хакни му мегера и ще покаже дали са за смяна кабелите.
|
| Съб Фев 20, 2016 1:53 am |
|
 |
|
ToHu
|
Да това ще го направя но това ще ми даде само утечките в изолацията ако ги има и това е проблема, мегера най-вероятно няма да хване ако капацитета е много висок. За 10 години това е първият случай с този продукт, с друг съм имал подобни проблеми но с този досега никога, но то винаги си има първи път. 6 месеца при такава влага ....
|
| Съб Фев 20, 2016 2:02 am |
|
 |
|
mitko_el
Регистриран на: Вто Яну 24, 2006 6:34 pm Мнения: 1756 Местоположение: Варна
|
От влага ще се вдигне ли капацитета?
_________________ За пари сичко праим,даже и работим...
|
| Съб Фев 20, 2016 10:27 am |
|
 |
|
ToHu
|
Ами при диелектрична константа 80.... май, май ще се качи.... Освен ако тия тръболяци съвсем не са ми размекнали мозъка.
|
| Съб Фев 20, 2016 1:37 pm |
|
 |
|
ToHu
|
П.с. Отделно от влагата медта се окислява, верно тънък слой но с 18 диелектрична проницаемост.... предполагам всичко оказва влияние но колко един господ знае. Там условията бяха доста неприятни, изкара цяло лято при висока вляжност, водата буквално валеше от тавана. От опит мога да кажа че проникването при такива условиея е доста сериозно. Верно че водата не е газ, но примврно сероводорода или хлора минават като по тръба, на едно място да имаш липса на херметичност само за месец два всичко на 50-60 м от там корозира при условие че е в абсолютно хермвтично трасе и кутия, само от това което минава през кабела и което е по интересно между проводника и изолацията му.
|
| Съб Фев 20, 2016 1:51 pm |
|
 |
|
mitko_el
Регистриран на: Вто Яну 24, 2006 6:34 pm Мнения: 1756 Местоположение: Варна
|
Хм , то пък кат се замисля: на електролитните кондери баш кат им се изпари електролита , им се 'изпарява' и капацитета ... баси  Ма има ли връзка м-у събитията де...
_________________ За пари сичко праим,даже и работим...
|
| Съб Фев 20, 2016 3:49 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Е за кондензаторите е ясно, естетсвено че има, същото става ис кабела, като се овлажни му се качва капацитета. Сега то не е с 80 пъти щото реално не го пълниш с вода, но като нищо се качва 5-6 пъти, може и повече. В тия системи където токовете са малки колко му трябва да почне да прави от првоъгълници триъгълници. Това не е и 485, то при всеки производител е различни, примерно на Tyco системите са доста по нечуствителни към проблеми с кабела и към смущения, тези на Esser са критични, ако някъде им се прекъсне екрана, или има утечки, или пък твърде висок капацитет и почват да се държат странно, и най-често или отварят изолатори, или просто някой от по вътрешните детектори /вътрешни имам в предвид средата на контура/ почват да не отговарят всеки път и съответно да излизат грешки. Трудно се дебъгва защото никой не си отваря протокола и интерфейса, пък аз нямам и желание да им го гадая, от друга страна сервизния софтуер дава информация но трябва да си минал курс за гадател за да се възползваш от нея. Аз хем съм изкарал курса и то два три пъти пак има случаи в които е трудно да се установи къде точно, е проблема, имам в предвид кой детектор и кой изолатор, което ме навежда на мисълта че проблема не е фокусиран в една точка или участък а е разпределен по цялата дължина. като ходих последно изобщо не предполгах че ще има такъв проблем, както казах за 10 години това е първият подобен случай, а не съм го рпедполагал защото е просто подземен гараж, имам инсталации в къде по тежка среда, горива,масла, основи и кеселини, каквито се сетиш газове ... но пренебрегнах простия факт че всички тия сме влизали изпълнявали и излизали, а тук като по цивилен проект се сблъскваш с безумието на БГ строителя влизаш, излизаш, влизаш излизаш ... чакаш ... чакаш ... псуваш най-вече .... ходиш по 5 пъти за едно и също нещо .. та си казва думата, като оставиш незащитени кабели за 6 месеца при 100% влажност .....
|
| Съб Фев 20, 2016 5:45 pm |
|
 |
|
stefan63
|
Тоест ти си знаеш ,че ще смениш кабела, а сега събираш смелост 
|
| Съб Фев 20, 2016 7:32 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Не, въпроса е да мога да докажа на инвеститора къде е проблема, смяната на кабела е лесната работа. Бях ги предупредил че ако стои дълго незавършено може да има проблем, аз по други проблеми визирах но и това не е от нищо. Не ми е за 1000 м кабел или за 2 дена работа, обаче тия ни разкараха осурнайсет пъти до там, всеки път измислят някаква глупост да допълнят, обекта трбяваше да е сдаден Юли, до октомври не можеше да с еработи вътре, от октомври 3 пъти ходим да предаваме и все нещо не става, т.е. не пускат комисия щото не знам си какво, нямало ток, трбявало да чистят и майната им райна ... само транспорта до там в момента ми е с около 4-5 хил в повече, стига подаръци.
|
| Нед Фев 21, 2016 1:05 am |
|
 |
|
timt
|
Сложи го на едно АП и го захрани подобаващо, или ще се изпари или ще гръмне, ако искаш една лампа сложи за разкош последователно. Имам много случай когато започна да правя разделка кабела да е мокър. Преди години имах случай когато изключва АП и все като ме няма, тогава се въоружих с търпение и един термус с кафе и когато изключи започнах с ръка по стената да търся и се оказа една доста гореща плочка. Разкъртих ч и зад нея разклонителна кутия в итонг а после се оказа че покрива тече и итонга е мокър. Нищо чудно да е дефектен кабел. За 4-5к до сега да беше викнал кенатрона 
|
| Нед Фев 21, 2016 2:10 am |
|
|