|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 2:42 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 LCD - KS0086
Някой наясно ли е с тоя чип и въобще с природата на управление на LCD (черно/бяло)?
Дисплей вече имам. Проблем: на него са само драйверите за колони/редове. А то си требе контролер+RAM да го управлява тва нещо. Гледам сега го ползват с една платка с рамове и FPGA. Ама много сложно бе (платката струва колкото диспея), че и харчи яко. Тия дето са с вграден контролер (некъв SED1335+RAM) и те по близо 100мА консумация (без лампата), баси и LCD то. Аз понеже не съм много в час с LCD тайминга, да ме светнте малко. Много ли е сложно да се управляват тия колони/редови драйвери (KS0086). Не може ли да заделя един MCU за тва. Или скоростите са много високи и не са по силите на микроконтролер та требе FPGA.
Щото проста сметка на неграмотник - 320x240 точки = 10К * 60Hz = 600kHz. Кажи ги 1Mhz тайминг. Май си е бая скорост за микроконтролер. Cool
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Ное 19, 2004 11:03 am |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8397 Местоположение: София
|
Доколкото разбирам, искаш от текстов дисплей (т.е. разделен на редове, които са разделени на отделни правоъгълници) да си направиш графичен? 
|
| Пет Ное 19, 2004 11:31 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Делено на 8 бита = горе-долу 150кHz щото шината е паралелна, ама това е по твойте сметки. Смъкваш още малко, щото това LCD със 60Hz - трудна работа. Ама кажи точно какво искаш да правиш - щото ако ще изкарваш някъкви текстове е едно, ако ще гледаш черно-бели филми е друго  .
|
| Пет Ное 19, 2004 11:39 am |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Kакъвто и контролер да сложиш, пак ще имаш консумация. консумацията идва от капацитетите на клетките в матрицата, които трябва постоянно да обръщаш.
ВАЖНО! Напрежението, което се подава на коя и да е клетка трябва да е двуполярно, с еднаква амплитуда на двата импулса и еднаква продължителност. Т.е. не трябва да имаш постоянно токова съставка на напрежението върху клетката ( точка, сегмент или каквото е ). Ако имаш постоянно напрежение, силно съкращаваш живота на матрицата ( правиш електролиза ).
Най-доброто решение е специализиран контролер. Работил съм с KS00067 и 00070, това новото не го знам.
|
| Пет Ное 19, 2004 12:25 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Не реконструктор, няма нищо общо.
Ами какво искам да правя - да пиша текст, да тече една/две криви (ЕКГ) и пр. Няма да рефрешвам бързо целия екран (да правя анимаци и пр.), така че странициране не ми трябва (засега). Аз си мислех че за напреженията на самия индикатор (полярността им) се грижат редовите/колонните драйвери. Току що научих че допълнителен контролер + 32К РАМ минава 50 еур. Баси толкоз ми е целия диспей.
А и това с консумацията пак не ми е много ясно. Дисплея + редови/колонни дривери го дават под 10мА. Като прибавиш РАМ-а (който е статичен) плюс въпросния сложен контролер >90мА. Баси.
А шината май е 4 битова. 8 битова е на външния контролер, ама той си като устройство с r/w enable и пр.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Ное 19, 2004 2:58 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Хм. И ко тече по шината? 
|
| Пет Ное 19, 2004 3:07 pm |
|
 |
|
Predator_MF
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
Ами кво, ако е 4bit - старша и младша тетрада + enable, и r/w , ako e 8bit тече целия байт. А тоя контролер за 50 евро бърз ли е (в смисъл с какъв refresh rate)?
|
| Пет Ное 19, 2004 3:14 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Какво е Enable, и защо r/w т.е. защо има четене, след като няма рам?
|
| Пет Ное 19, 2004 3:17 pm |
|
 |
|
Predator_MF
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
Явно има RAM, освен това можеш да четеш не само RAM, а например BUSY FLAG-а (който е доста важен за бързи дисплеи), Х-У положението, и сигурно доста други гъделчете.
Enable е контролен пин, общо взето позволява на дисплея да чете зададената на порта дума. Намери си даташийт на буквено-цифров дисплей (стандартен на HITACHI) и прочети 
|
| Пет Ное 19, 2004 3:20 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Трябва ти дисплей с контролер, другото е лесна работа. Мен ако питаш най-гадното е че байтовете са ориентирани по Х, а не по Y.
|
| Пет Ное 19, 2004 4:01 pm |
|
 |
|
bateAz
|
Po princip интерфейсът на контролерите е бавен и след всеки запис в тях трябва да чакаш да стане"готов". Е този бит задължително се чете. Затова има и "read" mode
|
| Пет Ное 19, 2004 4:17 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Ами не е точно така, т.е. така е ама за буквено цифровите. Графичните са доста бързи - това дето го ползвахме ние държеше до трансфер около 5МБ/сек. При графичните LCD четенето се използва защото има доста повече регистри, които се следят, а и нали можеш да искаш да правиш операции XOR, OR, AND върху картинките. Пък и както споменах по-горе байтовете в RAM-а му са разположени по Х координатата и за да искараш нещо в повечето случай се налага да четеш от РАМ-а и да правиш доста сметки.
|
| Пет Ное 19, 2004 4:31 pm |
|
 |
|
bateAz
|
A бе, има го всякакви. Срещал съм с байтове и по X, и по Y. Даже си бях направил програмка да генерира фонтове ( от Windows-а ) за различните подредби на точките по екрана. А за скоростта си отчасти прав - има и графични, които са бавни. Понеже съм ползвал малкоконсумиращи, вероятно затова.
|
| Пет Ное 19, 2004 4:49 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Абе като го гледам, тоз контролер чертае само 240х240 бре?
|
| Пет Ное 19, 2004 4:57 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Баси, къф интерес предизвиках. Значи KS0086 е драйвер на самите сегменти (80 броя). На моя дисплей по мои сметки трябва да има 7 такива чипа. Те са си на самия дисплей. Тях ги имам. След това Отвън как ще ги командваш е твой проблем. Единия от вариантите е SED1335 + RAM. Тоя SED се грижи да чете от RAM, и да блъска на дисплея, освен това си има вградени шрифтове, възможност за превключване на страници и пр. Нещо като T6963 и KS00107 (или квото беше там). Само дето тия двата не поддържат толкоз много точки, та затова не става с тях. Тях ги знам, не са лоши. Лошото е че тоя SED на практика е ненамираем. Прави се от Seiko - Epson, върви та го търси. Тези от които взимам дисплея имат разработен собствен контролер върху FPGA. Много ми е скъп обаче. Та съм на проблема, мога ли да заместя тоя SED1335 (или техния контролер) с нещо по евтино и елементарно или да си избия тия мечти от тиквата.
|
| Пет Ное 19, 2004 5:58 pm |
|
|