Отговори на тема  [ 39 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
DC/DC 5V 12 А ???? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение DC/DC 5V 12 А ????
Ако се сещате за нещо изпитано, малко и без пари :D .
В момента един TPS54821 се върти но тока му се оказа малък, или по скоро консуматора забременя .. но така или иначе 8 А вече не стигат. Това съм го използвал и няма грижи, има си и батко 53315 ама корпуса не ме кефи много въпреки че засега съм избрал него. Някой сеща ли се за нещо друго. Товара е абсолютно непридирчив, папа всичко като добра свиня.

Сря Ное 18, 2015 9:18 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: DC/DC 5V 12 А ????
Някакъв бък контролер с 2 външни мосфет-а ? Ще заема повече място, но вероятно като чаркалак ще е по-евтин. Ама сега ми е трудно да търся конкретен чип. :?

Чет Ное 19, 2015 12:33 pm
Профил ICQ

Абе аз гледам калкулатора на ti и това май излиза по евтино, поне с техните контролери де, имат LM-и разни с по два външни транзистора ... но то излезе и друг TPS53513 по малък корпус, пак не от най-приятните но .. мястото ми е по ценно, ще пусна прототипи с него пък ще видим. Не ми харесва щото поенето му е специфично, идеята ми беше да може тая платка да се ремонтира и без специалн оборудване я QFN-а си го иска, но така или иначе и със стария е пак така. Ще ги научим как да сменят QFN и това е, хванал съм им цаката за смяна и без горещ въздух :)

Чет Ное 19, 2015 12:59 pm
Профил

IRF навремето имаха мощна евтинджос серия (IR3870) ама откак ги купиха не знам ще я поддържат ли, няма ли...

Сега гледам че има на сайта им заместител IR3477M че даже го има в дигито...

Чет Ное 19, 2015 1:10 pm
Профил
Аватар

че какво му е на корпуса на TPS53315? ще ти го издялкам, ако можеш да импортваш нещо от ментор (PADS, Expedition)

Чет Ное 19, 2015 1:36 pm
Профил
Аватар

Абе то за направа такова няма да е много просто, особенно ако ще се сертифицира. 60W щракало не са майтап. Ако не е в областта на хилядите бройки, аз бих огледал за нещо готово.

Чет Ное 19, 2015 1:36 pm
Профил ICQ

Не за правенето на корпуса говоря а за поенето :) Обшо взето идеята е че не е лошо да може да се ремонтира от индианеца в джунглата, а той няма горещ въздух. Предпочитам корпуси тип QFP или каквото и да е с видими пинове, т.е. да може да се запои с поялник. Това да речем че отпада като притеснение. Виж забележката на Цецо е интересна, но ценово не е оправдано да се слага нещо готово. Бройките са хиляди, дори десетки хиляди, та ще се трудим да го сертифицираме и то на двуслойка, но пък около него няма кой знае какво, мисля ще станат нещата. Къде по-големи съм сертифицирал, ще се борим ако трябва като прасе с тиква.
Това между другото е мислено, опроводяването и на двуслойка може да стане много оптимално, направо мисля да следва на тексас пропоръчителният дизайн. Отделно стои в сериозна метлана кутия, пък тя пък е в доста голям метален кабинет ... мотики има винаги. Да видим с едни цветни светодиоди колко мотики ще настъпим, то настъпването почна от протокола на диода, 800 khz и са уж с 150 nS толеранс за фронтовете, не че е голям зор ама на силабса с неговата архитектура трябваше да го пиша на asm и пак на косъм, иначе на пикльо става всякакъв ама нищъ пикльо. Да не говорим че по описание е NRZ ама се оказа че не е точно. Та мотиките са в полето, и ще се настъпват пък било то и за мигалка.

Чет Ное 19, 2015 2:26 pm
Профил
Аватар

ToHu написа:
хванал съм им цаката за смяна и без горещ въздух :)

Що?

http://elimex.bg/product/59593/stantsia-za-zapoyavane-850b-gordak.html
http://elimex.bg/product/74671/stantsia-za-zapoyavane-952-gordak.html

Ние си взехме това последното. 270 вата изглеждат малко ама за дребните неща вършат идеално работа. Кажи-речи без пари е и работи почти добре.

Чет Ное 19, 2015 2:55 pm
Профил

Не ме разбра, аз горещ въздух имам, ако е за тук мога и SMD линия да си купя ако реша, не е там проблема, както казах трябва да се сменя от индианеца в джунглата, говоря съвсем буквално, точно индианец и е точно в джунглата и то истинската. Да речем че ремонта на този възел ще се сведе то подмяна и изпращане до локалния офис, там ако духовете са благосконни ще имат горещ въздух :).

Значи да го кажем така, над 80% от това с което си губя времето е не самият процес на проектиране а процеса на оптимизация на проектираното. Това като цяло касае всичко с което се занимавам. В момента така да с екаже модернизираме и оптимизираме изделие. Модернизиране е силно казано като имаш в предвид че най-голямата модернизация е смяната на едноцветни лед ленти с RGB такива. Само дето не можеш да си представиш при това колко неща трябва да съобразиш, като почнем от цена и ремонтопригодност минеш през всякакви съвместимости и стигнеш до крепежи и конектори.
Друга мотика която настъпвам, конектор тип кабел-платка, 4 пинов .. не много голям, ха сега ми кажи за колко такива се сещаш .... трябват ми 4 вида които не можеш да включиш един в друг. Мини фит отпада защото се изпозлва за други цели, микрофит е твърде малък а и само еидн тип ... добре че молекс са пуснали нова серия ултрафит която я има във версия А и В, в различен цвят и не може да им объркаш дупките ... ама до тук 2, трябват ми още два, и вече не само два ами два със сходен размер и височина ... ха сега дърво ... ще ходя на 3-ки, тройка ме устройва като пинове .. ама ей на друга мотика. Сега за тоя ултрафит някой трябва да купи апликатори за машините, още една номенклатура пера, още една номенклатура на склад ... и ако знаеш колко такива мотички настъпвам, това е са малко не ги прави по безболезнени, а и с тия къси дръжки вместо по челото те бият точно в ташаците :D

Чет Ное 19, 2015 3:08 pm
Профил

LM5119 е твоя чип :)

Чет Ное 19, 2015 3:14 pm
Профил

Хмм повече чаркулак, и по скъпо, интересно само че според цените в сайтана TI разликата е една, но цените при дистрибуторите са други и то не в полза на TPS-а хммм пова да ми писва от TI, такъв го един с еидн чип на далас който от 30$ стана на 60$. За това имаш ли нещо конкретно на ум, в смисъл конкретни предимства, нещо което да оправдае повечето чаркуляк не като цена а като място ?

Чет Ное 19, 2015 3:30 pm
Профил

оу, сега видях каква е цената на LM5119. Преди година съм го взимал за много по-малко (не помня от къде и за колко...).
Сега, ако чак толкова нямаш място- слагай си TPS-a (не му погледнах цената). Но при същата ефективност, моето решение е по-надеждно заради по-малкия темп. стрес на елементите.

Чет Ное 19, 2015 3:41 pm
Профил

Да, това е другото което не ми харесва на този корпус, принципно в това отношение баткото /53315/ е по добре защото корпуса е по-голям, другия вариант който не е невъзможен е да уширя още малко платлето .. то работтаат е смешна, размера е кажи речи А5 обаче тия trough hole конектори не оставят никякво място, на такъв чаршаф едвам намирам място за процесора и това DC/DC. Едно уширение с 6-7 мм ще ми дойде екстра но ще ми изяде мястото в което може да влезе още някое платка в бъдеще, варианта е да го направя на Г ама ... визуално не ми харесва, ще го мисля.

Чет Ное 19, 2015 4:57 pm
Профил

Ами да ти драсна една платчица тогава да си я запояваш вертикално на голямата платка :)

Чет Ное 19, 2015 5:22 pm
Профил

Драскането не ми е проблем, и аз си ги драскам ама няма място вертикално, сега не съм пред када но имам не повече от 15 мм, като 6 от тях трябва да са под дистрибуторната платка. Днес пренаредих тлъстите молекси, освободих малко мяста, утре ще помисля с какво да сменя 8 пиновите RJ-та, може би с 6 пинови а 6 пиновия с 4 ... или пък обратното ... проблема е че трябва да се мисли за неща които са далеч от самата лекеторника или механика. Примерно имам 485 два порта, ама какъв изход да им сложиш. RJ-45 има навсякъде, има готови кабели, почти навсякъде имат клещи букси. Ако отида на 6 пинов и 4 пинов става сложно, не навсякъде имат 6 или 4 пинова букса, трябва да си я купят, нямат клещи ... не влиза стандартното UTP, те слагат лентов 6 жилен, който пък не е усукан .. абе ... ако е друг конектор ще иска кримпване, ако е с пера зор, ако е на винтчета голям, ако е няакъв пружинен нито мнго малко, не става за тънки кабели със солидни проводници ...
Айде да не Ви занимавам с мойте глупости, преди 15 години щях да сложа каквото ми хареса, сега първо мисля дали ще хареса на всички останали, после дали ще се вържи като цена, след това дали на мен ще ми хареса .... :)

Чет Ное 19, 2015 9:50 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 39 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща