Отговори на тема  [ 8 мнения ] 
проект дистанционно 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение проект дистанционно
Здравейте,

Във връзка с един хоби проект, ми се иска да си направя модул инфрачервено дистанционно управление.

Идеята е да взема някакво универсално дистанционно управление - да свържа датчик към развойна дъска и да сваля кодовете на всички бутони.
(ако няма документация с hex кодове). Ще ми трябва някакво дистанционно с 12 бутона да речем.

Дистанционното ще управлява 4 дигитални потенциометъра и 2 релета.
Също искам микроконтролера да се управлява и през rotary енкодер, който да управлява дигитални потенциометри.
Два от бутоните да управляват логически n на брой комутиращи вериги, като минават циклично през тях напред и назад (всъщност, ще ми трябва да превключвам между 3 входа за аналогов сигнал, с два бутона :) )

Toест, в идеалния случай, управлението от дистанционното да може паралелно да се дублира от rotary encoder и с бутони (+, -)
А за една от функциите да е само през rotary encoder, който да управлява едновременно 4 дигитални потенциометъра.

Изпълнимо ли е с arduino?
Ще работя на развойната платка, а после схемата тр. да проработи отделно на платка.

Доколкото виждам, в нета има най-много инфо и туториали за такъв тип проекти.
Също, мога що годе да работя с език от високо ниво.

Занимавал съм се любителски с електроника, но само прости аналогови схеми.
Програмиране съм учил и съм се занимавал малко (java, php, vba)

Поздрави

Съб Фев 13, 2016 11:19 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: проект дистанционно
всичко е възможно.

Съб Фев 13, 2016 11:32 pm
Профил

emosms написа:

Изпълнимо ли е с arduino?

Има адски много проекти с ардуино. Универсалните дистанциони подържат няколко стандарта, например https://en.wikipedia.org/wiki/RC-5. А може просто да обучиш ардуиното.
Аз обаче не бих го направил с IR, ами с bluetooth HID, или RF433 или NRF24L01. Така ще имаш 10 метра обхват и ще може дистанционното дори да ти е в джоба, без да има пряка видимост.

Нед Фев 14, 2016 12:31 am
Профил

За другите видове трансфер ще има проблем да намеря излъчващо устройство с достатъчно бутони.

IR ме притеснява дотолкова, доколкото в същото помещение ще използвам готови китове за управление на лед осветление.
Та ще е тъпо някои от бутоните да съвпадат като кодове :) (особено ако купя подобно дистанционно от ибей, като китовете за led).

Aко ползвам блутуут - с телефон ли ще трябва да го управлявам ?
(.... не ползвам смартфон, но може да се замисля ако успея да подкарам и управлявам неща с ардуино, които да могат да работят в реалния свят. :)

За радиочестотен протокол някакъв - и самия трансмитер май ще трябва да си го правя.

Нед Фев 14, 2016 1:14 pm
Профил

bluetooth HID = Raspberry Pi + $0.99 Bluetooth Dongle http://www.ebay.com/itm/new-3Mbps-Mini-USB-2-0-Bluetooth-Dongle-Adapter-For-PC-laptop-/290986575186?hash=item43c026c552:g:6J0AAOxy7odR1Njg +
Изображение или Изображение

RF433 = http://www.ebay.com/itm/OZ-AC-433Mhz-RF-transmitter-link-kit-for-Arduino-ARM-MC-U-Remote-control-Sale-/171927089559?hash=item2807a73197:g:SCMAAOSwuTxV8U-b
или http://www.ebay.com/itm/12V-RF-Wireless-Remote-Switch-Controller-Dimmer-for-Mini-LED-Strip-Light-New-SC2-/231679781799?hash=item35f130eba7:g:NCwAAOSwu4BV7acg или
http://www.ebay.com/itm/IC2262-2272-4CHs-Wireless-RF-Remote-Control-Decoding-Receiver-Transmitter-Module-/141855007269?hash=item210737a225:g:y~AAAOSwe-FU~rSg

NRF24L01 = http://www.ebay.com/itm/1pcs-NRF24L01-2-4GHz-Antenna-Wireless-Transceiver-Module-/381375082508?hash=item58cbb9f00c:g:gUQAAOSwLa9UXJmy или http://www.ebay.com/itm/NRF24LE1-NRF24L01-MCU-Wireless-Transceiver-DIP-RF-Wireless-Communication-Module-/272041591422?hash=item3f56f1427e:g:QaYAAOSw5dNWrtUO

Нед Фев 14, 2016 4:25 pm
Профил

Ок, ще чекна цени и ще реша в бюджета ли е или не :). ИР дистанционни има доста евтини.

Явно мноого, мноого има да чета за arduino, засега ще си действам лека по лека по аналоговата част, и когато подкарам нещо на ардуино ще суапна потенциометрите за контрол с дистанционно и rotary encoders.
(надявам се, да имам паралелен контрол и от дистанционното и от енкодерите за някои функции)

Още съм в съвсем начална фаза, но доколкото мернах - с UNO дъската имам 6 дигитални входа, тоест мога да свържа 6 rotary енкодера.
Датчика, ако е IR - ще е вързан на аналоговия вход.

Ако нещо не съм доразбрал, това което ме притеснява е:
- дали евентуално може да ми трябва expander interface за да си набавя необходимия брой входове към Atmel382 - ардуиното.
- въпросния експандер чип - за него... друга развойна платка ли ще трябва ??...

Пон Фев 15, 2016 1:48 pm
Профил
Аватар

На 6 входа в най добрия случай 3 енкодера. Иначе в Интернет има бази данни с кодове на дистанционни дето никога не си ги чувал. Има и нещо като стандарт за описание на кодовете за да може да се опише що годе универсално.

Пон Фев 15, 2016 8:25 pm
Профил ICQ

Без първо да подкарам да мига там диодчето :D, няма да стане.
Макар че, цял микроконтролер да мига диодче е последното нещо което ме интересувa.
Доста по смислено и важно ще е да си изпера чорапите и да си направя закуска през това време :D :D.

3 енкодера могат да покрият най-базовите контроли на потенциометрите, но пък ще ми трябват и входове за едно бутонче поне.
Евентуално на аналогов вход, паралелно с IR датчика да вкарам и PWM от натискане на бутонче?
Това с експандери, шилдове и т.н. ми е пълна фантастика, ще се радвам да успея да подам сигнал от енкодера и да контролирам дигипот.

Също, оживяването на проекта на отделна платка извън развойната дъска ми е фантастика. Но дефакто това най-много ме вдъхновява :), да го накараш да работи на твой си прототип в реалния свят.

Чета като за начало ардуино фор дъмис някакви пидиефи и ще гледам по скоро да се снабдя с развойна платка.

Вто Фев 16, 2016 8:07 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 8 мнения ]