Отговори на тема  [ 51 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Споделете за дистрибутор на механика 
Автор Съобщение
Мнение Споделете за дистрибутор на механика
От къде си купувате малката механика - (лагерчета, втулки, оси, зъбни колелца, ролки, малки вериги ), когато освен електрониката, устройството трябва да включва и механика. Имам предвид - има ли място или сайт , който е посветен точно на това и човек да може да разглежда и сравнява . Ако може и да отиде на място да пипне и да се консултира, още по- добре. Като за начало цената дори не е най-определящия фактор, колкото разнообразието и експертизата на хората, които продават тази малка механика.

Нед Юли 19, 2015 10:54 am
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Мнение Re: Споделете за дистрибутор на механика
От тук съм взимал някои неща
http://www.baktrade.com/

Нед Юли 19, 2015 1:00 pm
Профил
Ранг: Почетен член

Не съм купувал, нямам опит
http://www.exoror.com/linbearing.htm
https://www.hennlich.bg/nachalo.html

Нед Юли 19, 2015 1:35 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Оня ден напазарувахме всичко дето не можем да си го направим сами или няма смисъл да си го правим сами от Exoror - човека беше много коректен и експедитивен. Нямах време да огледам подробно всичко - но което видях - линейните лагери (отворени) изглеждат много добре на външен вид - корпусите обработени, с фаски и алуминия пасивиран - на пипане стоят като плсатмасови. Лагерните опори със SKF лагери. Всичко смазано и запечатано.

Самото купуване - първо уточнихме всички чаркове и количества, изпрати ни проформа, платихме я по банков път и на следващия ден всички джелеза ни дойдоха с куриер. Единственото му изискване е "дългите неща" - водещи и винтове да са на някакви кратни размери. При нас се получи, че едно дежелзо беше с няква странна дължина и си плащаме 5 сантиметра в повече, ама не е болка за умиране.

Нед Юли 19, 2015 3:44 pm
Профил ICQ
Благодаря,
май ще си букна някакво посещение до пловдивската и софийската фирми. За сега си поръчах каталог на синтетичните лагери, дано дойде, за да обмисля нещата.

Нед Юли 19, 2015 5:05 pm
Ранг: Професионалист

Пича е много точен. Купувам основно от него и съм доволен. Един приятелски съвет-ако не сте купили лагери TBR а обикновени ги разглобете, проверете ги за луфт между лагера и черупката. Обикновено има луфт който е поносим за не особено взискателни конструкций но на по-големогабаритни маси си проличава. Аз ги лекувам с едно болтче с гайка отстрани. За отговорни мащини само TBR .
Бактреид - от тях купувам зъбни колела ,зъбни ремъци и други дреболий. Доволен съм.

Нед Юли 19, 2015 8:46 pm
Профил

недостатъци
- еxoror - големи диаметри-най-малкото СВД 12мм, най-малкия линеен лагер 12мм (на мен ми трябват 8мм)
- бактрейд - няма много неща на склад. Цените доста високи - примерно зъбен ремък и колелца могат да излязат по скъпо от СВД от ексорор и доставки по-дълги от половин месец.
И за съжаление това са само 2 фирми в цяла БГ, които могат да доставят такава техника на нормални цени.
Ако някой знае и други фирми за назъбени ремъци, малки линейни лагери и колела за зъбни ремъци моля нека сподели.

Нед Юли 19, 2015 10:21 pm
Профил WWW

Много коректни, има и много нестандартни неща.(някой ги изработват сами) http://www.micromaxtrade.com/

Нед Юли 19, 2015 10:31 pm
Профил
Аватар

@Ценков - TBR лагери, BF/BK опори... Винтовете ни са 25х10 - не знам защо ама са двуходови - което не е лошо по принцип. Цялата железария от него хвърли около 5500 лв. А ще отидат още толкова за другите неща.

едит : Мисля, че на темата мястото и е при CNC - Рек да я премести ако реши за уместно.

Пон Юли 20, 2015 11:09 am
Профил ICQ

Да, който не е правил CNC си няма на идея какви пари отиват . " Cekins " какви мотори си избрал за задвижване? Аз си взех Стъпкови мотори nema34 1232oz за X,Y,Z като по Y са два. За 4 ос съм предвидил Nema34 1600oz .

Пон Юли 20, 2015 6:04 pm
Профил

С лагерите сте избрали правилния вариант. Винта и той е добре. Виждам че сте замислили сериозна машина. Опори не съм ползвал, моя подход при проектиране е друг, съобразен със възможностите които имам.Бюджета е сериозен и ще се получи прекрасна машина. Иска ми се да насоча вниманието ти към няколко проблема
-монтажа на гайката трябва да е перфектен. Може и да работи с малка грешка но губиш 10-15 % от максималната скорост.
-най сложното и отнемащо време е постигането на правия ъгъл. Добре е гредата на Х да има възможност за регулиране.
-обработката на краищата на винта- само човек който го е правил. Трябва си Майстор.
И последно подгответе се за изненади при включване на плазмата-бях свидетел как машината тръгва накъдето си иска.А плазмата беше маркова. Мисля че пича още я ползва като газорезка.

Пон Юли 20, 2015 6:33 pm
Профил
Аватар

Мда - зная за проблемите с плазмите - много зависи от източника и трябва всичко по ел. частта да е перфектно. Бреакоут борда трябва да е истински галваничен разделител - аз мисля да го правя с разделители на analog device - не оптрони а цифрови изолатори. Голяма шумотевица настава като запали плазмата. И много зависи от самата плазма - примерно най-готини са с контактно палене и трафове - там няма никакви излишни шумове. От тях има два вида - едните имат някакъв механизъм в горелката който прави номера като се пусне газа. Другите дето трябва да ги докоснеш, ама тя не става за CNC. Има с високочестотно - високо напрежение - те смушават зверски - наща е точно таква и ше видим кво ше се получи. Има и едни китайски дето палят с нещо подобно на запалка за горелка - запалване с бобина и кондензатор - те пък при самото палене правят големи мизерии - ако има маса близо до кабела на бренера някой път прескача и към маса. Също така тая искра смушава зверски. Аз ще трябва да правя и контрол на височината - и от трите вида съм пускал с мои устройства - в общи линии нямам проблеми. Правим контрол на височината по напрежение и най-често, този за който го правя, ги слага на китайски плазми - доколкото знам няма съществени проблеми.

Обработката - имаме много опитен стругар - не е правил досега такива неща но пък при нас постянно се ръботи неръждаемо - та предполагам и с това ще се справи. Струговете ни са хубави. Имаме и добър фрезист - вероятно повечето железа дето са по гайки, лагери и опори ще се правят като хората от плътни железа. Фланците на моторите също.

Само ме притеснява дължината на винтовете - там може да ударим на камък - мненията са 50/50 - половината казват че ще почнат да мятат, другата половина казват че ще са ок - шефа твърди, че няма да има проблеми. Аз предпочитах да е със зъбни рейки. Моторите са 2 по Х 6Nm и един по Y - двата по X с отделни драйвери - ще видя какво ще се получи. В общи линии ще се опитвам с "мускули" да постигна що годе някаква скорост, че плазмата не търпи да се движи бавно. И за капак на всичко - шефовете имат мерак да я ползват и като рутер.

Пон Юли 20, 2015 10:43 pm
Профил ICQ

За плазмите си имате производител там, Краси се казва.

Пон Юли 20, 2015 11:01 pm
Профил

Тука има почти всичко и шефа е педант.http://www.master-bg.com/

Пон Юли 20, 2015 11:24 pm
Профил
Аватар

Обърнете внимание на лагерните опори. Масово се предлагат от типа BK/BF/FK 10, 12, 15 и т.н. Имам чувството че се произвеждат във всеки китайски гараж. Съответно, качеството варира доста, както на прецизността на изработка, така и на използваните лагери. Не съм купувал такива от exoror и не знам какви са техните, но тоя вид опори имат съвсем принципен проблем - видът на използваните лагери. Това което съм виждал е със радиално-аксиални) с контактен ъгъл, серия 700х - 7001, 7002 и т.н.
Ако сте закупили такива и представлява интерес, ще пиша за личните си впечатления, опит с тях, и защо според мен не са подходящи за по-тежки конструкции. Ако сте закупили друг вид, няма да пиша, че ме мързи. :D

Вто Юли 21, 2015 12:45 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 51 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща