| Автор |
Съобщение |
|
trakon
|
 Как разклонявате I2C шината за няколко устройства
Привет, искам да разклоня I2C от едно Ардуино за да мога за закача на него пет 1602 LCD дисплея . Махнал съм пулл ъп резисторите (4.7К-SDA + 4.7К-CLK) от част от I2C модулите , като оставям само на два или евентуално три модула , така че като свържа модулите паралелно, общото съпротивление на линия да не пада под 2.3K или съответно 1.5K ( с резистори оставени на три модула ) . Въпроса ми е - как да разклоня самите SDA и SCL линии - направо да запоявам един кабел към пет кабела и да покрия спойките с термосвиваем шлаух или да направя платка с две писти , да споявам кабелите към нея и после да покрия цялата платка с термосвиваем шлаух. Това което ме притеснява е да не се появят някакви шумове/ отечки по шлауха , които да смущават сигнала.
|
| Пет Апр 24, 2015 9:09 pm |
|
 |
|
nobodyshadow
Ранг: Почетен член
|
 Re: Как разклонявате I2C шината за няколко устройства
Трябват ти само по един брой резистори .Шлауха би трябвало да е ок.
_________________ Не мога да знам всичко,а и не искам.Тогава би било прекалено лесно и скучно!
|
| Пет Апр 24, 2015 9:52 pm |
|
 |
|
sparkybg
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
Аз не разклонявам, връзвам последователно. И резисторите - минималните възможни и на далечния край. При 400kHz трябва доста дълга линия за да има проблеми. При 100 - още-по.
|
| Пет Апр 24, 2015 10:36 pm |
|
 |
|
trakon
|
Благодаря много за отговорите. Гледам I2C на Ардуино-то е нагласено да работи на 100, няма да го пипам и правя на 400
|
| Съб Апр 25, 2015 8:59 am |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Здрасти trakon. Какъв е този проект, че ти трябват 5 дисплея?
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Съб Апр 25, 2015 10:42 am |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Съб Апр 25, 2015 11:49 am |
|
 |
|
trakon
|
Здравей Ike, Изработвам един радио панел за симулатор на самолет . Трябва да има двойка радиа - по едно комуникационно и едно навигационно , за COM / NAV честоти - COM1 + NAV1 + COM2 + NAV2 = четири дисплея + DME радио = 1 дисплей - общо пет. Но няма да стигнат - ще има още два -три за транспондер , автопилот и т.н. , четири енкодера, четири флип флоп бутона, седем пуш бутона за аудиопанел, два пуш-пул потенциометра за sqalch контрол, общо взето - нищо работа Сериозно , ако има някой друг да се интересува от темата, да пише на лични да обменяме идеи, знания и незнания  @Н'бабане Гт'муан'га , благодаря ти за чудесния линк, щеше да ми е много полезен, ако бях малко по умен по темата и знаех що е то I2C мултиплексиране и има ли то почва у нас , но обещавам да работя по въпроса 
|
| Съб Апр 25, 2015 11:04 pm |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
Е колко е голям тоя панел? Ако разстоянията са под 50 сантиметра, просто ги навържи всичките на обща шина и ги адресирай. За да имаш грижи на 100 килохерца ще трябва да направиш някоя мега простотия.
|
| Нед Апр 26, 2015 11:16 am |
|
 |
|
ike
|
Сега модата е да ги правят "стъклени" панелите за самолет: http://en.wikipedia.org/wiki/Glass_cockpitИли слагаш един 28" FullHD монитор и панелите можеш на HTML да ги напишеш с едно PC като това: http://www.mostbg.com/most/Item.aspx?itemid=52535 и си готов. Иначе може да стане и по саромодния начин с http://www.ebay.com/itm/1pcs-1602-16x2- ... 25828d645c и интегралки http://www.ebay.com/itm/20PCS-IC-74HC59 ... 2ed52a09b7 и платки http://www.ebay.com/itm/10Pcs-5-x-7-cm- ... 3a9f1423aeНавръзваш последователно интегралките 595 и с 3 жици ги управляваш всичките дисплеи.
|
| Пон Апр 27, 2015 7:06 pm |
|
 |
|
bobihot
|
И аз съм го правил с 595 по SPI- самият чип ти е и драйвер за светодиодите и добре става. И автоматично поддържа и PWM за силата им на светене. И по софтуерен SPI от 8051 съм го управлявал и няма проблем. Незнам за разстояния ако ти трябва на прехвърляне колко ще издържи? PS При много устройства на една I2C шина обикновено има проблем с адресацията им- да видиш дали го поддържа.
|
| Вто Апр 28, 2015 3:54 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Бих ти препоръчал да минеш на CAN bus, можеш да вържеш почти същия брой у-ва както при I2C с тази разлика, че може и да са на стотици метри едно от друго. Може да ти поискат впоследствие да увеличиш разстоянието между отделните устройства и тогава I2C-то може да се окаже проблематична. Пък и I2C-то по дефиниция е шина за връзка между интегрални схеми на една или повече платки в едно устройство. Не че не може да се изнасили и да се използва за комуникация между няколко отдалечени устройства, но за тази цел CAN bus е къде по-удачния избор.
Плюсовете на CAN bus са изключително добра шумоустойчивост, вграденo CRC16 на всеки пакет, сам се оправя с колизиите и повтаря пакетите. Май всичките микроконтролери на пазара с CAN bus предлагат и някакъв безплатен стек, който е напълно достатъчен да приемаш/изпращаш съобщения, има и протоколи от високо ниво като J1939, CANOpen и т.н., а и без протокол би се оправил съвсем лесно.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Вто Апр 28, 2015 6:37 pm |
|
 |
|
ike
|
CAN ми се струва прекалено усложнено. Ако са необходими разстояния, за прости дисплеи RS-422/RS-485 би свършило същата много по-просто.
|
| Вто Апр 28, 2015 7:41 pm |
|
 |
|
¶
|
Де факто CAN си RS-422/RS-485  , само че с вкарани проверки за колизии в самия чип на хардуерно ниво.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Вто Апр 28, 2015 7:56 pm |
|
 |
|
ike
|
Да си призная никога не съм си играл с CAN, знам само че чиповете дето си имат CAN трансивър почваха от $10, не съм ги гледал на скоро може вече и да са по $2. Свикнал съм да ползвам 232 и ако ти трябва разстояние, още 1 пин и отделен чип трансивър на цена 10 цента и си готов с 422/485.
|
| Вто Апр 28, 2015 11:19 pm |
|
 |
|
¶
|
CAN трансиврите са под $0.75 @ 1k
|
| Сря Апр 29, 2015 1:14 am |
|
|