|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Авг 22, 2026 12:13 am
Схема за измерване на 7бр. темпераури
| Автор |
Съобщение |
|
emilvtc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3179 Местоположение: Пловдив
|
 Схема за измерване на 7бр. темпераури
Зачудих се как най просто, жично, надеждно, нисковолтово, елегантно, ниско консумиращо, що-годе точно, компактно и евтино да се измерят температурите от 7 бр. температурни датчици. Температурния обхват е -30..+180 градуса целзий. Точноста да е 0.5 градуса, а резолюцията - поне 0.1 градус. честотата на семплиране на всеки от сензорите няма да е повече от 5-10 пъти в секунда. Някои от сензорите ще са свързани с кабел не по дълъг от 30м. АЦП-то ще е 12 битово.
Типа сензори може да е всякакъв. Предстои да се специфицира. Трябва да не са скъпи и лесно да се доставят. Няма ограничение за размера им. Ще се мери температура на въздух и на метални компоненти (добре ще е сензора да не е много голям и инертен). Скоростта на промяна на температурата на обекта/въздуха не се очаква да е по-голяма от 1-2 градуса за секунда.
Мислих за токови трансмитери, но идва скъпо Безжичните комуникации отпадат. Мисля за вариант с Pt1000 четири проводно (три проводно май няма да стане) свързани към въпросната схема.
Може ли да предложите идеи за сензори и схема ?
|
| Съб Мар 14, 2015 6:59 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
 Re: Зхема за измерване на 7бр. темпераури
Най-евтино ще стане с термистори, ама са много нелинейни и със сигурност няма да можеш да покриеш целия обхват с такава точност.
|
| Съб Мар 14, 2015 7:02 pm |
|
 |
|
stefan63
|
 Re: Схема за измерване на 7бр. темпераури
Дефинирай евтино. Еин чип токов трансмитер струва до 10 долара. Платката ще ти излезе още 2-3.
|
| Съб Мар 14, 2015 7:27 pm |
|
 |
|
4040
Ранг: Почетен член
|
Ако смъкнеш малко горната граница , ще може да ползваш ППдатчици, които са линейни и евтини. Но 180°C ще им е множко. Може би някой диод ще ги устиска (диода да е датчика).
|
| Съб Мар 14, 2015 8:01 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
С термисторите го мислих, но не знам дали може да се постигне въпросната точност без калибриране. Не е добра идея да има калибовка. При дефектиране на сензор - трябва да се заменя лесно с друг такъв без калибровка... Ако се мине на резистивни сензори (Pt, и термистори), може софтуерно да се поддържат и двата вида.
Поради дългите кабели, токовите трансмитери са супер, но не се връзват с "нискоконсумиращо" и "нисковолтово" решение. Отделно, че 10 долара на канал * 7 канала идва множко (при това в цената не е включен самия сензор).
Не на всякъде температурата достига 200 градуса (всъщност само на 3 от сензорите може да достигне такава). При другите сензори никога няма да надвишава 130 градуса. Т.е. част от сензорите може да са Pt, другите термистори (евентуално).
4040, за кои сензори говориш?
|
| Съб Мар 14, 2015 8:12 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Ами аз преди седмица завърших една серия терморегулатори за pt100 - стандартна 3-проводна схема, изпълнена с дискретни ОУ (на микрочип 609 и 607) -два токов трансмитер, един дето диференциален за чистене на грешката от кабела, един усилва и филтрира. После имам още два дето си докарвам 0 волта при около 80 ома и усилва 250 ома до 2.5 волта - така си докарвам размах -50 до +400 градуса. Схемата като цяло е не повече от 4-5 лв. Сметките ми са на другия компютър и не ми се вади сега да гледам точно. ютоковия трансмитер е настроен на 1ма - не знам много ли ще ти е.
Мисля че @dan беше правил с мултиплексиране точно pt100. Аз лично не съм се пробвал по този начин.
Иначе до 100 градуса ползвам MCP9701 на микрочип - доволен съм от тях - досега са ми минали през ръцете около 400 и нямат проблеми. Пробвали сме ги и на дълги кабели - нямат съществени проблеми.
|
| Съб Мар 14, 2015 8:33 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
И аз мисля да го правя с дискретни ОУ. Даже и с мултиплексори за каналите. В случая ще е критичен само мултиплексора, през който ще текат тоците от токовия генератор към сензорите. Защитата на този мултиплексор също няма да е лесна работа.
Относно трипроводната схема има вариант да се "компенсира" кабела само с един генератор на ток и усилвател с усилване "2". Мисля, че е по-лесна за реализация от варианта с двата "еднакви" токови генератора.
Все пак ще ми е интересно да видя варианта с двата токови генератора в "дискретно" изпълнение (в чиповете значително по-лесно се правят "еднакви" токови генератори).
|
| Съб Мар 14, 2015 8:57 pm |
|
 |
|
timt
|
Някои от сензорите ще са свързани с кабел не по дълъг от 30м. Само като идея, защо не ги прехвърлиш на малки чипове и те да подават информацията до устройството за визуализация или контрол? Така ще можеш лесно да го направиш с термистор или каквото се сетиш.
|
| Съб Мар 14, 2015 9:21 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
С термистор е умряла работа. Щом се говори за резолюция 0.1, значи и точност трябва да има. Термисторите масово са +/- 5% най-малко. Мерил съм 20 еднакви термистора от една партида - един с един еднакъв нямаше. Това не се връзва особено с лесна смяна без прекалибиране.
За мултиплесирането - все си мисля че ако се мултиплексират и трите кабела през един и същи чип, няма да има проблеми - ще се яви като допълнително съпротивление и на 3-те кабела едновременно.
|
| Съб Мар 14, 2015 10:10 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
timt, мисля за прост вариант.
Една от причините да мисля за вариант с Pt1000 е точно "заменяемостта" на сензорите, без да има нужда от калибриране. Другата е, че трябва съпротивлението на сензора да е възможно по-голямо от това на свързващите кабели (е, и чувствителността на сензора ще е по-голяма).
Относно мултиплексирането - преди време го коментирахме и с Dan по неговата схема. Няма проблем според мен с вътрешното съпротивление на мултиплексора (което зависи основно от захранващото напрежение, напрежението което комутираме и температурата), ако : 1. През мултиплексора комутираме напрежение - без да тече ток през мултиплексора (в случая няма пад върху съпротивлението на включения ключ в мултиплексора, защото няма ток) 2. Ако с мултиплексора комутираме стабилизирани токове (от генератори на ток) и не се интересуваме от дропа на напрежение върху мултиплексора.
Варианта който ми се върти в главата е четири проводен сензор Pt1000, който е свързан към земя. С един мултиплексор "захранваме" сензора от генератор на опорен ток (генератор на ток със заземен товар). така съпротивлението на мултиплексора във включено състояние не ни пречи, защото каквото и да е то, генератора на ток ще прекара стабилния ток през сензора. С други 2 мултиплексора превключваме "сензорните" "напреженови" кабели от сензора към високоомен диференциален входен усилвател. Така през тези два мултиплексора ще тече само входния ток на усилвателя, който можем да го направим нано или дори пикоампери - т.е. практически ток НЕ тече. От това следва, че няма да имаме пад върху съпротивлението на мултиплексора - каквото и да е то.
Това, което ме притеснява в схемата са защитните вериги на входовете и техните утечки.
Ако измервателния ток през сензора е около 1мА (трябва да се види каква грешка от "подгряване" на сензора ще внесе той), дропа по 40м кабел (80 в двете посоки) няма да е голям, а и относително бързо ще се зарежда паразитния капацитет на кабела. Ако тока е по-малък - тъй като ключа на мултиплексора не е идеален и не "изключва" на 100% - това също може да доведе до грешки от утечки на ток от токовия генератор към другите измервателни канали и сензори...
|
| Съб Мар 14, 2015 11:43 pm |
|
 |
|
jig.tak
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Чет Яну 20, 2005 1:44 am Мнения: 616 Местоположение: Варна
|
ползваме термистори с точност 0.1 градуса правени са да са взаимозаменяеми и не са безобразно скъпи. Amphelol ги произвежда но не помня точно серията едни сини и супер миниатюрни са
|
| Съб Мар 14, 2015 11:56 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Термисторите без значение колко са точни са много нелинейни и посмъртно не може да направи 210 градуса обхват с еднаква точност по целия обхват. Може около 70 градуса да се постигнат със задоволителна резолюция ама не повече. Някой ако знае схема дето да изкара точност 1 градус в поне 180 градуса обхват да свирка, щото аз търся такова животно от поне половин година 
|
| Нед Мар 15, 2015 1:01 am |
|
 |
|
timt
|
|
| Нед Мар 15, 2015 1:24 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Ми на Pt като викате евтино... То добрите термометри са точно с такива де, но напоследък масово се ползват предимно NTC нещо си, стандартизирани са, но не съм виждал в толкова широк обхват да ги ползват, т.е. или минуси или плюсове ама неогромна разлика - както спомена Димитър... Може би термодвойка? То в случая свързващата жица ще е голям проблем: хем да държи 180 градуса, хем да не пречи на промяна от 1-2 градуса в секунда - не е майтап! Трийсетте метра са друга бира.
Ремонтирал съм камари машинария с термомерене и затова се цепя. Като надеждност за в този обхват залагам и двете си топки за термодвойка. Тя обаче ще поусложни останалото изпълнение...
Пък в древни времена като ми се беше наложило ползвах диод. Късмет ли имах - не знам, но всички диоди от лентичката бяха абсолютно еднакви. Проблемът бе в нестандартизирания температурен коефициент и нулево напрежение.
Ся се сетих: имаше едни евтинджос двукраки датчици дето дават микроампер на градус келвин. Аз ползвах ГДР-шките и не помня к'во ADxxx бяха. Не знам дали даянят на 180 градуса обаче и 100 метра жица няма да им пречи, освен това са с гарантирани параметри.
|
| Нед Мар 15, 2015 2:04 am |
|
 |
|
Dimitar
|
Бонго, те че правят - правят ги в такива обхвати, ето ти един от -60 до +300: http://www.digikey.com/product-detail/e ... ND/1886017Ама аз поне не успявам с 10 битово АЦП и всякакви линеаризиращи схеми, дето съм ползвал да докарам обхват по-голям от 70-80 градуса с разделителна способност поне 1-2 градуса. Тоя обхват мога да го местя където си искам в обхвата на термистора, но не мога да го разпъна. На мен лично ми трябва да мога да меря от -40 до +125, но или ще е от -30 до +60 или от +20 до +110 или някъде другаде където искам да го отместя и то в началото и края на тия 90 градуса мога да меря през горе долу 4-5 градуса. Та живо ме интерисува как да разпъна линейно обхвата на кой да е термистор така, че да мога да измеря от -40 до +125. Някой ако знае да казва  .
|
| Нед Мар 15, 2015 2:39 am |
|
|