Отговори на тема  [ 5 мнения ] 
Как се смята това? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Как се смята това?
Въпрса ми е за нещо, което няма много общо с тоците (а може би има :D ), не съм го учил (или съм забравил), не знам как да попитам правилно като за Google и не мога да го измисля :cry:

Как да смента дебита на флуид (вода) с определено налягане, преминаващ през дюза с известно сечение?

Чет Яну 29, 2015 4:31 pm
Профил ICQ

Мнение Re: Как се смята това?
От каквото съм запомнил, пропорционално е на корен квадратен от разликата в налягането от двете страни. Хидравличното съпротивление пък е функция на дюзата и на вискозитета на течността.

Гугъл кълве примерно на flow vs pressure. Ей ти калкулатор от първите линкове, идея нямам колко може да му се вярва:
http://www.tlv.com/global/TI/calculator/water-flow-rate-through-orifice.html

Чет Яну 29, 2015 4:47 pm
Профил
Аватар

имаш една книга за Микроконтролери от преди 20 и кусур години - погледни на последните страници имаше някакви формули :)

Чет Яну 29, 2015 4:50 pm
Профил ICQ
Аватар

Ето така се търси в Гугъл:
http://lmgtfy.com/?q=how+to+calculate+t ... h+a+nozzle
После като ти покаже резултатите, кликаш на първия, дето излиза:
http://www.tlv.com/global/TI/calculator ... ifice.html
И калкулатора е там - даже и формулите имат :D . Сега гледам че там има сечението на дюзата и първично и вторично налягане ама аз съм специалист по търсенето, не по наляганията, та предполагам, че ще се справиш от тук нататък :) .

ПП. Сега гледам, че 741 е дал същия линк - явно сме еднакво добри в търсенето с Гугъл :D .

Чет Яну 29, 2015 5:00 pm
Профил

Ами ..... не е толкова лесно колкото изглежда, сигурен начин само със сметки няма, трябва да направиш тестово замерване за да занеш коефициента на дюзата, той може да е от 0.35 до 0.95, та .. варира в доста широка граница. Коефициента зависи от няколко неща :

1. гладкост
2. форма на прехода
3. форма на сечението
4. как са изпълнени ъглите

Та ако знаеш тия неща имаш шнас да сметнеш дебита с точност около 10-25% за по голяма точност си правиш контролно замерване с дебитомер в няколко точки и се калибрираш, от там насетне може да си доста точен. Иначе е това което ти е дал Димитър, формулата не е сложна.

п.с. то зависи и от температурата между другото, но едва ли ще може да мериш с таква точност че да оказва осезаемо влияние.

п.с.2. точно сега правим нещо подобно, ама тъй като не е спешно е оставено за свободното време и не знам колегат до къде го е докарал, но го правим за РС, данните за налягането идват от едно наше I/O по USB и за всеки тип дюза може да вкарваш xls или CSV таблица с корекциите за различни налягания.

Чет Яну 29, 2015 7:49 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 5 мнения ]