|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Авг 22, 2026 12:13 am
Analog Discovery - USB oscilloscope+logic analyzer+generator
| Автор |
Съобщение |
|
npelov
Ранг: Почетен член
|
 Analog Discovery - USB oscilloscope+logic analyzer+generator
Какво мислите за: Analog Discoveryhttp://www.digilentinc.com/Data/Product ... RevB_1.pdfhttps://www.youtube.com/watch?v=Aymumu3mYl8От известно време си търсех логически анализатор, но не мога да оправдая цената. В голяма част от случаите ползвам осцилоскоп и ми е достатъчен, в 50% от останалите проблема е хардуерен и пак е необходим осцилоскоп за решаването. Също така имам нужда от функционален генератор - пак в редки случаи за да оправдая парите за нещо по-скъпо, а евтините не стават. Пак в редки случаи ми се налага да проверя честотната характеристика на някой филтър или някаква друга схема. Също така вградения бъс декодер (UART, I2C, SPI) на Rigol DS2072А не става много - доста е бъгав. Верно е, че е играчка, няма обхвати като на нормалните инструменти и не ходи до високи честоти, но в крайна сметка е комбинация от много уреди които ми трябват от време на време. Друг голям проблем му е малката памет. Също така аналоговите входовете ~ 1MOhm на 1:1 и 1:10, не са 10MOhm на 1:10.
|
| Пон Дек 15, 2014 9:47 pm |
|
 |
|
gicho
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
 Re: Analog Discovery - USB oscilloscope+logic analyzer+gener
Мисля че вече го обсъждахме, ама може да е било другаде. Принципно и аз основно залагах на осцилоскоп до скоро, то и сега без него не мога. Но в света на микроконтролерите е безценно нещо от сорта на Saleae Logic. Сега имат и нови варианти, вярно не са евтини. Но софтуера на мен ми е много удобен и с него светкавично се гледат проблеми по цифрови интерфейси - uart, spi, i2c, скоро и манчестер гледах се него. При положение че има клонинги по 10-тина долара е кощунство човек да няма такова под ръка.
|
| Пон Дек 15, 2014 10:16 pm |
|
 |
|
npelov
|
Аз нямам в предвид да замествам осцилоскоп с логически анализатор. Също така логическия анализатор е част от причината да се интересувам от тая играчка. Генератора също ще ми е полезен. И като бонус мога да генерирам и цифрови сигнали, има анализатор на вериги и т.н. И както винаги европейската цена на тая джаджа е доста издута и я няма коледната 15% отстъпка. А от щатите не щат да пращат навън.
|
| Вто Дек 16, 2014 4:29 am |
|
 |
|
ltomov
Ранг: Минаващ
|
Аз съм с такова, върши някаква работа, ама е единственото, което съм ползвал и не мога да правя добро сравнение. Няколко неща обаче - логическия анализатор ми се случва да вкарва шум - 2 дена се блъскам що не ми работи комуникацията, гледам все едно шум има, разкачам го и всичко тръгва. А ужким трябваше да си слуша тихичко. Друго - на SPI интерпретатора няма 4 жички както си трябва MISO, MOSI, CS, CLK ми само 3 - това ми е малко странно. Само в една посока може да слуша, ама май е софтуерно.
Принципно за 100 долара дето му е академичната цена сигурно супер много си заслужава, ама аз като го взимах от фарнел и с ддс и ми излезна една торба пари, към 400-500лв някъде ако не се лъжа. Та малко ме хвана яд, че не си взех Saleae Logic примерно, + някакъв осцилоскоп... но върши работа като цяло.
|
| Вто Дек 16, 2014 12:30 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4916 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Ами аз някъде писах, че съм много доволен, даже мисля убеждавах някого от форума да си го вземе. отношението цена/качество/функции е доста добро. в смисъл не може да се очаква качесто като за агилент за 200к, но пък да го имаш на масата, за някакви не много лабораторни измервания, и други мющерии си повече от добре Аз съм малко пристрастен, но ми е простено  Междупрочем голяма част от "прооф оф концепт" на OIS чипа дето се мъдри в ифоня(6+) е правено с него...
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Вто Дек 16, 2014 1:15 pm |
|
 |
|
npelov
|
а бе и не-академичната щатска цена пак е ок - $237 * 1.6 = 379.2, ама като му сложат мито и ДДС за ЕУ 100 лв отгоре. комет дават цена от фарнел 471.57. И все пак си имам осцилоскоп. Не очаквам да върши чудеса. Аз си взех ей такова: http://www.ebay.com/itm/New-Arrival-1pc ... 259aecdb32за генератор. Сглобих му едно просто управление, но за да го направя удобно трябва сумати играчка. Да не говорим че не мога да пусна друга форма освен синусоида или правоъгълна. @ltomov Това за шума ме притеснява малко. Сигурен ли си че не е влязъл от усб-то, примерно от кофти захранване на PC-то?
|
| Вто Дек 16, 2014 9:01 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Тук има нещо генерално криво. Да смутиш SPI комуникация трябва много да се потрудиш, това не е аналогов сигнал, та някакъв "шум" да му пречи, трябва си мнооооого сериозно въздействие.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Дек 17, 2014 9:16 am |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Използвам Salaee. Софтуера е добре направен и работи на Windows/Linux/МАC. Има и SDK ако решиш нещо да си дописваш 
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Сря Дек 17, 2014 2:37 pm |
|
 |
|
npelov
|
или да му загубиш масата и почне да се предава "по въздуха". Правих си едни FTDI платки и ту работи, ту не работи. По едно време гледам че пина на масата за TTL UART-a не води никъде  как тръгнава без маса отвреме на време ... не знам. И не помня в двете ли посоки поработваше или само в едната.
|
| Пет Дек 19, 2014 11:55 pm |
|
 |
|
npelov
|
Тия неща са в реално време, нали? Може продължително да предава всичко към компютъра без прекъсване с пълната честота? Analog Discovery ме блазни не заради някой конкретен инструмент, а заради всичките накуп - има цифрови и аналогови входове и изходи. Например вместо да си вземеш маркови маратонки и да ходиш гол, но обут може да отидеш напазара и да си купиш дрехи, бувки, чанта, че и протмоне където да си прибереш рестото. Вярно е, че с марковите маратонки ще изкараш години, но как ще излезеш навън да им се нарадваш като си гол.
Последна промяна npelov на Нед Дек 21, 2014 4:02 pm, променена общо 1 път
|
| Съб Дек 20, 2014 12:15 am |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Да, всичко зависи от размера на хард .... диска 
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Съб Дек 20, 2014 12:24 am |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3179 Местоположение: Пловдив
|
Преди може би месец във форума някой беше дал линк към подобен анализатор на тексас инструментс базиран на някакъв техен кит/jtag с някаква аналогова платка. Някой може ли да даде линк към него, че не мога да го изровя?
|
| Вто Дек 23, 2014 7:52 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
http://www.fischl.de/arm/sllogiclogger_logic_analyser_for_stellaris_launchpad/Ама недей се занимава, за 10 долара си вземи един клонинг на saleae и ще си щастлив.
|
| Сря Дек 24, 2014 10:35 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3179 Местоположение: Пловдив
|
Гичо, не беше това.
Анализатора за който говоря използваше някакви вградени АЦП-та в контролера (май с около 70MSPS), Имаше 2 аналогови канала и няколко цифрови. Май беше и на сайта на тексас инструментс.
|
| Чет Дек 25, 2014 4:51 am |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Чет Дек 25, 2014 9:36 am |
|
|