|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Авг 22, 2026 1:02 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 7 мнения ] |
|
| Автор |
Съобщение |
|
Н'бабане Гт'муан'га
Ранг: Форумен бог
|
 Въпросче...
Относно малък рисърч, който правя:
Приемайки, че хоби платка се налепва на ръка, кое е за предпочитане: - за чипове: SOIC 1.27mm или DIP? - за пасивни: 1206 или еквивалентен размер T/H? - за дискретни: SOT23 или TO92?
Мерси на отговорилите!
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Съб Дек 20, 2014 3:09 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
 Re: Въпросче...
Зависи. Ако монтажникът е начинаещ, по-добре е каквото може да е T/H. Ако е за по-напреднали, и SMD е приличен вариант.
|
| Съб Дек 20, 2014 3:38 pm |
|
 |
|
pechkov
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Пет Фев 14, 2014 4:45 pm Мнения: 439 Местоположение: Монтана
|
Лично за мен избора не е според това как се лепи, а как ще изглежда след това. Сглобките на "тестова платка" с дупчици ги правя с DIP и TH елементи, а ако съм направил индивидуална платка за изделието и няма необходимост от по-мощни резистори например - предпочитам SMD. Някои дребни схемички с по 5-6 чарка за една бройка ги лепя в обемен монтаж без платка.
Чипове - по принцип SOIC се лепят по-бързо от техните DIP събратя, и по-удобно даже, но си зависи и от поялника на техничаря. Имам колеги, на които поялниците им стават и за улуци, но (се опитват) лепят с тях SMD елементи. Сещате се какъв е резултата.
А ако хоби платката е предназначена за ученици с учебна цел - тогава препоръчвам да има и от двата варианта - DIP/TH и SMD като отделни набори.
_________________ Не карай по-бързо от своя ангел-пазител!
|
| Съб Дек 20, 2014 3:45 pm |
|
 |
|
Ицо
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
Ако ще ползваш стандартна тестова платка с метализирани отвори през 2.54 мм., тогава трудно се запоява смд компонент с 1.27 стъпка. За предпочитане е ТН с 2.54мм. Един съвет - ползвай цокли, защото ако някоя интегрална схема се повреди , свалянето освен че е много трудно, но и може да разруши цялата конструкция  . Относно пасивните елементи - на мен обикновените резистори ми се струват големи, затова предпочитам смд. 1206 са дълги 3 мм и малко излизат от растера, аз затова ползвам 0805 , те са 2мм дълги и без проблем се запояват. SOT23 също е използваем , само дето трябва малко да го завъртиш, за да стъпи на три площадки. Монтирам интегралните схеми отгоре, смд елементите -отдолу.
|
| Съб Дек 20, 2014 4:04 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5678 Местоположение: София
|
|
| Съб Дек 20, 2014 6:26 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
На мен въпросът ми прозвуча по следният начин - ще се прави някакъв кит, който ще се сглобява в любителски условия. Коя елементна база е по-удачно да бъде използвана?
|
| Съб Дек 20, 2014 8:35 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Ако само ще се сглобява в любителски условия няма особено значение - почти всичко може да се налепи с поялника. Трябва да е нещо много специализирано, че да трябва задължително духалка или печка. Даже могат и да се разпояват големите прасета! Ако елементът е чувствителен към прегряване е друга работата. Сега ако ще се прави платката в домашни условия може да стане зор работата ако са тънки дирите! При достатъчно желание няма невъзможни неща!
_________________www.elkran.com
|
| Вто Дек 23, 2014 12:16 am |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 7 мнения ] |
|