Отговори на тема  [ 40 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Някой знае ли как и с какво се запоява това ABS MOTRONIC 5.3 
Автор Съобщение
Ранг: Ориентиран

Мнение Някой знае ли как и с какво се запоява това ABS MOTRONIC 5.3
Здравейте , няколко пъти сам правил опит и не само аз за запойка на тези крачета от управляващ блок на абс , много популярен с този си бъг ...
Някой има ли идея защо се топят дори на ниска температура съседните крачета и как да бъде направена запойката без да се прегорят съседните крачета тънки като косъмчета
http://www.youtube.com/watch?v=UqtowdSDbxU

Вто Мар 11, 2014 11:16 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ
Аватар

Мнение Re: Някой знае ли как и с какво се запоява това ABS MOTRONIC
На тоя от клипа трябва доживотно да му забранят да се докосва до електроника, като го гледам как дърварски запоява.
Всеки момент очаквах да престане да муши и набива тинол и да извади един руски 250W поялник, па да затърка яко.
На всичкото отгоре, така и не разбрах защо тъпо и упорито запояваше 2 жици на един и същи пин, при положение, че можеше да свърже вече запоената първа жица с втората.

Сря Мар 12, 2014 1:30 am
Профил ICQ WWW
Ранг: Форумен бог

yanko8605 написа:
Здравейте , няколко пъти сам правил опит и не само аз за запойка на тези крачета от управляващ блок на абс , много популярен с този си бъг ...
Някой има ли идея защо се топят дори на ниска температура съседните крачета и как да бъде направена запойката без да се прегорят съседните крачета тънки като косъмчета
http://www.youtube.com/watch?v=UqtowdSDbxU

Със сигурност не се поят като на клипчето, и със сигурност не и с тоя огромен кютук.

Сря Мар 12, 2014 11:22 am
Профил ICQ
Ранг: Популярен

Този ремонт не се ли прави с машина за бондиране? (за термина май не съм 100% сигурен)

Сря Мар 12, 2014 11:26 am
Профил
Аватар

Аз съм пробвал... стана нещо като това на клипчето, само дето половината платка около него се насра в буквалния смисъл. Та се наложи да я изхвърля след това.

Има хора които го правят по тоя начин де и успешно. Обикновенно взимат около 100лв.- 150лв. за операцията, като гаранция не дават, ама ... в 90% от случаите успяват. Незнам как :) Така, че не ги плюйте - реално единствения истински начин е наистина да се пребондират. Операцията струва около 200 евро или паунда май беше (не съм 100% сигурен в цената), правят го в Англия, пращаш им стария, връщат ти ремонтиран. Нов от магазина сигурно е над 1000лв. често колата струва толкова. Неволята учи и по български се прави така .... и става. Някак си.

Кура е, че дебелите (захранващите) проводници са от алуминии, а тънките вътре са златни с дебелина около.... абе късат се от полъх на вятъра. За да запоиш алуминия си трябват и специален припой и висока температура, реципрочно около него става мазало. За справка велера на 450 градуса с финната ми човка (0.5мм) не може да я свърши работата, трябва дебелата(1.5мм). На всичко отгоре всичко е залято с някакъв мек силикон. Който не можеш да изчистиш, защото тънките направо се отнасят с него. Даже самия силикон като го побутнеш по силно с поялника от "люшкането" му се изтръгват златните във вътрешността. Честно казано незнам каква ръка трябва да има човек за да го направи това... Аз не успях.

П.С. не са само АБС-ите, макар, че точно тия са масово покосени (Ауди). Много неща са така в един период около 10-15 години това беше модата в автомобилите. Гадна работа.

GaBOSS написа:
На тоя от клипа трябва доживотно да му забранят да се докосва до електроника, като го гледам как дърварски запоява.
Всеки момент очаквах да престане да муши и набива тинол и да извади един руски 250W поялник, па да затърка яко.
На всичкото отгоре, така и не разбрах защо тъпо и упорито запояваше 2 жици на един и същи пин, при положение, че можеше да свърже вече запоената първа жица с втората.

Щото са алуминиеви и така са си бондирани фабрично - тръгват от една площадка и отиват на две различни места. Човека възстановява точно както е било производствено... А вероятно производителя е знаел, че една "жица" няма да му стигне и е пуснал две отделни, значи така трябва.

Сря Мар 12, 2014 12:18 pm
Профил ICQ

Правят го и в БГ. Една варненска фирма се е специализирала в тази дейност. Имат си машина за бондиране.

Сря Мар 12, 2014 12:39 pm
Профил

Магията е в флюса който използва ,,, Ако е флюс де ... Аз писах в тубата запитване , но не намирам по наще магазини такова нещо , затова горат отстрани и другите

Сря Мар 12, 2014 1:27 pm
Профил

на 0.33 сек. слага нещо с пинсетата там е магията

Сря Мар 12, 2014 1:28 pm
Профил
Аватар

yanko8605 написа:
Магията е в флюса който използва ,,, Ако е флюс де ... Аз писах в тубата запитване , но не намирам по наще магазини такова нещо , затова горат отстрани и другите

Магията е в уменията да запояваш. Те се придобиват с някаква практика.
Ако добре си спомням, имаше някаква драма със смяната на някакъв дисплей. Е, щом там удари на камък, приеми на доверие, че с това съвсем няма да се справиш.
Та, снабди се със 100 тона чипове, и 1 тон припой и започвай да тренираш запояване...

Сря Мар 12, 2014 1:35 pm
Профил

Всичко с времето си ... Никой не се е родил научен ... Затова питам по компетентни от мен за да ми влезе нещо в главата .... Благодаря за съветите наистина са ценни за мен ...

Сря Мар 12, 2014 2:35 pm
Профил
Аватар

Този "киселинен парафин" го имаше в гръчко на големи блокчета. Ползваха го за "улуци" и за зачистване на огромния поялник ама не съвсем успешно.
Евала на клипчето, че ми посочи истинското му предназначение - алуминий, би трябвало да имам парченце някъде. То близко до акъла, ама като не ми се налагало...

В една друга тема ставаше дума за флюс събиращ калая на топка - този е добър, не знам колко е проводящ обаче. Ама за улуци не става :)

Чет Мар 13, 2014 2:25 pm
Профил
Аватар

това устройство е специално проектирано да се скапе след определено време и да не е ремонто-пригодно, особено от майсторани.
не виждам особен смисъл иначе в усложняването на изделието - нито е по-евтино, нито е по-технологично, да не говорим за надеждност.
целта е ритмично да си продават кутийката за няколко хилки.

Чет Мар 13, 2014 4:29 pm
Профил

Що не пробваш със сребърно проводящо лепило, Bison имат такова, ползват го за ремонт на нагрева на задното стъкло по колите.
Аз с такова си оправих един руски флуоресцентен дисплей.

Чет Мар 13, 2014 11:07 pm
Профил

Като ми се наложи ще пробвам ...

Пет Мар 14, 2014 12:11 am
Профил
Аватар

pipilica написа:
Що не пробваш със сребърно проводящо лепило, Bison имат такова, ползват го за ремонт на нагрева на задното стъкло по колите.
Аз с такова си оправих един руски флуоресцентен дисплей.

По-добре недей. Това ще е като да завиваш винт с бояджийска четка.

Пет Мар 14, 2014 8:58 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 40 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща