|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Авг 22, 2026 12:13 am
LED прожектори какви, от къде и т.н.
| Автор |
Съобщение |
|
dumfree
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Пет Юли 01, 2005 10:46 pm Мнения: 229 Местоположение: Гложене/София
|
 LED прожектори какви, от къде и т.н.
Постановката е следната - осветление под навес. В момента се осветява чудесно от 2x20 вата енергоспестяващи, но зимата докато се стоплят, си е тъмно. Идеята е да ги подменя с 2 или 3 LED прожектора от 10W. Но сега това е модерно и вече под път и над път се продават, та въпорса е как да изберем читави. Някой ако е пазарувал и тествал в реални условия - нека сподели.
|
| Съб Сеп 06, 2014 1:25 pm |
|
 |
|
scout_3pm
Ранг: Популярен
|
 Re: LED прожектори какви, от къде и т.н.
Това са двата магазина, които са големи и УЖ имат най-добри цени, но в този бизнес, особено в БГ това е доста променлива величина. Има доста магазини или магазинчета, които по знайни и незнайни пътища докарват и по-добри цени  Но поне тук ще видиш модели да се ориентираш, ако не друго: http://v-tac.eu/bg/index.php/led-projec ... lasik.htmlhttp://ledneonbg.eu/category/7/svetodio ... lenie.htmlАз лично LED прожектори не съм ползвал, така че съвет по темата не мога да ти дам. Успех ! edit: Оу, чак сега видях, че ти питаш всъщност точно за мнения. По заглавието се подведох, защото пише "от къде"  Все пак ще оставя написаното.
|
| Нед Сеп 07, 2014 2:49 am |
|
 |
|
Cekins
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Ами тука бяхме купили 3 май v-tac - не че са критерии ама от трите единия му изгоря светодиода. А той представлява матрица от 3 х 10 едноватови в един корпус - един да прекъсне, тока през другите продължава да е съшия и изгарят и те. А пък ако стане проводим изгорелия, почва да мига, защото се вдига много тока и изключва защитата. Та ако ще купуваш нещо, трябва да е с истинска гаранция. Щото цените никак не са приятни. Особено тоя дето е при мене, светодиода му в магазина е по-скъп от целия прожектор.
|
| Нед Сеп 07, 2014 11:53 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
С евтинджос LED лента не става ли?
|
| Пон Сеп 08, 2014 12:01 am |
|
 |
|
bobi534
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Сря Юли 30, 2014 10:29 pm Мнения: 116 Местоположение: Пловдив
|
В моята служба закупихме 20 броя 50-ватови LED фенери RECORD 50W и вече 3 пъти ги завъртяхме през сервиза на фирмата от която ги купихме - 2R - на всички им гори светодиодната плочка след 1-2 месеца работа, така че, не препоръчвам ползване на подобни недомислици!!! Инверторите им работят нормално, LED плочката работи на 40градуса собствена температура и след известно време започва да мига с около 1 херц, след още няколко дена е "OUT OF DATE" и отново в сервиза ....и така до след изтичане на гаранцията, пък после..???
Последна промяна bobi534 на Вто Сеп 23, 2014 10:09 pm, променена общо 1 път
|
| Пет Сеп 12, 2014 10:44 pm |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
Става даже по-добре отколкото си мислите. Твърда лента с 5630 диоди свети най-читаво от всички други ленти. Метър такава е около малко под 20 вата и замества 36 ватова трифосфорна пура. Отделно можеш да си ги нарежеш и да си ги налепиш по основата на плафониера от 12 кинта. 9 вата заместват повече от добре 23 вата енергоспестяваща - в коридорите вкъщи съм с такива. Изобщо, вкъщи вече всичко е LED. Няма изгоряло до сега, сигурно ще стане половин година вече. А тая в коридора свети по 18-20 часа в денонощие и денонощно, когато например сме на море.
|
| Пет Сеп 12, 2014 11:02 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Дай един примерен линк, че май не съм виждал такава. В къщи съм на търпеливо подбирани 6400К енергоспестяващи - вместо да търся скъпа и с "кетап", слагам евтина от близкия магазин и ако не ми хареса я шътвам за навесите на село. От близо година изгоряла нямам, имам и резервни. Предстои ми обаче оправяне на второстепенното и аварийното осветление което задължително трябва да е с LED: 6400К, 12В и да държи на цъкане. Лентите които съм виждал не бих ги определил като твърди, около 4-5 Вт на метър са. Тази твоята как е като спектър, става ли за над бюрото на жената (не на тъщата) ? Не друго, но заради парното трябва да поддържам стабилен акумулатор, пък и предвидливо си прекарах отделна жица за 12В.
|
| Съб Сеп 13, 2014 10:10 am |
|
 |
|
Cekins
|
Ами твърди са  светодиодите не са запоени на пластмасова лента а на алуминиева, дебела около 0.5мм. Недостатъка им е че не могат да се гънат - пукат им се резисторите. http://www.v-tac.eu/bg/index.php/led-st ... vurda.html
|
| Съб Сеп 13, 2014 10:20 am |
|
 |
|
bongo_x2
|
Ахам! Аз не бих нарекъл "твърда" алуминиева лентичка 0.5мм, за "екстрата" с резисторите да не говорим, но при ограничено място имат смисъл. Остава като по-нов модел да са и с по-добър спектър. Едит: заради "качествената" самозалеваща се аз така или иначе първо лепя LED лентата с адхезивно лепило към друга пластмасова лента: от кабелен канал, за ламинат и др. евтинджоси. Има и алуминиеви евтини профили за какво ли не, за над бюрото на жената съм си заплюл държач за бушони в ел. табло. Ама спектърът как е - после всяка вечер да не ми се оправдава жената, че я боли глава 
Последна промяна bongo_x2 на Съб Сеп 13, 2014 12:18 pm, променена общо 1 път
|
| Съб Сеп 13, 2014 12:03 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Ами тя идеята като цяло е да имат добро охлаждане - иначе за къв чеп да ги лепят на алуминий. И сега ме накара да измеря колко е дебела - излъгал съм те малко - 1мм е дебела. Пък ти ако искаш можеш и да я гънеш ама само където няма елементи, щото иначе се трошат - и диодите и резисторите.
|
| Съб Сеп 13, 2014 12:10 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
Мноо си бърз - направих едит по-горе  Обаче според мен за 20Вт/м и профил отзад ще трябва, те ги продават де, ама на мама си... цени. Определено пак трябва да се разходя из магазините по наше село. Обаче ако спектърът е непоносим (като на досегашните) - за к'в ми е компактност?! То си има и единични LED-ове. Всъщност, за всеки влак си има пътници.
|
| Съб Сеп 13, 2014 12:29 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Като а пуснеш на половин мощност - не трябва. Освен друго и се вдига ефективността. Лентата не 0.5мм, а 0.75 или 1мм дебела. Както по-горе споменах, нарязал съм я и съм я налепил по основата на плафоните в коридора. Топло бялото е идеално. CRI-то е над 80 и спектъра е много по-добър от на енергоспестяваща. Само в дневната съм с COB-ове с CRI 90+. Разликата е малко по-добри червени цветове, но нищо съществено. Пък дори и профил да ти трябва, цената му е около 10-15лв на метър. Ето снимка от процеса на лепене. Това е въпросното, светещо по 20 часа в денонощие - не вдига повече от 40-45 градуса. Лента - 10-12лв, плафон - 12лв, драйвър - 10-12лв.:
|
| Съб Сеп 13, 2014 12:33 pm |
|
 |
|
dumfree
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Пет Юли 01, 2005 10:46 pm Мнения: 229 Местоположение: Гложене/София
|
@sparkybg - Това с плафона е станало перфектно, мен много ме тормозеше как да набутам диод в такова нещо, така, че да може да се охлажда, но явно подхода ми е бил грешен, защото аз си мислех за 3x3W. Може ли да споделиш от къде си пазарувал твоята лента? А местата където се продават твърди ленти на първо четене от google са: http://www.ledneonbg.eu/category/34/lenti-smd-5630.html където цените изглеждат много добре http://www.stratuslight.com/product/309/aluminiev-svetodioden-modul-7w-1000-lumena.html - това също е интересно предложение. Самата фирма преди време се бях зачитал в сайта - правели тестове на всяка серия диоди, тествали, незнам си какво си - и човек започва да си мисли, че са сериозни, ама с толкова печатни грешки по сайта, някакси започват да не вдъхват доверие. http://amaralighting.com/store/category/113/aluminievi-led-platki-tvardi.html тук също се предлагат такива, дори уж с маркови диоди. Иначе от тез хубавци съм пазарувал ленти и cree диоди 3W. Светодиодна лента от най-слабата, влагозащитена пусната да работи постоянно работеше успешно повече от година и накрая кучето я изяде.
|
| Съб Сеп 13, 2014 6:54 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Последния пут купувах от http://euro-led.net/ Там намерих най-ниските цени. Става въпрос за твърдата, със 72 диода на метър, топло бяло. Всъщност, очаквах да грее повече при 9 вата мощност. Обаче изглежда площта на чинията и факта че е алуминиева действат добре като радиатор. Предполагам и за 12 вата ще е достатъчно, за да работят на около 55 градуса. Просто не съм имал нужда от такава мощност. Идеята е да пуснеш диодите на половина и надолу мощност. Тогава топлоотделянето върху всеки е доста под нормата и температурата им е по-близка до основата, а площта на контакт е същата като при пълна мощност. Съответно се чувстват много по-добре и предполагаемо ще живеят доста по-дълго и щастливо. На снимката не се вижда, но съм шунтирал и резисторите, като ползвам драйвер по ток. Де-факто съм ползвал цяла лента, работеща на 18-19 вата, нарязана на парчета и пусната на 9 вата. Това още повече вдига ефективността. Предполагам че е нещо като 120-130 лумена за ват. Свети наистина добре за мощността си. Това от Амара и Статуслайт е едно и също. Имам една бройка от него, но засега седи неизползвано. Нямам много впечатления. Въпрсната лента, която ползвам, излиза доста по-евтино и може да се ползва както със захранване по напрежение, така и със захранване по ток. И свети добре, а за цената си - направо перфектно. CRI-то е добро, спектъра - също. Затова и много-много не съм се заигравал с друго. А в дневната съм с по 2x9W COB с CRI 90+ върху радиатор, пуснати на половин мощност, с драйвери от Комет.
Последна промяна sparkybg на Нед Сеп 14, 2014 1:35 am, променена общо 1 път
|
| Нед Сеп 14, 2014 12:14 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
За ленти има много но доста от тях дефектират лесно. Наистина хубавите ленти са сериозна сума, говорим разлика около 10 пъти в сравнение с маркова китайска  Но лентите са друг въпрос. Ако говорим за прожектори там лента не може да свърши работа, трябва си един или няколко мощни леда разположени във фокуса. В офиса сме накупили някакви евтинджоси но нямам наблюдение, от скоро са. Хвалиха ми една фирма в ... Самоков мисля се намират, диодите идат от русия, тук ги бондират и правят тела, поне така ми разказаха, чувам добри отзиви. Тук по хамериканско пък гледам масово всичко минава на ЛЕД, не чувам много оплаквания, но не знам дали защото ги сменят често но не им прави впечатление или защото не дефектират. В БГ има читави лед прожектори но цените са стрескащи, от 250 евро нагоре, то и ние имаме една таква серия италиянски и много добри, но от една пале което внесохме освен за собствени нужди другаде не сме слагали, цената е страшна. Имам и добър доставчик от САЩ, то сигурно се прави в китай ама все ми е там, но за 5-6 бройки не става, струва си да внеса примерно 100-200. Телата са хубави и доста ги хвалят, но те пък са основно за охранителни цели, не че има някаква съществена разлика 
|
| Нед Сеп 14, 2014 1:32 am |
|
|