|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Авг 22, 2026 1:03 am
| Автор |
Съобщение |
|
Funtast
Ранг: Минаващ
|
 Почистване на флюс...
Привет! Не един път ни се е случвало да се налага няколкократно да запояваме дадени елементи на едно и също място(или поне на калпавите като мен, дето трябва да сменят 1001 елемента докато ремонта е успешен) А Наслагванията от загорял колофон(който е в припоя) и всякакви флюсове, които уж трябва да ни улеснят живота това и чакат...
В момента се занимавам с един Imax B6 Charger, където за пореден път се натъквам на тоя проблем.
Как мога с възможно най-малко механично триене да отстраня загорелия колофон, че вече забравих цвета на платката, чиито пътечки някак магически още си стоят по нея...
Досега съм пробвал доста субстанции, но не намирам такава, която да разтваря загорелия флюс(спирта уж трябва да помага, но ефекта е незадоволителен). Както казах, не трябва да търкам като животно щото пътечките са твърде нежни, а вече съм изкъртил една(какъв "кеф" е да запояваш 1/4W резистор който да замени оригиналния SMD директно за крака на SMD транзистор...)
Моля препоръчайте някакъв спрей, който мога да си закупя от магазин в Пловдив(Елимекс, Викиват, Кузмов ел, Квазер ел, или Конрад). Редовен клиент съм на някои от тях, но така и не съм виждал, а все забравям да питам...
|
| Пет Юни 13, 2014 6:29 am |
|
 |
|
syscop
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Почистване на флюс...
Коресилин - с него постигнах успех, но наблизо нямаше много пластмаса. Иначе резултата беше повече от идеален  .
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Пет Юни 13, 2014 6:47 am |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5678 Местоположение: София
|
Аз използвам толуол. Ако той не може да изчисти флюса - сменям флюса или съответно припоя. Но и от него трябва да се пазят повечето пластмаси.
|
| Пет Юни 13, 2014 7:48 am |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
1. Забрави за колофона. Има флюсове без колофон, дето не оставят такива говна. 2. Щом имаш толкова загоряло по платката че "и забравяш цвета", значи не правиш нещо като хората, дори с колофон. Или поялника ти работи на няколко стотин градуса над нужното, или се моташ повече от нужното.
За да не става това, дето става: 1. Купи си терморегулируем поялник. Сложи го на 350-380 градуса, в зависимост дали запояваш с оловен или безоловен тинол. Тия от кварталния пазар за по 5 кинта не стават. Кви да е без терморегулация - също. 2. Купи си "no-clean" флюс за SMD/BGA, например от Комет. Скъп е, но си струва. 3. Купи си читав тинол по размер каквъто ти е удобен. Лично ползвам 0.4 и 0.8мм. Има си флюс в него, но е достатъчно малко и достатъчно добър за да не оставя следи. 4. Купи си изопропилов спирт от някоя фирма за лабораторни консумативи. Ацетона (ако е чист) и толуола наистина чистят добре, но чистят и пластмасите и надписите по елементите. А и без друго, ако изопропанола не се справя - правиш нещо не както трябва. 5. Като сменяш SMD елемент, сменяй го пак с SMD елемент. Особено при резисторите смисъла да правиш еквилибристики е никакъв - струват десети от стотинката. За 30-ина лв можеш да си набавиш целия E24 набор от даден размер, по 100 бройки от всеки.
Запоявам редовно от 0402 SMD, през корпуси с крачета през 0.4мм, до големи транзистори. Ако ми е цел (например ако има зор - опит за ремонт на гаранционна техника, която евентално после да се върне за подмяна, ако не се получи), докарвам вид на платката и спойките като все едно е излязла от завода вчера. Даже някои заводски са по-грозни от мои, поени на ръка. ВЕрвай ми - не ти е виновен колофона.
|
| Пет Юни 13, 2014 11:05 am |
|
 |
|
Pif
|
Аз съм хардуерист и от повече от 10 години не съм ползвал нито флюс нито колофон. Това което има вътре в тинола ми стига. Ползвам синел с 0.2% сребро. Поялника го държа на 320 градуса. В много редки случаи вдигам до 350. За почистване ползвам хартия когато се налага. Обикновенно количеството флюс е незабележимо и не се налага почистване. В краен случай - спирт.
|
| Пет Юни 13, 2014 11:35 am |
|
 |
|
Gogo
Регистриран на: Чет Фев 24, 2005 11:41 pm Мнения: 1049 Местоположение: Pz
|
Аз ползвам това:  Има го във всеки бояджийски магазин и работи идеално. Както е писано по-горе, трябва да пазиш пластмасите.
|
| Пет Юни 13, 2014 12:25 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Това е толуол+ацетон. Не знам как ви оцеляват куплинзите и надписите върху например електролитните кондензатори. И върху Panasonic кондензатори пробвах - все тая. Маха боята.
|
| Пет Юни 13, 2014 12:49 pm |
|
 |
|
pechkov
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Пет Фев 14, 2014 4:45 pm Мнения: 439 Местоположение: Монтана
|
Хайде да споделя и аз...  Температурата на поялника най-вече трябва да е съобразена с припоя, с който се работи. Безоловните щуротии искат по-висока температура, но лично аз съм си фен на добрата стара практика - припой 60/40 с 1.4% флюс. Поялника го държа на 270 градуса, и само за по-обемисти неща прибягвам до стария 100-ватов индукционен. Дебелината на тинола е според предпочитанията и условията за запояване на "нещото". Допълнителен флюс за поправяне на спойки, калайдисване и запояване на чипове с технологията "тегел" стават много флюсове, но най-вече препоръчвам такъв, който не пречи, дори и да не се почисти след това. Използвам "Cynel" на паста, и "PowerFix" понякога, като имам някакво наблюдение, че "PowerFix" по-добре се справя за калайдисване на силно окислени проводници. Вероятно е по-агресивен, и не го ползвам при запояване на чипове. Флюсовете за BGA запояване вършат същата работа, като те са нарочени за BGA заради това, че не кипят, както прави колофона например. Всъщност колофона е един голям компромис, ползваше се навремето, понеже нямаше друго достъпно. За почистване - изопропилов алкохол или терпентин (да се внимава при работата с тях, изпаренията са леко вредни). Трудно се намират в кварталните магазинчета, а пък в Монтана почти никъде не бяха чували за такива странни вещества... Та купувам с поръчка от София: http://chimspectar.com/ (не е реклама, просто може да е от полза на хората, които търсят да си купят). Пращат и по "Еконт", въпреки, че не би трябвало, ама трябва да се работи все пак.  Хигроскопична марля от аптеката върши чудесна работа, и обира много добре. П.П. Тънка човка на поялника бързо губи топлината си, още с първото "пипване", и за такива човки се налага поялника да се държи на по-висока температура. Има различни поялници и най-разнообразни човки за тях, но една от най-удобните според мен е тип "скосен конус", която за поялниците на Gordak, Lukey, BEB, и други от същия вид е като номер 900М-T-3C (3mm дебелина, като съм намирал от 1мм до 4мм). Има си достатъчно тънко връхче като за дребни SMD-та, има си и широка част за по-бързо загряване на детайла, с плоската част може да се теглят "тегели" за запояване на чипове... 
_________________ Не карай по-бързо от своя ангел-пазител!
Последна промяна pechkov на Пет Юни 13, 2014 6:01 pm, променена общо 1 път
|
| Пет Юни 13, 2014 1:42 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Изопропиловите изпарения не са твърде вредни. Поне са много далеч от метиловите. Една от причините да се ползва масово за дезинфектант и почистващо средство - хем не става за пиене (гаден на вкус), хем евтин, хем си има типичните за алкохол свойства.
|
| Пет Юни 13, 2014 2:27 pm |
|
 |
|
Funtast
|
Тази година за 16тия си рожден ден имах късмета да получа поялна станция Gordak 952B. Избрах нея най-вече заради горещия въздух и цената... Рядко повишавам температурата до 370градуса и то е когато трябва да работя върху голяма спойка. В повечето време е на 350, понякога и на 330. Смея да твърдя, че добре се "дуелирам" с поялника и не задържам твърде дълго. В случая обаче става въпрос за SO-8 SMD мосфет, който се наложи да сменям няколко пъти(като го разпоявах с горещ въздух), а оригиналния можеше да се обърка с гръмнала фойерверка, като беше отлепил пътечката към гейта си, затова се наложи да запоя 1/4W резистор вместо фабричния SMD... Използвам Cynel 60/40 1mm и 0.5mm, май е 2.5% флюс. Всъщност по-голямата част от колофона беше заради медната оплетка, която използвах за отстраняване на излишния калай преди запояването на мосфета. Тази стъпка е неизбежна, а в оплетката има ужасен колофон, който много яко спича... В конкретния случай не съм използвал допълнително флюс. Когато се наложи имам "колекция" от 3вида(колофон разтворен в спирт, агресивна киселина за желязо и други метали, не толкова агресивна киселина(флюса се води "универсален"  ), която ползвам за много оксидирали медни проводници). Освен това имам колофон, най-вече го ползвам за калайдисване на кабели. На този етап, не смятам да давам 10лв за малко шишенце "No Clean" флюс. Идеята с изопропилов спирт май ми допада най-много(не би трябвало да яде пластмаса), дано успея да намря и да върши работа. В краен случай и това е вариант, като най добра да си купя вече смесен като на Gogo. Разрових се и открих това, само цената не ми харесва. Благодаря много за споделената информация! ПС: Моля линковете да не се приемат за реклама.
|
| Пет Юни 13, 2014 8:17 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Абе какви ги вършиш с тоя терпентин, той не е за такива цели, това е тежка фракция /не на нефта/, със същия успех може да чистиш с нафта, а и мирише по-хубаво. Изопропиловия спирт става, както и хубав ацетон или тоулол. Лошото е че напоследък ацетона енякакво менте, не знам какви примеси има но оставя гадни бели следи, рядко се намира читав. Иначе терпентин аз скоро търсих за една машина, пусто почти не го продават.
п.с. на тия служили в Шумен, или навъртали се около студентските общежития терпентина може би навява интересни спомени .. а може би не ...
|
| Пет Юни 13, 2014 8:48 pm |
|
 |
|
stefan63
|
so8 да сваляш с горещ въздух няколко пъти.... това се прави с поялник, така платката се натоварва много по малко. Излишния припой също се обира с поялника.
|
| Пет Юни 13, 2014 8:50 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Ако горните акъли не помогнат вземи керосин! Чисти перфектно и не мирише!
_________________www.elkran.com
|
| Пет Юни 13, 2014 9:10 pm |
|
 |
|
Funtast
|
Все още навлизам в SMD запояването. Няма да е лесно тая интегралка да я свалиш с поялник(не твърдя, че е невъзможно, а трудно за начинаещ). Предполагам трябва да се добави мноого припой за целта, а после, когато се отнема с поялник винаги ще остане и крачетата няма да са легнали директно на платката... За да не пускам нова тема питам тук: Поялната станция не е зле но се усеща китайския произход, най-вече на ръкохватката. Не ми харесва термалното съпротивление нагревател-човка. Мога ли да намеря ръкохватка на някоя по-известна марка, като Hakko или Weller за моята станция конектора е 5пинов и изглежда така и е с термодвойка за сензор на температура, не с PTC резистор  Edit: Ей сега отивам до частния си самолет!
|
| Пет Юни 13, 2014 9:37 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Търси от фирми за лабораторни консумативи. Като си купиш "абсолютен" или "чза", със сигурност ще е възможно най-читавия. Пазарувам такива неща от едни хаймани срещу Улмер, до оптикомеханичния завод близо до Орион. Няма засечка до сега. И е евтино. Особено в големи разфасовки е супер евтино. http://www.chimtex.com/
|
| Пет Юни 13, 2014 10:08 pm |
|
|