|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Чет Юли 30, 2026 2:49 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 13 мнения ] |
|
Подбор на транзистори за управление на DC четков мотор
| Автор |
Съобщение |
|
BugMan
Ранг: Минаващ
|
 Подбор на транзистори за управление на DC четков мотор
Здравейте, търся съвет за подбор на транзистори. Та имам моторче на 12V / 3A и нещо немога да избера транзистори който да управлявам с едно PIC16F1829 с PWM, искам и да го реверсирам, намирам много схеми за H-bridge но незнам как да подбера транзисторите,  MOSFET ли да бъдат, IGBT? Нуждая ли се от някакав допълнителен Driver, дали 5 волта от пик-а ще са достатъчни за отпушването на транзистора. Вече написах кода а немога да го изпробвам. Много ще съм благодарен ако някои ме насочи към правия път.
|
| Съб Май 03, 2014 4:35 pm |
|
 |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30693 Местоположение: София
|
 Re: Подбор на транзистори за управление на DC четков мотор
Ами чисто като транзистори проблеми нямаш, токът ти е малък, напрежението ниско, всичко почти може да ти свърши работа. IGBT не ти е нужен изобщо, биполярен или мосфет. За реверса съм виждал много варианти, някои от които не бих ползвал, примерно едно реле което да обръща поляритета, или пък двуполярно захранване. Най-чисто си е с мост. Въпроса е дали да го правиш, т.е. от дискретни транзистори или да вземеш готов. За тоя ток има не скъпи мостове които с епозлват най-вече за стъпкови, но и при теб ще са ОК, примерно L6203, L298 и др. подобни. Ако ще го правиш с MOSFET препоръчвам да ползваш и драйвер между процесора и транзистора за да си сигурен че ще запушваш горната страна на моста.
|
| Съб Май 03, 2014 4:43 pm |
|
 |
|
BugMan
|
Та значи може да използвам тези транзистори където ги поръчах прибързано RSQ035N03TR. А някакво предложение за Driver ? MTS2916A този става ли ?
|
| Съб Май 03, 2014 5:08 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Абе ... малко му е ниско напрежението но може да пробваш. Особенно с PWM от DC мотор може да очакваш доста отскоци, с подходяща RC група може и да се оправиш. Драйвера, за отгоре е хубаво да е high side драйвер, те вътре си имат charge pump което е добре и за отпушванеот и за запушванеот на тия в горното рамо.
|
| Съб Май 03, 2014 5:15 pm |
|
 |
|
BugMan
|
Нещо немога да се оправя с тоя Driver... моля да ми дадеш пример какво да търся намерих много от серията IR пример IR2101S но той е за half drive знам че е много да искам да ми кажеш конкретно решение на моя проблем... не разбирам много от тоци аз съм по програмирането, моля за конкретно решение.
|
| Съб Май 03, 2014 6:12 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Първото ми попаднало, ето това http://www.onsemi.com/pub_link/Collateral/NCP5181-D.PDF, примерно, има стотици сигурно и хиляди такива чипове. Знам че и микрочеп имат техни, някой ги бяше плюл, друг каза че са ОК ... В твоят случай може да минеш с такъв, в смисъл без някаква логика която да осигурява мъртвото време.
|
| Съб Май 03, 2014 6:24 pm |
|
 |
|
kasparov
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Сря Апр 05, 2006 9:52 pm Мнения: 877 Местоположение: Разград
|
Драйверите от серията IR (2101, 2104) също стават, нищо че пише half bridge. Моста се получава от два полумоста. Има малки разлики, които ще се отразят от твоята програма, 2101 е с независими входове, а 2104 е с един вход. При ток 3А нямаш резерв по ток на тразисторите, все пак мотора има пусков ток, може и да се претоварва. При напрежения до 12 волта може да се мине и без драйвери нещо като на картинката: 
|
| Съб Май 03, 2014 7:10 pm |
|
 |
|
BugMan
|
Какво ще кажете за това http://pic002.cnblogs.com/images/2011/4 ... 335714.jpg мисля че ако сменя транзисторите и всичко ще заспи. Дриверите ги има в комета и най накрая ще си реша проблема с аналоговата електроника.
|
| Съб Май 03, 2014 8:36 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами може да пробваш с твойте транзистори, но определно RF-а е много по подходящ. По високо напрежение, голям ток ... иначе и с твоите ще стане но може да не устискат, да не говорим че ще са в режим при ток близък до максимума и евентуално напрежение над допустимото ... според мен ще пробият до де си нагласиш RC веригата. Погледни линковете горе които ти дадох за тия интегралните мостове, там мисля че пишеш нещо за подбора на тази верига, тези които са паралелно на двигателя ти. ... малко в страни, ама това не е толкава аналогов колкото цифров проблем И няколко други идеи които може да са ти полезни, това шуми много, ако го подкараш следващите ти въпроси ще са от типът защо се рестартира контролера  За да не се случва е много важно как ще опроводиш платката, това първо, как ще захраниш процесора - второ, и как ще си генерираш ресет-а трето .... има и други ама имай в предвид тия трите, има подобни теми една, две, едната май е още активна.
|
| Съб Май 03, 2014 9:05 pm |
|
 |
|
Pif
|
За 3 ампера и 12 волта ако слагаш мосфети и гейт драйвери е като да трепеш комар с бринике. Това са глупости. Точно 6 биполярни, 10 резистора и нищо друго. Единственното важно е да си настроиш мъртвото време за да си сигурен, че е запушен. Даже може и ток да мериш и да си направиш защита. Зетекс имат супер транзистори дето вършат работа и са стотинки.
|
| Съб Май 03, 2014 11:22 pm |
|
 |
|
bobihot
|
Zetex и на мен ми ги хвалиха за тази цел. Тъкмо да си направя схемката и те излязоха интегрални управления. Това за стъпковите, но за твоята цел те ще са добре.
|
| Нед Май 04, 2014 11:02 am |
|
 |
|
ToHu
|
Зетекс принципно са много добро решение за дискретни транзистори в ключов режим.
|
| Нед Май 04, 2014 2:22 pm |
|
 |
|
BugMan
|
Лелеее чувствам се още по тъп  чета и не разбирам... все пак трябва да се тръгне от някъде, дано се справя и мисля да използвам MOSFET + Driver все пак имам още един "кашон" с моторчета и то със сериозни параметри мога да си сменям транзисторите и да запазя всичко останало.Благодаря на всички.
|
| Нед Май 04, 2014 3:09 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 13 мнения ] |
|