Отговори на тема  [ 13 мнения ] 
SMD джъмпери ... и други подобни 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение SMD джъмпери ... и други подобни
имам чуденка, трябва пина на конектор да се конфигурира към един от два сигнала. Въпроса е че за нормална рейка няма място, т.е. то място има ама не може да има там trough hole. Едното което е вараинт да слагам две 0603 и на едното да се пои 0 Ом, това става, обаче конфигурирането става с поялник .... някакви 3 пинови SMD рейки, но не съм ползвал никога единични и няма представа това дали ще стои здраво на платката ? Та някой ако се сеща за някаво решение което хем да не иска поялник, хем да е надеждно ....

п.с. аз имам едно, да направя платката два пъти по-голяма ... ама не може :)

Сря Апр 23, 2014 8:53 pm
Профил

Мнение Re: SMD джъмпери ... и други подобни
защо 3 пина?

Сря Апр 23, 2014 9:01 pm
Профил
Аватар

нещо такова ли?

все пак не казваш с колко място разполагаш...
ако платката ти е 5х5см е едно, и ако е 50х50см - друго.
пък и остава открит въпроса със самите джъмпери - на каква стъпка, ще се тръска ли платката и т.н.

във всички случаи май е по-добре да слагаш двойна рейка (2Х) и да не ползваш единия пин.

Сря Апр 23, 2014 9:51 pm
Профил
Аватар

Аз съм ползвал - ама за здравина нищо не мога да кажа защото са само няколко бройки и бяха като съединители между две платки и платките ги стягах с два болта една към друга. По принцип залепваха доста здраво - на мене поне ми изглеждаше стабилно. Ползвах от тези с 1.27 растер. Обаче не съм сигурен дали ще може да се запоява машинно.

Сря Апр 23, 2014 10:28 pm
Профил ICQ

Платката не е много малка, но е пълна с конектори, даже се чудя къде ще набутам всички компоненти. Като цяло двойна рейка, като тая която показва Дедо става, пробелма е че нямам място за нея, и тия отвори ако ми се появят и съвсем няма да имам място за компоненти. Мислех си и аз за двойна SMD, и без това от конектор имам по два пина които превключвам, ще ги поразместя малко и би трябвлао да се събере, поне ще е само на единия слой. Виждал съм енди много дребни по разни индустрилани РС-та ама знам ли .... иначе растер и др подобни ... каквото доиде, по-малко по-добре, няма напрежения да гоня изолационни разстояния. Чудех се ако някой го е борил тоя проблем, досега като се е налагало съм слагал джъмпери на 2 мм растер, тъй де рейка с джъмпер, но платката го е позволявала.

ей това е платката, 44х112 мм, вибрации не следва да има, това стои в сравнително голяма и тежка машина която от време на време я носят идиоти и тъпи мотокаристи я стоварват като чувал с картофи :)

п.с. първоначално целта беше всичко да е на горния слой но това явно няма как да стане :)

Прикачени файлове:
pcb.jpg
pcb.jpg [ 247.39 KiB | Прегледано 2153 пъти ]
Сря Апр 23, 2014 10:53 pm
Профил
Аватар

http://store.comet.bg/Catalogue/Product/18163/
За здраво, колко да е здраво... Да слагаш джъмпер става, ама ако го напънеш яко ще обели пистата. Другото дип суитч ама в смд.

Сря Апр 23, 2014 11:11 pm
Профил ICQ
Аватар

Тия джъмпери за еднократна конфигурация ли ще се използват - при производство, монтаж и т.н. или многократно?

Чет Апр 24, 2014 12:12 am
Профил

Няма да е многократна, при монтаж и евентуално при преконфигуриране, но такова да се махат джъмперите ще се прави рядко, да не кажа никога защото предполага и смяна на хардуер който е трудно да се смени.

Чет Апр 24, 2014 3:13 am
Профил

то идиотията ходи по хората, тъкмо рутнах платката и забелязах че всъщност конектора не е баш .... mini-fit вместо micro-fit, .... само дето от 4 часа размествам пътечки и се чудя как да остана на 2 слоя, хем гледам кабела пред мен и все се чудя що толкоз голям тоя конектор в протела :D ... но мерси на всички за идеите, реших да пробвам с SMD рейки на 2 мм пък да видим.

Чет Апр 24, 2014 8:19 am
Профил
Аватар

Ако ще е за първоначално конфигуриране, използвай 3 квадратни или правоъгълни пада, разположени достатъчно близко един до друг, така че да позволяват окъсяване с капка припой.
Падовете окъсени помежду си с писти. При оживяване, се реже каквото е излишно. При преконфигуриране - рязане и запояване.

Чет Апр 24, 2014 10:28 am
Профил
Аватар

Хъ, и аз това се чудех, щото по платки на сериозни фирми съм виждал джъмперчета със знак "Отрежи тук". А като не му знаех проблема на Тони гледах да си трая. Ама ако промяната на хардуера е мъка - със сигурност няма да е проблем запояването на "лошо" отрязаното джъмперче.

Чет Апр 24, 2014 2:54 pm
Профил
Аватар

Запоени или незапоени резистори с (почти) 0 ома съпротивление също вършат работа, но по-трудно се манипулират по време на експлоатация. Става само за "фабрични" настройки.

Чет Апр 24, 2014 3:58 pm
Профил ICQ

Аз първоначално резистори бях наслагал, ама като знам колко са сръчни от поддръжката с поялника .... особенно пук тия 0603. За падове също си мислех, там с поялника е по лесно но пак си е поене. Не се преконфигурира често но пък често се променят поръчките, т.е.ще ги доставят за едно запоени а после ще се окаже че точно тия отиват за друго. Затова мисля за нещо което не иска поене.

Чет Апр 24, 2014 5:08 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 13 мнения ]