| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 Захранване на GSM от buck регулатор
Някой има ли впечат;ления от подобно изпълнение? В устройството имаме акумулатор 12V и някак си трябва да изхраня GSM-а от него. LiIon батерията е перфектния кондензатор за обирането на пиковете... ама пусто... задание.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Фев 21, 2014 10:16 am |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
 Re: Захранване на GSM от buck регулатор
Аз имам, мога да ти окажа съдействие. Трябва само да се разберем кога, къде, Старопрамен ... Много проблеми няма, само два: преходните процеси в регулатора при рязка промяна на тока и това, че по подобен начин стои въпросът и за първичното захранване.
|
| Пет Фев 21, 2014 10:22 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
къде?
|
| Пет Фев 21, 2014 10:50 am |
|
 |
|
Vesko
Ранг: Популярен
|
Къде? И от мен старопрамен. 
|
| Пет Фев 21, 2014 11:00 am |
|
 |
|
Цецо
|
Бирата е ясна.
То на мен ми е ясно горе долу какъв е проблема (пиковете в тока). Ясно ми е също, че човек докато не скалъпи нещо на платка с конкретния GSM и акумулатор... нищо сигурно не може да каже. И после пак не е сигурно де....
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Фев 21, 2014 11:50 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Зависи от режима на работа. При някои, работи безгрижно и с баналният LM2596. Същото препоръчваха и в разни антични апликейшъни на Сименс.
|
| Пет Фев 21, 2014 12:13 pm |
|
 |
|
dzeduse
Ранг: Минаващ
|
http://www.ebay.com/itm/DC-DC-LM2596-St ... 5d45619bfbПоръчай си от тези, няма смисъл да се опитваш да правиш импулсно захранване, освен ако ти е хоби.Цената е безумно ниска. На платката има регулиращ тример и може да си го настроиш както искаш.
|
| Пет Фев 21, 2014 1:05 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5678 Местоположение: София
|
Запитан за "gsm power supply", чичко Гугъл дава доста отговори. Добро обяснение има в AN26 на Сименс, а Тексас и други дават дори готови решения.
|
| Пет Фев 21, 2014 1:20 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Да видях апликейшъните на тексас.
|
| Пет Фев 21, 2014 1:38 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Точно щото не е за хоби, ще се наложи да го направя. Сериозен проект е.
|
| Пет Фев 21, 2014 1:41 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Цецо с GSM не съм се борил, но 2.5В супер кондензаторите не са много скъпи. Когато проектираш LM2596 ти си знаеш, че не само качествово на компонентите но и къде и как са разположени физически е от много голямо значение. На малката платка от LM2596 не можеш да изкараш 1А, но ако я я сложиш на твоя платка и има голям полигон за охлаждане можеш и 3А да консумираш.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Пет Фев 21, 2014 3:29 pm |
|
 |
|
Цецо
|
О няма да е с тия антики. Ще е нещо в QFN, че мястото е кът. То DC/DC-то е ясно, кондензатори от скъпите и на принципа на Мечо Пух също... Ама питам ако има подводен какмък някакъв. Някаква подсказка от типа - колко са широки тия пикове. Макар, че то това зависи от трансфера и силата на сигнала....
Абе ще се пробва.
|
| Пет Фев 21, 2014 3:38 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Колкото по-голям капацитет и по-малко ESR, толкова по-добре. Колкото по-ниска индуктивност, толкова по-добре. И за препоръчване е да работи на честота поне 500кХц, може и повече. Аз слагам 4 по 330 микро алумин Low ESR + 10 микро X7R. А най-добре е да имаш буфер от литиев акумулатор.
|
| Пет Фев 21, 2014 3:55 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Не става бате, нямам мегдан за такъв буфер. Главната батерия всъщност не е акумулатор а пакет LiMn батерии. И трябва да виси в готовност с години. Една от идеите беше да подържаме заряд в LiIon батерия (да я зареждаме от главния). Ама това е много изнасилено и хич не е ергономично решение. И съм им предложил да си се храни от главната батерия през конвертор, щото така се постига и ергономия добра (няма да консумира нищо, докато не работи, а това може да са 2-3 години.
|
| Пет Фев 21, 2014 4:03 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Те не са скъпи, но в случая са неприложими... ESR, максимален заряден и разряден ток и други подобни глупости. Те ако ставаха, ехееее... 
|
| Пет Фев 21, 2014 5:11 pm |
|
|