|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Авг 22, 2026 1:02 am
Main & Diversity антенна в gsm модул.
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 Main & Diversity антенна в gsm модул.
Разглеждам един gsm модул (Q2698-Sierra) и виждам, че има две точки за антена - main и diversity. Ама в документацията нищо повече не пише по въпроса.
Чета насам натам по нета, за antena diversity общо взето явно за подобряване на качеството на сигнала. Някъде чета, че първата се ползвала в двете посоки, а втората за приемане. Другаде чета, че едната била за предаване, другата за приемане...Пълна каша... поне за мен.
Аз понеже трудно намирам място за една антена в кутията, се чудя, какво да я правя втората... да не говорим, че има и 3-та за gps-a.
Някой имал ли е вземане даване с такъв модул?
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Фев 06, 2014 9:44 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
 Re: Main & Diversity антенна в gsm модул.
Цецо, един изстрадан съвет от мен ако приемаш - ако не искаш да си съкращаваш живота, стой настрана от сиера.
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Пет Фев 07, 2014 12:32 am |
|
 |
|
dumfree
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Пет Юли 01, 2005 10:46 pm Мнения: 229 Местоположение: Гложене/София
|
@Н'бабане Гт'муан'га Може ли да споделиш защо, че аз съм се засилил да използвам SL6087, но все още не е късно да реша да използвам нещо друго.
|
| Пет Фев 07, 2014 4:59 am |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Мога да напиша цял разказ по тоя въпрос, ако имах време и желание. Обобщено в няколко думи: бъгав, бъгав, бъгав фърмуер. Ужасна и разпръсната документация дето никога не съответства на фърмуера в текуща продажба. Официален съпорт само на 30-ти февруари (обикновено те карат да ъпгрейдваш фърмуера на модема!?!). Хардуер - работи, ама не както го пише в документацията. И така нататък... Впечатленията ми са базирани върху период от 2006 насам, още от времето на wavecom, и няколко модела (един от тях точно SL6087) . Безднадеждна работа. Ако имаш време ориентирай се към нещо друго още в началото.
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Пет Фев 07, 2014 5:26 am |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5678 Местоположение: София
|
Цецо, ако ти трябва GSM+GPS избягвай комбо решенията, независимо от производителя. А също така модули с антенни и други конектори. GSM и GPS трябва да се поят на платката.
|
| Пет Фев 07, 2014 8:41 am |
|
 |
|
AA
Ранг: Популярен
|
Разнесеното приемане се прилага за подобряване на приемането, когато сигнала в точката на приемане е със силно променящ се параметри (примерно предавателя е на подвижен обект и в точката на приемане се получава интерференция от много сигнали, отразени от къде ли не ). Двете приемни антени се поставят на разстояние няколко дължини на вълната, приемника приема двата сигнала и си преценява как и откъде. Ако обектите са стационарни, и сигнала е достатъчно силен, или пък няма проблеми ако се загуби част от сигнала, може да се ползува и само една антена. Ако сигнала е около критичния, или не трябва да се губи информация ( примерно видео в реално време ), разнесеното приемане много подобрява нещата.
|
| Пет Фев 07, 2014 9:34 am |
|
 |
|
Цецо
|
Хора въпроса ми е за антените.
Общо взето и аз прочетох това което, колегата AA е написал, само че това е по-скоро приложимо за рутер, щото аз не виждам как в един мобилен телефон например, мога да разположа двете антени на разстояние няколко дължини на вълната, нали? А из нета чета, че имало доста такива мобилни телефони, използващи две антени, най-вече CDMA технологията. Начи явно има идея някаква да ги наблъскат една до друга, ама каква е...
Аз си мислех, кво ли пък ще стане, ако едната я туря вътрешна, а другата я изведа на конектор на челото на кутията...
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Фев 07, 2014 10:07 am |
|
 |
|
Ицо
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
 |  |  |  | Цецо написа: Хора въпроса ми е за антените. Общо взето и аз прочетох това което, колегата AA е написал, само че това е по-скоро приложимо за рутер, щото аз не виждам как в един мобилен телефон например, мога да разположа двете антени на разстояние няколко дължини на вълната, нали? А из нета чета, че имало доста такива мобилни телефони, използващи две антени, най-вече CDMA технологията. Начи явно има идея някаква да ги наблъскат една до друга, ама каква е...
Аз си мислех, кво ли пък ще стане, ако едната я туря вътрешна, а другата я изведа на конектор на челото на кутията... |  |  |  |  |
Не е нужно разстоянието между антените да е няколко дължини на вълната, обикновено и половин е достатъчна. А иначе причината си е точно тази - интерференция вследствие на отражения (multipath). За да решиш какви антени да сложиш, трябва да имаш идея къде и как ще се използва устройството. Н'бабане , напълно съгласен! Преди време трябваше да проектирам само хардуера за един wavecom и определено мога да кажа, че не съм срещал по-лоша документация.
|
| Пет Фев 07, 2014 12:16 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Устройството ще се ползва в градска обстановка. Ама още съм на етап предпроектна документация. Сиеррата ако е избора, няма да е мой. Въпрос на стандарти и онаследяване на сертификационни бумаги... ако е възможно де. Не го решавам аз, каквото ми спуснат, това ще е.
Вътре е абсурд да набия още една антена, освен ГСМ-а имам и WIFI и чуствителна аналогова част... Основната мисля да е готова антена на Таоглаз или нещо от сорта, вътре по корпуса някъде ще я фиксирам. Тая втората или няма да се ползва или ще я пусна навън. Ама незнам дали има смисъл от подобни свободни съчинения. Пък и незнам кво ще прави модула, ако втората антена е откачена... В документацията, нищо не пише... хубавци.
|
| Пет Фев 07, 2014 1:41 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Не е каша, просто четеш за различни устройства. Diversity антенна означава, че имаш няколко антени 2, 3 а може и повече. 1. Първи вариянт е който няма много общо с GSM. Представи си радио репитер. Приема на 145.025MHz и предава 50 Вата на 145.625Mhz едновременно. Можеш да ползваш големи и скъпи дуплексери или просто 2 антени раздалечени на 20 метра една от друга. Приемника може да е на едната антена, предавателя на другата антенна и помежду им 20 метра жица. 2. Имаш основна антена и към нея ти е вързан предавателя, когато не предаваш приемаш от нея, обаче тя може да получава отражения и интеференции от стените наоколо, за това имаш и допълнителна diversity антенна, която е само за приемане и е на една дължина на вълната от другата и понякога ги слагат перпендикулярни една на друга. 3. Имаш 2 антени и двете приемат и предават, предава се по тази дето последно е приемано, приема се по тази, дето по през преамбъла е засякла по-силен сигнал. Използва се в GSM, едната антена е от горе на апарата, а другата е отдолу и в зависимост, къде потребителя е хванал апарата - отгоре или отдолу ползва едната или другата. 4. 2 антени предават едновремено различни неща и сигнала се приема от 2 антени, които по малките различия в пътя на сигналите успяват да филтрират 2-та различни сигнала, използва се при 300mbps рутерите.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Пет Фев 07, 2014 2:01 pm |
|
 |
|
HCL
|
Кашата става пълна с въвеждането на LTE и MIMO техники Там вече имаш две до четири приемни антени в телефона и комбинация от Spatial multiplexing (подобряване на спектралната ефективност чрез multipath или time offset), Transmit diversity (подобряване на SNR чрез multipath или time offset) и Beamforming (подобряване на SNR чрез насочване на електромагнитното поле). При GSM обаче най-вероятно става въпрос за т.н. Receive diversity, товa което ike е описал под точка 3. В този случай FW на модема следва самостоятелно да детектира наличието на две антени и от там да използва тази, която в момента се намира в по-добри fading условия. 10-см са достатъчни за да направят разлика, особено ако става въпрос за устройство което ще се държи в ръка. Друг е въпроса, че архитектите на модема е трябвало да предоставят регистър за изключването на тази опция, когато има закачена втора антена и се търси енергийна ефективност, особено при стационарни у-ва. Иначе казано, ако ще пестиш ток и у-вото е стационарно, не ти трябва втора антена. Ако условията са лоши, наблегни на инсталирането и главната антена.
|
| Пет Фев 07, 2014 2:56 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Т.е. според вас би имало "някакъв" резон да карам основно на вътрешна главна антена, а допълнителната да я изкарам например SMA конектор и да се завива по желание?
|
| Пет Фев 07, 2014 3:08 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
няма такива. дори в една кирпичена тухла се влага повече интелект, щото иначе дувара пада. те са от страни, в които дори кирпичените сгради са рядкост, та е трудно да им обясниш какво е "архитектура". и това беше по времето на wavecom, но все пак можеше нещо да се направи. обаче, откак станаха "сиера" си !@# @!@$#%@!@ цецо, слагай една (вътрешна) антена, квато има и да му мислят сертификаторите. щом е за градски условия, външна не слагай - ще се вкараш в друг филм електростатиките.
|
| Пет Фев 07, 2014 3:13 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5678 Местоположение: София
|
Ако в градски условия не хваща с вътрешна антена, е**м ти GSM-a... Даже без антена трябва да прави GPRS поне от време на време.
|
| Пет Фев 07, 2014 3:48 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ще гоня 3G скорости.
|
| Пет Фев 07, 2014 4:13 pm |
|
|