Отговори на тема  [ 14 мнения ] 
Ревитализиране на акумулаторен пакет 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Ревитализиране на акумулаторен пакет
Става въпрос за пакета на винтоверта, днес го отворих и замерих всички елементи. 5 се оказаха умряли, благодарение на което целия пакет не държи заряд дълго време и, разбира се, работи по-кратко между зарежданията. Такива елементи се продават навсякъде, по около 3 кинта парчето, въпроса е свързването - как да вържа новите елементи, след като отрежа и изхвърля старите. :) Вижте снимката и давайте съвети. Не ми се хвърля цял винтоверт заради 15 кинта батерийки.

Прикачени файлове:
IMG_0012.JPG
IMG_0012.JPG [ 432.29 KiB | Прегледано 2565 пъти ]
Съб Фев 01, 2014 12:51 am
Профил

Мнение Re: Ревитализиране на акумулаторен пакет
Точково заваряване, както са си оригинално. Кой, къде и как обаче - нямам идея. Запояването ги скапвало.

Съб Фев 01, 2014 12:54 am
Профил ICQ
Аватар

Това е ясно, въпроса е не може ли да се измисли нещо в домашни условия? :)

Съб Фев 01, 2014 12:57 am
Профил

Ми сигурно може - пачка кондензатори, зареждаш ги, и после - пляк. То точковото е горе-долу това. Бонуса ще ти е че после ще можеш да съживяваш и лаптопски батерии и прочие полюции после. Ама додето уцелиш капацитета и напрежението, до което да ги зареждаш, предполагам ще е играчка.

Съб Фев 01, 2014 1:09 am
Профил ICQ
Аватар

Има една фирма тук в центъра (беше в една от пресечките на ул. Искър - Веслец или Бачо Киро), които продават батерии (даже са вносител) и предлагат тази услуга с точковата заварка. От тях сме купили вече над 2К пакета 3хАА последователно. Ако се интересуваш, мога да изровя координатите им. По памет, услугата струваше към лев на пакет. При тебе ще е повече, но това е вайнадеждното решение. Запази пакета в оригиналния вид за да могат до ти направят същия.

Не е невъзможно да се направи заварка в домашни условия, но експериментите ще отнемат време, което като пари сигурно ще е повече от цената на пакета. А и трябва да намериш подходяща лента за съединяване, изолационни подрожки и прочее.

Спойката не е задължително да скапе батериите, но е ненадеждна при големи тоци. Там си требе заварка.

Съб Фев 01, 2014 8:31 am
Профил

Desert Leo написа:
Има една фирма ...
Спойката не е задължително да скапе батериите, но е ненадеждна при големи тоци. Там си требе заварка.

Ако все пак не се получи работата с тази фирма , запоявал съм батерии . Капка киселина , калайдисва се мястото за връзка на батерията, за проводник многожичен или с щирмовка (ще стане плоска, ама пък калая ще "тръгне" по нея...) . Индианско решение, ама ако няма риба...

Съб Фев 01, 2014 10:38 am
Профил ICQ
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

Ето това са въпросните батераджии http://batterycenter.bg/
При тях смениха елементите на бормашината на баща ми и работи чудесно след това. Доколкото си спомням нямаше разлика в цената или беше минимална да им дадеш батерията и те да подменят елементите.

Съб Фев 01, 2014 8:57 pm
Профил ICQ
Аватар

Май не са същите, но това няма значение. Важното е, че правят тази услуга.

Нед Фев 02, 2014 10:47 am
Профил
Аватар

Реконструктор написа:
Става въпрос за пакета на винтоверта, днес го отворих и замерих всички елементи. 5 се оказаха умряли, благодарение на което целия пакет не държи заряд дълго време и, разбира се, работи по-кратко между зарежданията. Такива елементи се продават навсякъде, по около 3 кинта парчето, въпроса е свързването - как да вържа новите елементи, след като отрежа и изхвърля старите. :) Вижте снимката и давайте съвети. Не ми се хвърля цял винтоверт заради 15 кинта батерийки.

Начи не е проблема в заварките, въпросната фирма наистина ще ти ги направи. Проблема е с елементите. Повечето куча марка батерии имат голям капацитет.... и толкова. А на теб ти трябва ниско вътрешно съпротивление за винтоверта. А такива са относително рядко срещани. Тия във въпросната фирма са много наясно с батериите, ама вероятно цената която ще ти обявят за техен пакет ще ти се стори солена (със сигурност ще е по-скъпа от китайски винтоверт).

Понеже и аз преди време имах следната дилема, ето какво направих - взех един оловен акумулатор 6V и един 12V с еднакъв капацитет и ги вързах последователно. С един ячък кабел и те се получи, не толкова мобилен винтоверт.... след няколко месеца си купих нов от Лидл (с лийон).

Пон Фев 03, 2014 11:28 am
Профил ICQ

Имах 2 винтовета китайски с кадмиеви акумулатори, като им се скапаха батериите спрях да ги ползвам и вместо тях сега използвам бормашина.

Пон Фев 03, 2014 8:49 pm
Профил
Аватар

Рек - ето ти отправна точка : http://www.youtube.com/watch?v=hTaGa93lOGU

За батерии - двата електрода са отгоре един до друг. Има и клипчета ама сега не ми се рови.

Аз на служебното Спарки (15 елемента в пакет) купих от ТМЕ по около 3 лв. само че с пластини за запояване. Пластните хващаха калай много лесно, и бяха достатъчно големи за да стане хубава спойка с достатъчно контактна площ - недостатъка е, че пакета става по-дебел заради спойките. Едвам ги натиках после в кутиите. Батериите, въпреки че бяха евтини си държат и въртят перфектно.

Пон Фев 03, 2014 10:54 pm
Профил ICQ

Cekins написа:

Ако му се бъзика на някой , с шлайфа се реже вторичната. :) .После се навива дебелата тел... Трафовете са яки.

Вто Фев 04, 2014 10:10 am
Профил ICQ
Аватар

Cekins написа:

За батерии - двата електрода са отгоре един до друг. Има и клипчета ама сега не ми се рови.

Аз на служебното Спарки (15 елемента в пакет) купих от ТМЕ по около 3 лв. само че с пластини за запояване. Пластните хващаха калай много лесно, и бяха достатъчно големи за да стане хубава спойка с достатъчно контактна площ - недостатъка е, че пакета става по-дебел заради спойките. Едвам ги натиках после в кутиите. Батериите, въпреки че бяха евтини си държат и въртят перфектно.

Toчно тия елементи гледах. След като ги запои имаше ли проблеми?

Вто Фев 04, 2014 4:14 pm
Профил
Аватар

Единствения проблем беше че едва ги натиках в кутиите, тъй като спокйките станаха малко по дебели от заварките. Иначе никакви други проблеми - спаркито е 18 волтово, пакетите по 2Аh. Пробвах ги на напън - не се разпояват. Обаче аз запоявах по около 1 см. от пластината. Където можех и повече. При тебе обаче не знам как ще стане номера - аз запоявах пластина за пластина без да грея елемента (и затова пакета ми набъбна малко). А ако ще запояваш пластина за елемент - не знам какво ще стане. Каня се да си правя заваръчен апарат ама все не ми остава време - този номер с трафа от микровеле става - пробвахме го с Каспаров - 0.3 - 0.5 неръждавейка си я заварява като песен. За батерии се прави на една стойка за бормашина, двата електрода отгоре, натискаш, пускаш за малко трафа и си готов. Продават се и пластини за батерии. При такава заварка загряването едва ли ще е някакъв проблем - те оригиналните и без това по тоя начин ги заваряват.

Вто Фев 04, 2014 10:34 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 14 мнения ]