Отговори на тема  [ 68 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Просто надпис или кварцов резонатор с 2 честоти?! 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Просто надпис или кварцов резонатор с 2 честоти?!
Вижте на какво попаднах тези дни:
Прикачени файлове:
IMG_20131102_074652.jpg
IMG_20131102_074652.jpg [ 2.58 MiB | Прегледано 2836 пъти ]

На кварца пише Т433.6175 R444.3175. Според мен това е просто надпис от производителя и тези честоти се получават при поставяне на кварца в съответната схема. Може ли да споделите мнение по въпроса? Някой срещал ли е подобно нещо?
Благодаря!

Съб Ное 02, 2013 9:02 am
Профил

Мнение Re: Просто надпис или кварцов резонатор с 2 честоти?!
Не е честота на кварца, а честотите на каналите, за които е правен при съответната схема. Разликата между предаване (T) и приемане (R) е междинната честота 10.7 MHz.
И в двата случая осцилаторът ще работи на една и съща честота, по всяка вероятност честотата на предаване разделена на цяло число. Колко точно е числото - само по снимката си трябва качествен боб за хвърляне.

Съб Ное 02, 2013 9:56 am
Профил

И аз така си мислих, но просто да съм сигурен. Ще погледна datasheet-a на чипчето, към което е свързан кварца. Дано даде някаква яснота как се получава изходната честота и от там трябва да мога да си сметна кварца.

Съб Ное 02, 2013 10:40 am
Профил

Проблем! Кварцът е свързан към ето тази интеграла : 5100B2 http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/136405/DATADELAY/DDU4F-5100B2.html До колкото разбирам това внася някакво закъснение в схемата. Предполагам, че се използва някаква триточкова схема за генериране на тактова честота. Какви са вариантите за определяне, честотата на кварца при това положение?!
ПП: В момента схемата не работи! Имам само кварц!

Нед Ное 03, 2013 3:36 pm
Профил

Ако имаш честомер, свържи кварца към транзистор и му измери честотата. Би трябвало да е от 10 до 30МХз.

Нед Ное 03, 2013 5:28 pm
Профил
Аватар

това на същата платка с 6N137 ли е? онази, с 10 мегахерцовите оптрони, дето изолираше импулси от по 2-3 минути?

сигурен ли си, че цяла схема не е във втората решетка на клинстрон?
ша ма извиняваш, ама от твоите описания ми прилича ми някакво научно съоръжение, дето работи само със страничните ефекти на компонентите. от ония, с които се търсят извънземни.

Нед Ное 03, 2013 5:54 pm
Профил

Не! Това е друго нещо!
Честотомер ми се намира, но не съм сигурен, дали хваща такива честоти. Какво имаш в предвид да свържа кварца към транзистор? Тази схема не съм я правил?
Благодаря!

Нед Ное 03, 2013 6:25 pm
Профил
Аватар

просто този кварц няма място около закъснителна линия, като тази.

ще е наистина по-лесно да ти дадем съвет, ако дадеш повече информация какво се опитваш да направиш, вместо да пуска на час по лужичка (бобче).

имаш кварц (свалян), ама не знаеш на каква честота е, как се връзва, за какво се ползва, и дали въобще работи

имаш честотомер, ама не знаеш до каква честота "хваща". на всички честотомери им пише на лицевите панели. а за нивото на "хващане" сигурен ли си?

имаш закъснителна линия, кварца бил вързан към нея. как точно е вързан - на кои пинове, с какви компоненти около него. и сигурен ли си, че е закъснителна линия? щото надписа може да значи и друго.

какво искаш да направиш с кварца - радио приемник/предавател, генератор, филтър или ... да "внася някакво закъснение в схемата"?

подозирам, че ровиш някое промишлено радио-управление?
имай предвид, че този банд е силно регулиран - допустима мощност, ширина на канала, време и периодичност на излъчване. на един косъм разстояние са любителите, които са много чувствителни когато някой им се изсере в къщичката. веднага следва жалба до КРС и ако нямат друга работа, може да те украсят много бързо с актче за няколко бонки. казвам ти го от любезност, да не си мислиш че си сам в гората.

Нед Ное 03, 2013 7:32 pm
Профил

ДедоБоре написа:
имай предвид, че този банд е силно регулиран - допустима мощност, ширина на канала, време и периодичност на излъчване. на един косъм разстояние са любителите, които са много чувствителни когато някой им се изсере в къщичката.

Радиолюбителите са на честоти от 430 до 440MHz а на него кварца му е 433.6175 . Не бих казал, че е само на един косъм разстояние.

Нед Ное 03, 2013 9:05 pm
Профил

Точно промишлено радио-управление е! Проблемът му е, че някой е изтървал изпращача и е натрошил краката на кварца. Когато подмених кварца, с такъв от друго радио, всичко си тръгна. Значи ми остава само да намеря съответния кварц, но за жалост на него не е дадена неговата честота, а носещата за използвания канал (вижда се от снимката горе). Резервни части от производителя, както се досещате - НЯМА! Та искам да си набавя малко кристали, но трябва първо да разбера на каква честота работят. Не съм измервал до сега честота на кварц и нз как се прави. Виждал съм различни видове, на които се използват 3ти хармоници и т. нат. Ще съм благодарен ако ми кажете как се прави!
ПП: Честотомерът е до 50kHz, което ще е проблем, при положение, че се очакват MHz. Не бях сигурен понеже не е при мен!

Пон Ное 04, 2013 9:36 am
Профил

Има проекти за честометри с AVR, PIC и MSP430. Харесай си някой и го направи.
Сигурно работи на около 13.5МХз и ползва PLL * 32

Пон Ное 04, 2013 9:53 am
Профил
Аватар

ми не се сещам за прост метод да премериш такава честота без честотомер...
може би с генератор, осцилоскоп с 1GHz лента на X и Y каналите и криви на лисажу?
пък и вероятно при предаване сигнала ще е модулиран, така че няма да разбереш нищо.

и съвсем не се сещам как се мери счупен кристал. познавах само един човек, който ми говореше за видовете срезове при кварцовете, но му загубих дирите преди десетина години. надали ще намериш вече у нашенско жив човек, който да погледне кристала с микроскоп и да ти каже "27.318 MHZ"...

нямам идея точно твоя производител какви канални отстояния и ширини ползва, но по принцип са доста широки. от това следва, че радиото може и мърляво да е направено и пак да работи, т.е. чиста аналоговщина някаква. а при малката вероятност да е със синтезатор, кварца може да е всякакъв, включително и от ръчен часовник. смяната на канала/кварца е източник на допълнително издояване на клиента. не случайно на кварца са написали честотите на канала, а не на кваца. можеше даже да напишат '131' вместо да се харчат за дълги надписи, тогава си купуваш кварц за 131 канал. та ако производителя е още жив, би трябвало да ти продадат 2 кварца като кит за смяна на канала (за $100, примерно)

без да пуснеш снимки няма как да се ориентираме. и спомени какъв е произхода.
има ли СЕ маркировка на дистанционното?

Пон Ное 04, 2013 10:46 am
Профил

Сигнал генератор до към 30-50MHz и честотомера дето го има - генераторче с кварца дето го има, смесва двата сигнала и търси с честотомера биенето между тях :) .

п.п.
Дедо, като му чета въпросите едва ли чувал за фигури на Лисажу...

Пон Ное 04, 2013 11:02 am
Профил
Аватар

syscop написа:
Сигнал генератор до към 30-50MHz и честотомера дето го има - генераторче с кварца дето го има, смесва двата сигнала и търси с честотомера биенето между тях :) .

п.п.
Дедо, като му чета въпросите едва ли чувал за фигури на Лисажу...

и за смесители (не за баня)

Пон Ное 04, 2013 11:05 am
Профил
Аватар

ЦифроФ осцилоскоп и честотомер до 50кХц има всеки... компютър :)

Пон Ное 04, 2013 11:32 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 68 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща