Отговори на тема  [ 15 мнения ] 
SMD -> TH преходници 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член

Мнение SMD -> TH преходници
Търсех някъде наблизо SMD->TH преходници за прототипи и се оказа че където и да отида попадам на sirius pcb, а качеството е ужасно - 0.5 мм, дупките като че са пробивани на ръка с превръзка на очи (много грешни дупки) и др. Освен това електронинвест казаха, че повече няма да работят с тях защото платките са ужасни.

Мислех си ако няма лесно достъпни да се съберем повечко хора, да определим какви преходници се ползват често и да поръчаме колективно от някоя платкаджийница.На мен най-често ми се налага да ползвам TQFP44(по-удобно е за експериментална платка TQFP отколкото DIP40), ще ми се да си поиграя и с няколко TQFP64/80, но не намирах преходници.

Ако някой знае къде се продават на приемливи цени - да каже. Ако не - пишете на кой какви преходници му трябват. Ако няма кой да ги "нарисува", аз ще се пробвам.

Аз ползвам
SOT-23-6
SOIC-8
SOIC-14
SOIC-18
TQFP-44 (повечко от тях)
TQFP-64 или 80 (евентуално)

TQFP преходник като този:
http://www.ebay.com/itm/TQFP44-TQFP-44- ... 0239174966
е удобен защото може да се разположат разни елементи - кондензатори, кварц, опорен източник ...

Нед Сеп 15, 2013 11:54 am
Профил WWW
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: SMD -> TH преходници
Мисля, че ако си ги направиш сам ще ти излезне най-евтино.
http://imall.iteadstudio.com/open-pcb/p ... 18001.html
http://www.seeedstudio.com/depot/fusion ... Path=70_71
Дори ще ти останат бройки и може да продаваш на колегите.

Нед Сеп 15, 2013 3:12 pm
Профил

Това беше другият вариант. Реших първо да питам. Може някой друг да е направил или пък да знае място да се продават на нормални цени (не $9 за 1 бр. TQFP44 ....)

Нед Сеп 15, 2013 8:40 pm
Профил WWW
Аватар

Това не върши ли работа?

Нед Сеп 15, 2013 11:42 pm
Профил

тази платка предполага че ще използвам 4-5 QFP корпуса и много малко други елементи. Oбикновено е 1 QFP и повече други елементи.

Пон Сеп 16, 2013 4:10 am
Профил WWW

npelov написа:
тази платка предполага че ще използвам 4-5 QFP корпуса и много малко други елементи. Oбикновено е 1 QFP и повече други елементи.

Тази платка е самата прототипна платка. Тоест, имаш върху нея място за различни SMD компоненти, остава само да ги навържеш с жици.

Това с преходниците за големи чипове - иди дойди. Ама за много на брой малки е загубена работа, ако не са на обща платка. А и голяма част от компонентите с малко крака си имат DIP аналог така или иначе.

Аз до сега все се справям предимно със симулации, поне на аналоговщините. В началото тръгнах да правя преходници за TQFP44, но специализирани на PIC32. Направих. Направих и един проект с тях. От тогава имам поне 5-6 проекта със същия микроконтролер и направо ги лепя на платката. Вярно, случва се брак, ама не е чак болка за умиране, нито като цена, нито като количество.

Пон Сеп 16, 2013 12:23 pm
Профил ICQ

Отдавна се отказах от ТН за прототипите. Имам за различните видове корпуси едностранни платки върху 0.5 мм текстолит, вместо дупка има малка площадка за запояване колкото е възможно близко до извода на компонента, това цялото го лепя върху голямо фолирано парче текстолит с двойнозалепващо тиксо и така имам прототип с плейн, масите на всички компоненти и филтровите кондензатори ги пускам директно към плейна.
Иначе с TH и жици при големите корпуси се получават големи индуктивности, филтровите кондензатори и те отиват на майната си, като цяло е ненадеждно и прави проблеми. Ама то зависи и какво прави човек де. За нискочестотни истории старите техники с TH платки са ОК, само че нискочестотни истории в корпус с 64 пина и нагоре вече няма.

Вто Сеп 17, 2013 10:18 am
Профил

741 може ли да щракнеш една снимка да видя какво имаш в предвид.

Вто Сеп 17, 2013 5:24 pm
Профил WWW

Ето една:

Последна промяна 741 на Вто Сеп 17, 2013 6:31 pm, променена общо 1 път

Вто Сеп 17, 2013 6:02 pm
Профил

Ти си мазохист! :)

От кой зор и съпротивленията на SMD?

Вто Сеп 17, 2013 6:21 pm
Профил ICQ

На мен с SMD ми е по-лесно.
Всъщност, ТН резистори спрях да купувам от може би 7-8 години

Вто Сеп 17, 2013 6:33 pm
Профил

741 написа:
На мен с SMD ми е по-лесно.
Всъщност, ТН резистори спрях да купувам от може би 7-8 години

То и на мен ми е по-лесно, ама като има платка. И аз не съм купувал отдавна, а 0805 имам цялата Е24 серия, в класьор. Част от 1206- също.

Обикновено се счупвам от четене на чаршафи и симулации, после направо правя платка точно за случая. Ако няма бързане, в Селектра става достатъчно бързо и евтино. После, ако се наложат корекции, правя втора платка, и т.н. А ако очаквам да е прототипна, правя си частта в която съм сигурен и си оставям място в вдиния край я за TH, я за SMD неща, например:
Прикачени файлове:
proto.png
proto.png [ 541.69 KiB | Прегледано 3514 пъти ]

Вто Сеп 17, 2013 7:03 pm
Профил ICQ

741 написа:
Ето една:

Това RF ли е? И тръгва ли?

Вто Сеп 17, 2013 8:30 pm
Профил

Не, няма кой знае какви честоти, и да, работи :)
Аналогови истории са, SMB-тата ги ползвам заради ширмовката. Шумовете са критични и заради тях плейна ми е важен. Пък и си е удобство, пружинката за масата на скопа винаги има къде да се бодне наблизо. Иначе с 10 см жица на сондата миливолти трудно се гледат.
Тоз номер го видях преди много години в една статия на Bob Pease, лека му пръст. После го видях наживо при колега, оттогава го ползвам редовно и не мисля да го зарязвам.

Вто Сеп 17, 2013 9:14 pm
Профил

И аз предпочитам смд резистори. Идеално пасват на обратната страна на TH платка. Лесно се разпояват с един поялник и да се прецакат - хвърляш и слагаш нов - 100 бр са 0.60 лв.
Иначе тази плетеница с масата отдолу е ок, но ако наистина ти трябва маса отдолу. Иначе по-малко са кабелите ако се пускат от двете страни на платката. Когато е възможно правя къси мостчета прилепнали до платка - така бъркотията е по-малка.
Колкото до скачане направо на платка - не съм дорасъл. Сигурно ще направя 10 платки преди да стане ок. Да правиш прототипна платка с брекаут място - това си е идея, но не съм сигурен дали за първа платка е добра идея. До сега винаги като поръчам платка все бъркам нещо. Не че за прототип е проблем - режеш с ножчето, стържеш маската и правиш мостче. До сега не съм правил грешки, които да не могат да се оправят.

Пон Сеп 23, 2013 11:13 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 15 мнения ]