Отговори на тема  [ 60 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Отчитане на разстояние 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Отчитане на разстояние
Проста система в 3 части. Закачам "1" и "2" на 2 движещи се предмета и на екранчето на "3" изписва разстоянието между "1" и "2".

Ето как изглежда идеята в момента:
1 се поставя някъде (контейнер на кораб)
2 се закрепя другаде (ремарке на камион)
Един кран вдига 1 и го занася до 2 като на екрана на 3 се изписват различните данни.
Цели: Отчитане на разстояние от 1 до 2
Отчитане на височината, на която се намира 1 или разстоянието на 1 от близка стена и височината, на която 1 се намира над 2, когато застане в позиция
Отчитане дали 1 е наклонено
Избор на метод за реализиране на 3

Основната идея е да понауча нещо за този тип измервания, че съм доста бос за инженер. Ако имам финансовата възможност да реализирам крайното устройство ще е най-добре. Ще се радвам да обсъдя с вас и схемата, като стигна до там

Последна промяна IvanStefanov на Вто Юли 30, 2013 10:26 am, променена общо 2 пъти

Чет Юли 25, 2013 12:55 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Отчитане на разстояние
Хммм това със стените направи задачата много по сложна. Да останаха радио вълни, но не знам дали имаш представа къде отиваш за да го направиш с радиовълни и точност см при 2-3 м ... Точният начин е синхронизирани часовници и измервне на много малки периоди от време, има и доста интересни статии по въпроса но там всичко е виш пилотаж. Друг по ненадежден метод е триангулация но трябва да имаш отправна точка, и пак си е виш пилотаж. Според мен това просто трбява да го забравиш.
Ако изключим това ти изискване като непостижимо, на мен така ми изглежда в разумни срокове и цени, остава измеране на разтояние при наличие на видимост. Тогава имаш два приемливи варианти, лазерно измерване, там също се мерят много малки времена, хубавото е че има готови решения или пък ултразвук, което е най-лесното и може да е сравнително точно, особенно в твоя случай когато търсиш най-малкото разстояние, т.е. правата.
Това за през стени има еидн вариант който ми хрумва, звуково. Имаш най просто казано говорител и микрофон, от говорителя излъчваш поредица, с микрофона я приемаш. Трябва да се подбере честотата, ултразвука не е подходящ, не минава през стените добре.
Трябва да решиш няколко проблема, първо промяната на скоростта в стената и във въздуха, това с екасае и за метода горе с ултразвука, но доколкото директното измерване е сравнително лесно за компенсация, това през стени не е точно така.
Това пък с посоката вече отиваш твърде далеч. Най-лесния начин е ако едното е ротационен лазер а другото е приемника, двете са свързани по кабел или радио и приемника знае точния ъгъл на лазера, и вземаш посока спрямо точката на лазера.

Сега има и други решения които обаче като гледам как задаваш въпроса с по скоро в полето на фантастиката.

Чет Юли 25, 2013 1:18 pm
Профил

За измерване с лазер не ми ли трябва да знам посоката? Ултразвукът е добро решение. Не е touchscreen за да мога да определя точно положение, но пък за отчитане на разстояние е добър вариант. Ако използвам този метод мога ли едновременно да отчитам разстоянието и да речем височина или отстояние от стена?
Друг вариант: Забравям точността на малки разстояния и го правя с радиовълни. Точността ако ще и с бипкане да е. Добавям лазер или ултразвук, с който да меря разстояние от стена. Не знам дали става сложно, но сякаш ще ми излезе доста скъпо

Чет Юли 25, 2013 2:23 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
IvanStefanov написа:
.....

Ясно какво искам да направя... приемам съвети как

Може би само на теб ти е ясно(евентуално)

1. Не си написал какви са обектите - кашони/метални контейнери/хора
2. Не си наясно детектор на двишещи се предмети ли искаш да направиш или система да открива и проследява движещи се обекти от т.1
3.Не си написал бюджет - искаш нещо дето е с таймер 555 / пик контролер/сигнален процесор/ ФПГА или модел на такава система на лабвю/ матлаб или само идея за курсов проект.

така написано ми прилича да си чул нещо и да не си разбрал, ама и ти да го искаш :) или някой глупав асистент е дал глупава задача на още по-глупави студенти :cry:

Чет Юли 25, 2013 2:23 pm
Профил

Аз ако си призная, че само ви губя времето и всъщност идея нямам какво искам да направя няма да получа и 1 отговор. В момента си представям как един човек бяга по улицата, а един кран го преследва с 10т контейнер. Трупам опит и водя разговор.
Следва коментар "прочети книга" и нищо след него

Чет Юли 25, 2013 2:31 pm
Профил
Аватар

@IvanStefanov,
Представяш ли поне бегло математическата задача, която трябва да решаваш??? Стената в равнината не те топли, освен ако предметите не се движат строго перпендикулярно спрямо нея. Изобщо в равнина ли се развива действието или в пространството? В каква координатна система ще работиш?

Чет Юли 25, 2013 2:34 pm
Профил WWW

Ето как изглежда идеята в момента:
1 се поставя някъде (ремарке на камион)
2 се закрепя другаде (контейнер на кораб)
Един кран вдига 2 и го занася до 1 като му показва на какво разстояние е и колко над земята се намира 2.
Предполагам такива неща има готови, а може и онзи в крана просто да гледа през прозореца. Просто се чудя как ли точно ще стане
За друг път ще знам първо да измисля какво точно искам да направя пък тогава да пиша, но кой знае дали щях да измисля какво искам да направя ако не бях писал

Чет Юли 25, 2013 2:41 pm
Профил
Аватар

Такива неща има почти готови - ако няколко метра точност и някоя-друга минута
закъснение понякога те устройва.
По един мобилен грамофон на двата обекта, курдисват се двата грамофона с GPS-ите си
да си казват къде са (май имаше някакво такова приложение под андроид, помня, че искаше
да ми се набута да тръгне в началото на моя грамофон).
И толкова.

Ако това не стига, задачата е мноооого мноооого по-дебела. А темата - за раздел "безумни идеи" :D .

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Чет Юли 25, 2013 3:09 pm
Профил WWW
Аватар

Доколкото съм запознат, GPS-ът не дава много висока точност по височина. За да има информация на каква височина е контейнерът, според мен задължително трябва някакъв вид висотомер.

Чет Юли 25, 2013 3:24 pm
Профил
Аватар

Оф и аз съм запознат не повече от тебе. Може и много по-малко да е щом не
съм чувал за разлика в точността по осите, мислех го за съвсем 3D-чаво :D :D .

Чет Юли 25, 2013 3:31 pm
Профил WWW
Аватар

С GPS-и става идеално, но наистина не са точни по височина, по-точно има нарочно вкарана грешка, за да не ги ползват с двойна цел. Тоя проблем обаче се решава сравнително лесно - поставя се един контролен GPS от същия тип на известно място (известно в смисъл, че му се знаят координатите и височината) и после според грешката, която дава тоя GPS се корегират и показанията на останалите. Така че с 3 GPS-а работата би трябвало да заспи - един контролен, един на целта и един на обекта, дето трябва да се мести. От там нататък е само математика в 3D пространството :) .

Цитат:
Оф и аз съм запознат не повече от тебе. Може и много по-малко да е щом не
съм чувал за разлика в точността по осите, мислех го за съвсем 3D-чаво

tgi, твоите любими милиционери вкарват нарочно грешка в комерсиалните приемници (и то основно във височината). Също има и ограничения за височина и скорост, до която работят. Пробвай примерно грамофона в самолет и ще видиш, че над определена скорост и височина спира да показва координатите, после като почнеш да кацаш пак се появяват. Правят го, за да не попаднат в ръцете на разни лоши хора, които да почнат да им пращат ракети :D .

Чет Юли 25, 2013 4:45 pm
Профил
Аватар

Тая нарочно вкарана грешка в сигнала отгоре ли е или в приемника? (ако знаеш де, за такива
въпроси може и да бият :D ).

Чет Юли 25, 2013 4:50 pm
Профил WWW

Аааааа абе така кажи .... GPS става, но не с епраив с GPS, прави се с RFID тагове, long range. Такива системи има много, позлват се за проследяване контейнери по пристанища, и си работят много читаво. Въпроса е само за височината, те са направени да тркаират контейнери не знам да мерят височина но може и такива да има.

Чет Юли 25, 2013 5:23 pm
Профил
Аватар

Не съм 100% сигурен но някъде бях чел, че е в применика - в софтуера на чипсета. Т.е. сателитите излъчват един и същи сигнал, хардуера на приемниците е един и същ и разликата е само в софтуера. Ама това ми се струва доста неконтролируемо, така че може и в самия сигнал от сателитите да има разлика или някакви секюрити кодове. Отделно знам, че имат възможност да блокират комерсиалните приемници за определен регион (това май става от сателитите) и да останат да работят само военните, които мисля имат точност (без да се налага корекция на грешката) до няколко инча. Та може и само в сигнала от сателитите да е разликата - де да знам.

Чет Юли 25, 2013 5:29 pm
Профил

Да се прави с GSM-и за мен е непрактично. Иначе благодаря за идеята.

RFID tag - цял дн се мъча да се сетя как се казваше това нещо. Благодаря много. Контейнерите на пристанищата имат, с това може да се реши проблема с отчитането на разстоянието между 1 и 2. Камионът също може да се тагне.
Веднъж да е тагната целта остава да се закачи само един парктроник за контейнера (за по-големи разстояния и ако ни трябва повече точност - електронна ролетка, а ако ще се придържаме към ултразвука - има схеми за измерване на разстояние бол из нета... май), наглася се данните да се излъчват към един приемник в кабината на крана и цялото нещо е готово.

Следващият ми въпрос: Някаква идея как да закараме данните от контейнера до кабината на крана? Имам някаква смътна представа, но приемам мнения с удоволствие

Чет Юли 25, 2013 6:22 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 60 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща