|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:38 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 15 мнения ] |
|
Автоматично регулиране на обороти на вентилатор
| Автор |
Съобщение |
|
miro_9703
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Чет Авг 15, 2013 3:07 am Мнения: 101 Местоположение: град Рудозем
|
 Автоматично регулиране на обороти на вентилатор
Добър вечер ! Трябва ми схема която да регулира автоматично оборотите на вентилатор на 12 волта чрез термистор/терморезистор/.  Опитах с тази схема, но се запали терморезистора и транзистора ... 
_________________ Тате, днес единствено аз отговорих на въпроса на учителката. -Браво сине, и какъв беше въпроса ? -Кой не си е написал домашното?
|
| Сря Авг 28, 2013 1:34 am |
|
 |
|
tgi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
 Re: Автоматично регулиране на обороти на вентилатор
Който не е копал тая техника той не е видял пушеци  . Сигурно ти е много нискоомен я вентилаторът, я термисторът - или и двете - та да стигне до пушек работата. Премери вентилатора като за начало и кажи колко е (спрял, леко го врътни насам-натам и виж минимума, от него ще тръгне работата към изчистения от пушеци въздух). Напомни ми за тавана ми на "Гурко" през 80-те, тогава имаше много горещи лета а какво беше в малкото таванче баш под керемидите не е за разправяне. Може и 60C да е било, не можех да изкарам изобщо вътре повече от няколко минути. Един колега ми даде един много як вентилатор, към педя диаметър, 5-6см дебел, от тия дето ги слагаха по шкафове за охлаждане. Монтирах го (май още е там...) на една панта откъм капандурата обаче ме издухваше тотално, не можех пък него да изтрая (все едно кара моторетка човек поне с 80). И скалъпих регулатор, за 220 волта беше - някакъв грец му сложих последователно, в диагонала на греца някакъв високоволтов транзистор и с един потенциометър регулирах тока в базата. Регулираше забележително добре, с няколко итерации уцелвах какъв вятър ми беше нужен за да оживея в пещта и копаех по същество.... Баси откачената работа, ей. Не знам дали съм способен на това сега, сигурно да но доброволно дали бих се подложил... не знам  .
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Сря Авг 28, 2013 1:55 am |
|
 |
|
miro_9703
Регистриран на: Чет Авг 15, 2013 3:07 am Мнения: 101 Местоположение: град Рудозем
|
Съпротивлението на вентилатора е 27.8K, а на термистора беше 10K. Вероятно пушеците бяха заради транзистора, защото вместо KT815A използвах KT829A ... Започнал съм да си правя регулируемо захранване, но понеже само с радиатор трудно ще мога да охлаждам линеен стабилизатор, транзистори /нещо от рода на 2N3055/ и един тороид, които напича след около 2-3 часа работа съм решил да сложа един терморезистор на радиатора на транзисторите и линейния стабилизатор, за да може вентилатора да се включва при определена от мен температура /чрез тример например /каква рима само  // и плавно да се увеличават оборотите на вентилатора според температурата .. Много ще съм благодарен ако някой ми намери такава работеща схема ! Намерих тази схема в един друг форум /няма да му правя реклама/, но нещо ми се спи и немога да "скивам" къде е термистора 
_________________ Тате, днес единствено аз отговорих на въпроса на учителката. -Браво сине, и какъв беше въпроса ? -Кой не си е написал домашното?
|
| Сря Авг 28, 2013 2:47 am |
|
 |
|
tgi
|
Нещо не е както трябва. термисторът ако е 10-ина кила от него няма как да гръмне транзисторът на 12 волта захранване (да не си го обърнал, ей  ). Вентилаторът не може да е десетки кила, нещо не ще да ти даде да го премериш, знам ли какво става. По него не пише ли нещо? Най-добре подкарай тая първата схема с вентилатора първо, после другото. Дори да не стане поне ще си разбрал защо не ще, то това е най-ценното в тия битки  .
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Сря Авг 28, 2013 3:08 am |
|
 |
|
miro_9703
|
Ами не вярвам да е от вентилатора, защото е свален от захранване за компютър, след това го бях сложил в моя компютър и работеше, преди 2 минути го пусках на 12 волта, без регулатори и други глупости и пак работи ... Транзистора може и да съм го обърнал, незнам, че ми се спеше, а пък и в 1 през ноща кой нормален се занимава ...  и въпреки това ми трябва друга схема, защото имах само 1 брой от тези руски транзистори и той пострада ...  П.П: До колкото помня на КТ829А крачетата са: Емитер, Колектор, База като го гледаме с надписа към нас или греша ?
|
| Сря Авг 28, 2013 3:11 am |
|
 |
|
tgi
|
А, това с работенето по нощите е доста разпространено сред откачалки като нас тука дето копаят такива работи. Тия вентилатори имат вътре транзистори и т.н. неща та не подлежат на мерене както те накарах да опиташ. Транзистора преди да го запоиш хубаво гледай кой крак къде е де, не е голяма работа. Това ако го сбъркаш може лесно да замине. Ако не знаеш дали е жив с мултиметъра можеш да проверяваш преходите B-E и B-C , ако те не се виждат като свестни диоди -> кошчето  .
|
| Сря Авг 28, 2013 5:20 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
LM2575 или някой от братята му, NTC или PTC (каквото има) в обратната връзка и си готов...
|
| Сря Авг 28, 2013 11:27 am |
|
 |
|
mitko_el
Регистриран на: Вто Яну 24, 2006 6:34 pm Мнения: 1753 Местоположение: Варна
|
Ако ти трябват мощни транзистори (PNP/NPN) (MJ11015,MJ11016), мога да ти подаря десетина броя , вадих ги от едни платки регулатори на мотори 60V , над 10А . Трябваха ми радиаторите...
_________________ За пари сичко праим,даже и работим...
|
| Сря Авг 28, 2013 11:39 am |
|
 |
|
miro_9703
|
Значи като за начало трябва да си купя свестен мултиметър, който има режим за мерене на диоди, че моя нещо няма  Нещо не откривам схема в чичко гугъл ... П.П: mitko_el писах ти на ЛС П.П2: Понеже вече ми свършиха термисторите и всякакви аналози които имах на КТ829А ще продължа битката в понеделник или вторник като ми пристигнат частите 
|
| Сря Авг 28, 2013 12:47 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Има едни мощни (1А) операционни и с такъв съм правил следния номер - операционния свързан като диференциален усилвател. От единия край LM335, от другия потенциометър. Подробности не помня, обаче работи добре и няма много части.
Аз също в момента си проектирам лаб захранване обаче подхождам по съвсееем различен начин - идеята да топля въздуха принципно не ми харесва и затова го правя импулсно CC/CV buck конветрор за около 50-60 волта. Пак ще си ползвам тороид, ама при ниски напрежения ще мога да си ползвам доста повечко ампери (с идеята да работи и като зарядно за авто акумулатор). И понеже слагам "достатъчен" процесор вентилаторите ще си ги регулирам с PWM-и от мцу-то, а температурите ще се мерят с LM335-подобни чипчета.
|
| Сря Авг 28, 2013 8:18 pm |
|
 |
|
miro_9703
|
И аз съм мислил да си правя импулсно, но понеже те първа уча за това не мисля, че все още имам достатъчни познания за импулсно и реших да го направя с линеен стабилизатор и транзистори, за да мога да изкарам повечко ток и съм замислил да сложа регулатор на напрежението и регулатор на тока ... но първо мисля да направя за вентилатора автоматичното регулиране понеже за другото още не съм чертал схемата и не съм правил платка .. а за регулатора на оборотите мисля, че ще мине и без платка   Чудя се към това ако се върже някакъв операционен усилвател дали няма да стане работата ?
|
| Сря Авг 28, 2013 9:07 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Тези вентилатори спират да се въртят от 5 волта надолу, иначе държат и до 18 (май), в ютубата един ги караше да горят при над 30. Без ОУ или MCU няма да е лесно.
|
| Сря Авг 28, 2013 11:25 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Ами то си има ОУ-та дето можеш директно на изхода им да шляпнеш фентилатора - нали баш за това говоря. И какво като е са над 5 волта - то като се направи по 1 волт на градус разлика да дава и таман ще стане.
|
| Сря Авг 28, 2013 11:29 pm |
|
 |
|
nik
|
спират под 5 волта постоянно за да не спират съм гледал схеми на фабрични - 12 волта PWM с ниска честота, някъде 20-50 херца боже би не съм го мерил регулира се плавно от няколко оборота защото докато е захранен напрежението е високо и всичко по вентилатора си работи нормално
|
| Сря Авг 28, 2013 11:47 pm |
|
 |
|
miro_9703
|
Този който имам аз го пусках и на 24 волта и издържа, но му трябва и втори да му духа да може да се охлаждат намотките  За да го направя 1 волт на градус може би трябва да променя резистора от 2-ри към 6-ти крак на LM-ката ? И другия ми въпрос е вместо 50 килоома термистор мога ли да сложа 10 килоома термистор и последователно на него 40 килоома резистор ? Защото 50 килоома термистор няма в сайта от който аз поръчвам ... Също си мисля, че ще трябва и някакъв ценеров диод може би на плюса преди вентилатора, защото ако дава волт на градус например при 20 градуса над температурата на която се задеиства тоя регулатор, ще има и 20 волта на вентилатора и ще изгори ... Вие как мислите ? /Знам, че ставам нахален и банален вече, но .../
|
| Сря Авг 28, 2013 11:59 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 15 мнения ] |
|