Отговори на тема  [ 37 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Въпрос за IGBT транзистор 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Въпрос за IGBT транзистор
Здравейте! Навързал съм няколко HGTG27N129BN. Управляващото напрежение е 15В. Гейтово съпротивление 50 ома. По мои сметки (ако приемем, че Qg=400nC) времената за отпушване и запушване трябва да са около 1,2us. Мога ли да попитам ако приложа към 600 волта на транзистора(когато е запушен) и при отпушване протичат 2-3 ампера, възможно ли е времената на отпушване и запушване да нараснат многократно?? ИЛИ по-скоро да не е възможно запушване и да е необходимо отрицателно напрежение?
Благодаря!

Чет Авг 01, 2013 4:00 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: Въпрос за IGBT транзистор
Прочети му дата шита - там се нещо трябва да пише. Ама кажи и при каква честота мислиш да го клатищ щото много бързо IGBT-то от полупроводник се превръща в цял и още по-голям провоник :)

Чет Авг 01, 2013 8:17 pm
Профил ICQ

Цеко, остави! Захранването ми издиша! Като е на свободен ход работи добре, но под товар кляка! От там идва проблема! В момента съм изградил захранващия блок от няколко 7815, които свързвам с кабели с управляващите платки. Пробвах да сложа по-яки кондензатори на захранванията - не помага! На импулсни ли да мина???
Благодаря!

Чет Авг 01, 2013 10:11 pm
Профил
Аватар

Хм. Първо тоя транзистор как точно си го избра - малко му е множко Vce(sat) - как точно протичат тия 2-3 ампера. В смисъл това rms ли е или пиково. Ако е пиково няма проблеми. Ако е rms много зависи от честотата. В дата шита му не са написали какъв е капацитета на гейта, ама предполагам не е малък. Тия 50 ома са твърде много за гейтово съпротивление. Недей обвинява само захранването. Може да се сложи импулсен дц-дц - няма проблеми, ама и драйвери трябва да имаш като хората. До захранването на драйвера поне 100nF керамичен и 10uF нещо с low esr - примерно тантал. Гейтовия резистор толкова малък, че да ти пази драйвера - примерно ако драйвера ти е 3А - гейтовото съпротивление не повече от 10 ома. Така ще постигнеш фронтове като по учебник. В хард суич режим тоя транзистор трябва да включва и най-вече изключва колкото може по-бързо. Иначе седи дълго време в линеен режим и изгаря почти мигновенно. По време на фронтовете най-много се гърчи, и ако честотата е висока му се събира твърде много гърч :) Все пак недей забравя че това не е мосфет. Аз докато го разбера това изпогорих една шепа транзистори по 10-15 лв. парчето...

Примерно IRG4PH50UD е 50А 1200V - на 30kHz при 2 ампера rms на 500 волта е вече във вечните силиконови полета. Такива изгорих 5-6 докато разбера кво става.

Пет Авг 02, 2013 11:17 am
Профил ICQ

2-3А RMS! Пиковите са по-големи, но не превишават 10А. Транзисторите ги купих на тънко от ebay - за това са такива :D. Драйверите ми са на по 1А(за отпушване), за това съм сложил 50 ома(иначе шунтирам с диод и 10 ома за запушване). 100nF и 100uF съм сложил, обаче електролитния не с low esr. Аз това захранване го сглобих с подръчни материали - 7815. Явно обаче не е достатъчно за такива схеми!
Можеш ли да предложиш някакви стабилни стабилизатори? Примерно LM2575T-ADJ дали ще е достатъчно стабилно?
Нямам много опит с такива работи...

Пет Авг 02, 2013 12:09 pm
Профил
Аватар

Ами 2575 и 2576 и т.н. все лесно се пускат и са с малко карантия. На 1 ампер 15 ома е най-долната ти граница - далече е от 50 :) Ама я дай схема на това шунтиране с диод и 10 ома за запушване. Ако ползваш пуш/пул драйвер, за какво ти е допълнителна схема за запушване?

Пет Авг 02, 2013 12:34 pm
Профил ICQ

Кажи поне какво имаш на входа и какво ти трябва на изхода.

Пет Авг 02, 2013 12:51 pm
Профил ICQ
Аватар

Абе то по добре цялата схема да даде. Иначе пак почваме като врачки да гадаем кво става.

Пет Авг 02, 2013 12:54 pm
Профил ICQ

Ето това имам в предвид -
Прикачени файлове:
IGBT.pdf [3.57 KiB]
221 пъти
Понеже драйверът ми издържа на 1А(source) и 2А(sink) съм го направил така - та уж по-бързо да се запушва. Относно импулсния стабилизатор - тези много много не ги харесвам, понеже трудно се намира готова индуктивност. Последния път бях намерил нещо на 100uH, но пак вършеше работа! Ще сглобя нещо, но ще ми трябва малко време...
Нещо друго, което мога да добавя, за да направя захранването "по-кораво"?!

Пет Авг 02, 2013 4:01 pm
Профил

Например да го направиш двуполярно. За IGBT е важно - като се спече му пада прага на отпушване, пък и други неща. Масата на драйвъра е добре да се "източва" през емитера на IGBT-то... и прочие подробности.

50 ома са много. Драйвера ти издържа на 1 ампер постоянно. Колко пиково? И самия драйвър с какво изходно съпротивление е? И на каква честота клатиш IGBT-то?

Индуктивности има в Комет например. Не е нужно да е такава като в даташита - аз обикновено ги слагам 2-3 пъти по-големи. Tочно 2675 си я клатя с 330 и 470uH като стой та гледай. И са купени от Комет.

Пет Авг 02, 2013 4:11 pm
Профил ICQ

Двуполярното ще ми създаде други грижи - част от елементите няма да издържат! Ще трябва да ги сменям и ще стане дълга и широка...

Пет Авг 02, 2013 5:17 pm
Профил
Аватар

Спарки, не е много правилно 2675 да е с голяма индуктивност - по точно обратното. 2575/6 може с голяма ама 26хх са на по-висока честота и голямата индуктивност може да създаде грижи. Аз напоследък даже си понагласям честотите на разните импулсни и си правя сам дроселчета с R феритчета. Примерно си го докарвам на 100-тина килохерца и с едно р-че от Комет фи 10-15 и 10-тина навивки с по дебел проводник. Имам един DIY LC метър дето поне е горе-долу верен и с него си ги позамервам да знам къде съм.

Сега за драйвера - по добре в този случай да му сложиш направо 15 ома без диода - просто само с един 15 ома резистор и толкова. И за да си сигурен какво става - най-добре е тия неща да се гледат с осцилоскопа какво точно се случва. Гледаш какво става на гейта и тогава вече преценяваш какво трябва да се направи. В случая предполагам ползваш драйвер на IR. Аз в мойте джаджи за да се застраховам ползвам 9 амперовите драйвери на микрочип - хубави-лоши - работят - само дето са скъпички малко...

Съб Авг 03, 2013 10:15 am
Профил ICQ

Cekins написа:
Спарки, не е много правилно 2675 да е с голяма индуктивност - по точно обратното. 2575/6 може с голяма ама 26хх са на по-висока честота и голямата индуктивност може да създаде грижи.

И аз имах подобни мисли, обаче от сигурно вече 10-ина устройства нито едно не е направило проблем. Даже има едни от същата серия на още по-голяма честота - 500Khz, които също ги търкалям с по-голяма индуктивност, пак без грижи - никъде няма звънене, товара им е доста динамичен и въпреки това си регулират съвсем нормално. Даже последното е 25V -> 3.3V, тоест с мижаво дюти, и пак си бачка безгрижно.

Съб Авг 03, 2013 1:20 pm
Профил ICQ
Аватар

То ако 200-300 миливолта рипъл не ти пречат е ок. Иначе после трябва да се редят още LC-та че да се пооглади малко шумотевицата.

Нед Авг 04, 2013 2:37 pm
Профил ICQ

Cekins написа:
200-300 миливолта рипъл.

Няма рипъл. По-късно ще постна осцилограма.

ПП: Току що пак проверих. Няма нищо за постване - осцилограмата е права линия. Иде реч за LM2675-3.3, с входно около 30 волта, и около 110mA консумация от 3.3-те волта. Има рипъл около 2mV веднага след индуктора, който след кондензаторите вече също го няма.

Входен кондензатор 2x220uF електролити + 10nF + 100nF керамични, индуктивност SMD 330 или 470uH 0.7A от Комет, и изходни кондензатори 470uF електролит+10nF+100nF керамични близо до чипа + 2*220uF танталови и 15*100nF керамични разхвърляни из платката, която се захранва. Върху платката има малко аналоговщина, една PIC32-ка и троен LED индикатор.

Нед Авг 04, 2013 2:45 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 37 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща