Отговори на тема  [ 2 мнения ] 
малка cmos молба 
Автор Съобщение
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение малка cmos молба
здравейте! след известна пауза и последвала абстиненция, не издържах. признавам се за победен - това лято пак платки са ми в главата и тая сутрин проектирах един простичък тактов генератор, ей така, за да не изчаткам окончателно:

цък :: Изображение :: цък

как мислите, прилича ли на нещо? молбата ми е някой, дето за разлика от мене знае какво прави, да хвърли едно око на горната схема и да каже дали въпросната приумица ще "излети". :) галетният ключ S1 превключва между делене на 3, 5, 6, 7, 9 и 10, както е описано в datasheet-а на 4018. най-много ме притеснява, че не знам къде има смисъл да се слагат pull-down резистори...

Сря Юли 17, 2013 11:19 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: малка cmos молба
Последователно на потенциометъра на генератора е редно да се сложи резистор със стойност от порядъка на 5ком-а. Иначе при малки стойности на съпротивлението в обратната връзка се товари много изхода на тригера. Може да сложиш за всеки случай там на входа и един диод обратно вързан към захранване. Идеята е при изключване на захранването кондензаторът да се разреди през диода, а не през защитните диоди на схемата, защото това може да доведе до повредата и при тази стойност на кондензатора. Друго на първо четене не забелязвам като недостатък. Не съм се взирал в логиките на другите схеми, но се надявам правилно да си ги въразал. Успех... :)

Чет Юли 18, 2013 8:09 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 2 мнения ]