|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Авг 22, 2026 12:13 am
Пак за безжичните захранвания, този път работещи
| Автор |
Съобщение |
|
Grubi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12119 Местоположение: Гьотеборг
|
 Пак за безжичните захранвания, този път работещи
Този път попаднах на нещо евтино и даже работещо - с изход 5V, пристига за около седмица до Европа, виждам че са изкарали и варианти за 3.3V, 9V и 12V http://www.elecfreaks.com/5016.htmlВариант 1 http://www.elecfreaks.com/store/wireles ... p-513.htmlВариант 2 http://www.elecfreaks.com/store/wireles ... p-514.htmlОписание, чинглиша е поносим http://elecfreaks.com/store/download/User-specified.pdfВсички варианти се захранват с 12VDC, токът на празен ход е 330mА. Ако приемника е натоварен с 10-20mA (2 мигащи светодиода), консумацията на предавателя се покачва докъм 340-350mA. Ще направя допълнителни измервания с по-сериозни товари да видим дали се потвърждава това което е написано в описанието. Без приемника или със светодиодите към приемника драйвера на примника топли сериозно. И двата варианта работят при 1см сантиметър разстояние между антените, като вариант 2 се държи по-добре. п.с. на 5VDC нещата са по-добре, 250mA ток на празен ход, изходния драйвер на предавателя е студен при празен ход или 10-20mA консумация
Последна промяна Grubi на Вто Юли 09, 2013 5:30 pm, променена общо 1 път
|
| Вто Юли 09, 2013 9:45 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 Re: Пак за безжичните захранвания, този път работещи
Егати разхищението на енергия.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Юли 09, 2013 10:00 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12119 Местоположение: Гьотеборг
|
Сега, малко копане в обратната посока (т.е. reverse engineering) и за братята китайци
Надписите на чиповете по приемника и предавателя са изтрити (изпилени, не замацани). Но на една от снимките в сайта надписите си личат доста ясно. Другите елементи са резистори, кондензатори и диоди.
Прилагам свалените от мен схеми и сниките на предавателя, приемника и снимката с вероятните надписи (не е ясно дали са истинските).
Ето и това което аз мога да прочета от надписите на чиповете (от снимката). Не можах да намеря нищо смислено по-търсачките, ако някой има идея да свирка. Възможно е и да съм прочел някоя цифра или буква неправилно.
Предавател: XKT-408A 1215A / 8SO T5336 11025 / 8SO
Приемник: C3158 I2077 /8SO / Intersil??? според символа
п.с. схемата на предавателя беше дублирана, приемника ще го добавя по-късно.
Последна промяна Grubi на Вто Юли 09, 2013 8:45 pm, променена общо 3 пъти
|
| Вто Юли 09, 2013 10:08 am |
|
 |
|
Grubi
|
Цецо, ясно че разхищение има - но не съм го пробвал с по-голям товар, а на една от картинките даже го има с ферит - може тогава загубите да са минимални. Няма да да минимални, а поносими...
Последна промяна Grubi на Вто Юли 09, 2013 10:27 am, променена общо 2 пъти
|
| Вто Юли 09, 2013 10:10 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
И на мене не ми е ясно защо трябва да е с тия гигантски бобини на 10мм.
Не виждам проблем да е на двете половини на RM-8 примерно и междината, барабар с кутията, да е 1мм в сглобен вид, нещо повеждащо, магнити да задържат на място и готово. Ако не 50% то поне 30% кпд съм прилично сигурен, че бих могъл да докарам.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Вто Юли 09, 2013 10:11 am |
|
 |
|
Koleto
Регистриран на: Съб Фев 18, 2006 11:55 pm Мнения: 1301 Местоположение: София
|
Сложи му един скоп и виж на каква честота щрака
_________________ Някой ден и костенурките ще се научат да летят...
|
| Вто Юли 09, 2013 11:20 am |
|
 |
|
Grubi
|
125kHz според някои други сайтове, днес ще измеря с осцилоскопа какво точно има по крачетата довечера ще кача повече
|
| Вто Юли 09, 2013 11:48 am |
|
 |
|
FiTTiLA
Ранг: Професионалист
|
Аз съм се насочил към IDT, вече могат да се купят от Mouser. Гледам в новата спецификация на Qi, неприлично малки антени  ...
|
| Вто Юли 09, 2013 2:20 pm |
|
 |
|
Grubi
|
файла със схемата на предавателя беше дублиран, преди малко го смених с правилната схема на приемника работната честота изглежда да е 55kHz да чиповете на IDT изглеждат добре, но май повечко претрупани ако не ти трябва да покриваш някакъв стандарт ако някой изкопае нещо за чиповете описани във втория ми пост ще съм благодарен, аз не мога да намеря нищо смислено в чичо гугъл
|
| Вто Юли 09, 2013 8:51 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Ето и решението на задачката Производител на чиповете и съоветните безжични модули: Elcoteq Electronics http://www.liucr.com/ Сайта е само на китайски, но чичко гугъл превежда читаемо. Ако някой разбира, може да намери и истинските описания - аз им писах, но дали някой ще ми отгоори е друг въпрос. XKT-408 гледам има цена от 5yuan (0.82USD) за 10000 броя, значи произвеждат здраво. Чиповете са: XKT-408A предавател (има модификации B и C) - няма datasheet, но все пак е нещо http://translate.googleusercontent.com/ ... tv5h9YvPegT5336 мисля че е само MOSFET драйвер T3168 приемник Хайде наздраве, и ако Ви хрумне идея за проект или по-малки антени свиркайте. На страницата на производителя имаше някакви микроантени, както и приложения за големи зарядни токове, но превода през гуглето се дъни постоянно.
|
| Сря Юли 10, 2013 2:17 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3179 Местоположение: Пловдив
|
Чипа на приемника ми прилича на обикновен степ-даун регулатор. Трептящ кръг в резонанс, енергията от който се "консумира" през еднополупериоден изправител с "С" филтър след него. И тъй като напрежението му ще варира силно от товара - след това степ-даун регулатор стабилизиращ изходното наорежение.
Интересно ще е колко волта е напрежението след изправителния диод? Предполагам, че ще е високо (може би няколко десетки волта).
Можеш ли да го премериш?
@FiTTiLA, можеш ли да дадеш някакъв линк към IDT чиповете? Кой им е производителя?
|
| Сря Юли 10, 2013 3:32 pm |
|
 |
|
Grubi
|
@emilvtc - производителя на IDT e IDT Integrated Device Technology, ето и съоветната страница http://www.idt.com/products/power-managementнапрежението след диода DD203 (означение SS34) e 5.85VDC измерено с обикновен волтметър, осцилоскопа не го взех днес - така че и да има пикове по 10 или повече волта не се виждат това е при входно напрежение на предавателя 5VDC, и изходно напрежение 4.85VDC на приемника, натоварен с 1 LED, през 220R п.с. бях измерил грешно, съжалявам
|
| Сря Юли 10, 2013 3:49 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Малко цапам, ама... Това го планирам от години и още не съм го пробвал: В разните му ел-механични програматори и къде ли не има няк'ви синхронни двигателчета (на 220В) състоящи се от елементарен соленоид, магнитен ротор и механична спирачка осигуряваща правилната посока. Обикновено се поврежда механиката. Значи: свързвам два соленоида серийно (да издържат без магнитопровод), скривам ги в "чашка" захранена на 220В и после топвам "пръчка" в която има намотка от 12В реленце например. Хем евтино, хем без високи честоти и ултра технологии.
|
| Сря Юли 10, 2013 8:36 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Внимавай да не се утрепеш. Релето със сигурност има доста повече навивки от намотките на моторите, така че очаквай 500-600 волта. Едва ли ще има голям ток ама все пак ще му дръпнеш един танц.
|
| Сря Юли 10, 2013 8:45 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Цък, навивките на двигателчетата със сигурност са повече. Пък и за токов траф съм чувал 
|
| Сря Юли 10, 2013 10:21 pm |
|
|