|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Авг 22, 2026 12:14 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 8 мнения ] |
|
Защита на фирмуер от копиране на индустриално PLC
| Автор |
Съобщение |
|
FiTTiLA
Ранг: Професионалист
|
 Защита на фирмуер от копиране на индустриално PLC
Здравейте! Имали някой опит в тази област. До сега съм пипал FESTO и OMRON, а при тях копирането на фирмуерът беше сравнително лесно. Търся индустриално PLC, което е трудно за копиране, че братята китайци не се удържат. Поръсете малко мозък  ! Айде успешна седмица!
|
| Пон Юли 01, 2013 8:53 am |
|
 |
|
zaphod
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Защита на фирмуер от копиране на индустриално PLC
часпромеца ми е на пик 30, изплющяваме му двата крака за програмиране и не можаха да го копират. а беше вече пуснат в китайските сайтове, че после го сваляха като не стана 
|
| Пет Юли 05, 2013 6:41 am |
|
 |
|
Ицо
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
Сподели малко опит как точно ги изплющявате тези два крака, че да не се повреди целия процесор
|
| Пет Юли 05, 2013 10:24 am |
|
 |
|
zaphod
|
ами направих едно просто устройство с бутон, в нормално състояние свързва един кондензатор през диод и резистор към мрежата, като натиснеш бутон превключва кондензатора към пъка и стоварва 310 волта върху крачетата. в редки случаи целия процесор се поврежда, като повредата се изразява във повишена консумация, иначе си е функционален. хвърляме ги на боклука такива бройки, защото устройството е на усб и ако му е слабо захранването клиента ще вдигне врява че устройството не бачка.
|
| Нед Юли 07, 2013 7:00 am |
|
 |
|
Ivo4o
Ранг: Минаващ
|
Здравейте Понеже споменаваш промишлени контролери, предполагам имаш предвид да си заключиш програмата за управление, която ти си разработваш на каквито езици поддържа контролера(IEC 61131-3->LD, IL, SFC, FBD). Ти сам каза, че си отключвал FESTO и OMRON, аз съм отключвал Mitsubishi и SIEMENS S7-200 и S7-300/400. При тези контролери имаш възможност да на направиш "ъплоад" на програмата в контролера дори и да е заключен контролера пак има начин  . Може да погледнеш BECKHOFF BC8000,BC8050,BX8000 сайт http://www.beckhoff.com/ търси раздел Bus Terminal Controller.За тази серия контролери не съм намирал начин за копиране на програмата.
|
| Нед Юли 07, 2013 5:52 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Зейфоде, защитата дето си я измислил май е потенциално най-добрата дето съм чувал (то аз много не слагам защити де, на принципа "който иска да ми диша праха от преди 5 години да заповяда" та не съм особено информиран).
Може би можеш да намалиш риска ако вдигнеш напрежението върху кондензатора но намалиш като цяло енергията в него. Идеята е да zap-неш гейта на съъответния вход без да подпалиш защитните диоди/ценери или каквото е там и евентуално през тях и през захранването на чипа и още нещо.
Ама това би отнесло бая експерименти де, бих очаквал към 2-3 киловолта да можеш да намалиш енергията примерно 4-5 пъти (съвсееем на око казано). То ти явно имаш работещ вариант та няма да се засилиш в такива проби ама ако някой реши да пробва ще ми е любопитно кое как. Аз съм zap-вал незащитени входове без да искам (най-вече го помня на един TFT дисплей, беше ми струвал $800, чипът дето поемаше RGB беше под някаква капка кафяво) но на разни стандартни чипове май не ми се е случвало.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Нед Юли 07, 2013 6:07 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Не става ли да му се присабачи някакъв допълнителен хардуер ( като хардуерните тапи за PC софтуера ), а за контролер да се ползва каквото има.
|
| Нед Юли 07, 2013 6:12 pm |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
Добре де, на dsPIC30 с пуснати фюсове за писане толкова ненадеждна работа ли е?
|
| Нед Юли 07, 2013 7:11 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 8 мнения ] |
|